Tiroidita

inflamatie a glandei tiroide.

Diferite tipuri de tiroidita -
Diagnosticul se pune in principal pe baza examenului clinic si a scintigrafiei.
- Tiroidita limfocitara cronica, ori tiroidita hashimoto, este cea mai frecventa. De origine autoimuna, ea este caracterizata printr-o gusa foarte tare, prezenta anticorpilor antitiroidieni si evolutia posibila spre o hipotiroidie (micsorarea secretei de hormoni tiroidieni traducandu-se printr-o incetinire a ritmului cardiac, o incetineala psihica, o ingrosare a pielii fetei si a pielii gatului, o paloare).

Tratamentul face apel la luarea zilnica de tiroxina.
- Tiroidita subacuta a lui De Quervain este probabil de origine virala. Ea este marcata prin dureri vii in partea din fata a gatului, asociate adesea cu un sindrom gripal (febra, oboseala) si printr-o hipertiroidie (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni) tranzitorie. Tiroida este umflata, dura si dureroasa la palpare. Aceasta afectiune evolueaza spontan catre vindecare in aproximativ sase saptamani.

Citeste si despre:

Glanda tiroida Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Despre tiroida si afectiunile ei Glanda tiroida si preconceptia Glanda tiroida - simptome Tiroidita Hashimoto 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise