De ce sindromul ovarului polichistic este strans legat de rezistenta crescuta la insulina?

Publicat: 11 Mai 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Organizatia caritabila WellBeing of Women a initiat un proiect care are ca scop studierea si intelegerea legaturii care exista intre sindromul ovarului polichistic si rezistenta la insulina.
In prezent este bine cunoscut faptul ca femeile cu sindromul ovarului polichistic au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2, afectiune in care organismul nu produce destula insulina sau nu poate utiliza insulina in mod adecvat.
Sindromul ovarului polichistic afecteaza intre 5 si 10% dintre femei si reprezinta una dintre cauzele majore de infertilitate. Acest studiu are ca scop identificarea unui punct deficient la nivelul caii de semnalizare pentru insulina la femeile cu sindrom de ovar polichistic.
Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra spera ca acest studiu va permite dezvoltarea de noi terapii orientate asupra acestei componente a caii, pentru a reusi sa contracareze rezistenta la insulina si problemele de fertilitate cauzate de sindromul ovarului polichistic.
Rezistenta la insulina poate contribui la anomaliile de functie ale ovarelor determinand multe dintre simptomele sindromului de ovar polichistic: cicluri menstruale neregulate sau absente, probleme de fertilitate, crestere in greutate, acnee, hirsutism.
Una dintre preocuparile pe termen lung constau in faptul ca rezistenta la insulina predispune la dezvoltarea diabetului zaharat. La unele paciente pancreasul este incapabil pe termen lung sa produca suficienta insulina pentru a compensa rezistenta tesuturilor la actiunea insulinei. In consecinta, nivelurile glicemiei cresc.
Ce nu se cunoaste in prezent este motivul pentru care sindromul ovarului polichistic este asociat cu rezistenta la insulina.

Citeste si despre:

Sindromul ovarului polichistic Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Pierderea vederii este strans legata de depresie Relatia de iubire este strans legata de atasament Sindromul PANDAS - ce este si cum se manifesta Polineuropatia cronica inflamatorie Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Constipatia si hemoroizii