Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat: 13 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata.

Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune.

Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei.

In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii extra-articulare: pulmonare, cardiace, hepatice, oculare, vasculare si tegumentare.

Motivul pentru care poliartrita reumatoida nu are deocamdata un tratament specific, adresat cauzei de aparitie a acesteia este ca etiologia bolii nu este complet cunoscuta. Specialistii analizeaza in prezent procesele patologice de natura autoimuna care caracterizeaza aceasta boala, insa factorul declansator lor ramane necunoscut.

Datorita informatiilor relativ limitate cu privire la etiologia acestei bolii au aparut in ultimii ani ipoteze variate cu privire la optiunile terapeutice. Schemele de tratament sunt complexe si includ adesea numeroase medicamente (antiinflamatoare nonsteroidiene, inhibitori selectivi ai COX2, agenti de modificare a bolii, imunomodulatori, agenti biologici), insa eficienta lor in stoparea progresiei bolii si ameliorarea simptomelor a fost dovedita de-a lungul anilor.

Pe de alta parte, exista si o serie de masuri cu caracter adjuvant, care isi propun sa potenteze efectele tratamentului de specialitate si sa ii consolideze rezultatele in timp. Eficienta lor este inca discutata de catre specialisti. De aceea, ne-am propus sa analizam importanta acestora, separand mitul de realitate si prezentandu-va doar faptele cunoscute si dovedite pana in prezent.

Cat este de importanta dieta in tratamentul poliartritei reumatoide si care sunt cele mai bune alimente?

Ce trebuie evitat si ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica>

Care este parerea specialistilor si cat de mult incurajeaza acestia modificarile dietetice?

Raspunsul la aceste intrebari, precum si alte sfaturi si recomandari utile sunt prezentate in continuare.

Influenteaza dieta simptomele poliartritei reumatoide

Specialistii precizeaza ca deocamdata nu exista o anumita dieta strict stabilita care sa amelioreze in mod cert simptomele poliartritei reumatoide, insa majoritatea sunt de acord ca unele alimente pot influenta pozitiv starea de sanatate a organismului, promovand in special sanatatea articulatiilor si oaselor.

De asemenea, expertii recomanda pacientilor sa elimine din dieta orice aliment care le poate agrava conditia, mai ales daca aceasta relatie directa intre consumarea lui si agravarea acuzelor fizice este reala si a fost constatata chiar de catre pacient.

Un studiu recent a demonstrat faptul ca un procent semnificativ dintre pacientii cu poliartrita reumatoida (intre 30 - 40%) a observat o ameliorare importanta a intensitatii simptomelor in urma excluderii din regim a unor alimente catalogate drept "suspecte" de a agrava boala.

Aceasta dieta de excludere sau de eliminare poate fi considerata un ghid foarte eficient de indepartare a factorilor exogeni asociati cu exacerbarile simptomelor.

Pentru realizarea acestei diete, trebuie eliminate din start toate alimentele suspecte, indiferent de natura lor: daca au fost corelate chiar si o singura data cu un atac dureroas sau inflamator, acestea nu ar mai trebui sa fie consumate.

Apoi, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta, in functie de recomandarile medicului curant, ele pot fi reintroduse, insa treptat, cate un aliment pe saptamana.

Se urmareste cu atentie reactia organismului dupa consumarea lui. Daca nu apar manifestari speciale, alimentul estepoate fi consumat in continuare, insa daca situatia clinica se agraveaza, atunci el trebuie inlaturat..

Aceasta metoda s-a dovedit foarte eficienta in cazul multor pacienti cu poliartrita si i-a ajutat sa reduca din factorii inriminatorii de n aparitia puseelor dureroase.

Pentru a ajuta pacientii sa se orienteze care ar fi cele mai des incriminate produse alimentare in agravarea simptomelor bolii, specialistii au intocmit o lista in functie de rezultatele studiilor clinice efectuate pana in prezent.

Aceasta lista include:

1. Alimentele cu un continut ridicat de proteine si grasimi de origine animala. Ele pot fi considerate agenti declansatori atat cu influenta directa, cat si indirecta. Prin consumul exagerat de grasimi organismul castiga inutil in greutate, iar kilogramele in plus afecteaza cu siguranta rezistenta si sanatatea oaselor si articulatiilor.

2. Alimentele care influenteaza negativ balanta de calciu a organismului: carnea rosie, alcoolul, cafeaua, glucidele rafinate (zaharul), produsele bogate in oxalati, dar si fructele si legumele de tipul rosiilor, cartofilor, ardeiului iute, prunelor, spanacului, merisoarelor, vinetelor.

3. Alimentele acide, precum citricele, si uneori porumbul sau grauul (inclusiv faina din grau). Pe lista alimentelor recomandate de catre specialisti se regasesc: somonul, sardinele, heringul, fructe precum avocado, bananelr, produselr pe baza de soia.

De asemenea, este indicat consumul unor cantitati corespunzatoare de lichide, care sa favorizeze eliminarea toxinelor din organism: minim 6 pahare de apa pe zi pot contribui la procesul de curatare generala a organismului.

De retinut!

Lista alimentelor care pot agrava simptomele artritei reumatoide difera foarte mult de la un pacient la altul. In cazul in care doriti sa eliminati factorii alimentari declansatori, cel mai bine este sa va creati un regim cat mai personalizat, deoarece puteti constata ca ce declanseaza durere la unii pacienti nu influenteaza si starea dumeavoastra si invers.

Grasimile pot avea actiune proinflamatorie

Specialistii afirma ca lipidele pot sa influenteze negativ inflamatia caracteristica poliartritei reumatoide, favorizand aparitia puseelor de boala si stimuland evolutia procesului degenerativ.

Cele mai periculoase par a fi produsele bogate in grasimi saturate, iar acestea au, in majoritatea cazurilor, origine animala. Carnea grasa, untul sau smantana sunt doar cateva dintre alimentele incriminate in favorizarea perpetuarii starii proinflamatorii.

Care este, insa legatura dintre aceste produse si evolutia procesului inflamator? Specialistii au concluzionat ca lipidele sunt capabile sa creasca eliberarea de prostaglandine.

Ele sunt substante esentiale sustinerii inflamatiei, durerii, tumefactiei si distructiei articulare, care sunt baza simptomelor clinice. In plus, prostaglandinele pot sensibiliza suplimentar fibrele nervoase, influentand negativ durerea si pe aceasta cale. Majoritatea produselor bogate in acid arahidonic trebuie inlaturate din dieta.

Acidul arahidonic este un acid gras care se gaseste constitutiv si in organism si care, in prezenta enzimelor potrivite, este degradat la substante cu rol proinflamator.

De aceea, unii pacienti cu poliartrita reumatoida resimt o ameliorare spectaculoasa daca elimina o parte din lipidele animale si daca adopta un regim vegetarian. Alti pacienti, insa, nu se pot bucura de acest beneficiu, chiar daca adopta un regim restrictiv.

Acizii grasi Omega-6 si poliartrita reumatoida

Acizii grasi Omega 6 reprezinta o familie de acizi grasi nesaturati, care sufera in organism o serie de transformari, astfel incat sa devina apti de a-si indeplini rolurile biologice. Unul dintre cei mai importanti acizi grasi Omega 6 este acidul linoleic, un acid gras esential pe care organismul nu il poate sintetiza si care este adus prin dieta.

Un alt acid gras din aceasta clasa este acidul arahidonic, precursorul prostaglandinelor proinflamatorii. Din categoria acizilor grasi esentiali fac parte si acizii grasi Omega 3, cu influente mai putin negative asupra organismului, comparativ cu acizii grasi Omega 6. Acestia se regasesc in carnea pestilor oceanici.

Acizii grasi Omega 6 se regasesc in numeroase alimente, avand origini variate: cereale, oua, seminte, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, soia, porumb sau susan). Studiile recente au demonstrat ca dieta tipica actuala tinde sa aiba un continut mai crescut de acizi grasi Omega 6 si mai putin de Omega 3.

Acizii grasi Omega 6 au roluri foarte diferite in organism in functie de cantitatea consumata. Consumati din abundenta, ei sunt raspunzatori de promovarea unor boli de natura neoplazica, dar si cardiovasculara si au un intens efect proinflamator.

Datorita faptului ca suplimenteaza acidul arahidonic, ei dau materie prima pentru sinteza prostaglandinelor care vor agrava simptomele din poliartrita reumatoida si, in general, din toate bolile autoimune.

In cantitati optime, acizii grasi Omega 6 se pare ca promoveaza sanatatea tegumentului si stimuleaza corecta functionare a aparatului renal, insa pentru ca efectele benefice sa fie manifeste, este esential ca ingestia acestor acizi grasi sa fie limitata, iar raportul intre acizii Omega 6 si Omega 3 sa fie in favoarea celor din urma.

Numeroase studii au sugerat faptul ca prin scaderea concentratiei de acizi grasi Omega 6 se reduce semnificativ si riscul de dezvoltare a unor boli sistemice.

De retinut!

Specialistii nu recomanda eliminarea acizilor grasi Omega 6 din dieta! Rolurile lor in promovarea sanatatii tegumentului, a sistemului nervos, a unui metabolism echilibrat si in stimularea cresterii si dezvoltarii sunt esentiale.

Deprivat complet de acest tip de acizi grasi, organismul devine rapid deficitar, deoarece nu are echipamentul enzimatic necesar sintezei de novo a oricarui tip de acid gras esential. Specialistii recomanda insa moderatie in ceeea ce piveste consumul si aportul acizilor grasi.

Extremele nu sunt bune: prea mult strica si agraveaza semnificativ simptomele poliartritei, iar prea putin poate fi factor de risc pentru caderea parului, aparitia unor afectiuni renale, modificari ale texturii pielii si vindecarea deficitara a plagilor sau chiar infertilitate. Moderatia este cuvantul care trebuie sa descrie aportul de produse bogate in acizi grasi Omega 6.

Acizii grasi omega 3 si poliartrita reumatoida

Acizii grasi Omega 3 reprezinta o alta clasa de acizi grasi polinesaturati, care se gasesc in cantitati optime in carnea pestilor oceanici, in nuci, alune, seminte, lapte, branza, capsuni, kiwi, broccoli.

Acizii grasi Omega 3 de origine marina sunt in deosebi EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic). Acestea sunt substante cu rol antiinflamator demonstrat. Cu alte cuvinte, acizii Omega 3 sunt benefici si influenteaza in mod favorabil evolutia simptomelor poliartritei reumatoide.

Efectul pozitiv al acizilor grasi Omega 3 in poliartrita reumatoida a fost demonstrat printr-o serie de studii efectuate recent de catre specialisti. Studiile au inclus in special pacienti cu poliartrita reumatoida activa, care acuza mai ales dureri la nivelul articulatiilor mici ale mainii si ale coloanei cervicale inalte.

Beneficiile unei diete corespunzatoare, cu un procent optim de acizi grasi esentiali si un raport acizi Omega 6-acizi/oOmega 3 in favoarea acizilor Omega 3, poate echivala ameliorarea simptomatica indusa de tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene.

In plus, studiile au demonstrat si faptul ca un astfel de regim are efecte impresionante asupra sanatatii aparatului cardiovascular si poate reduce riscul de aparitie a bolilor.

Este un fapt cunoscut : pacientii cu poliartrita au si afectiuni cardiovasculare concomitente, iar o astfel de dieta le poate ameliora situatia clinica din mai multe puncte de vedere.

Pentru a sublinia efectele benefice ale uleiului de peste in ceea ce priveste poliartrita, trebuie mentionat urmatorul aspect: rata de mortalitate a poliartritei reumatoide este mai mare de 2, fapt atribuit in special complicatiilor de natura cardiovasculara.

Prin prevenirea bolilor cardiovasculare se poate influenta in final si acest parametru sumbru al bolii, iar acizii Omega 3 au efecte foarte bune din acest punct de vedere.

Alte efecte favorabile corelate cu consumul unor cantitati optime de peste cu Omega 3 includ combaterea efectelor nocive ale excesului de Omega 6.

Studiile au demonstrat ca Omega 3, in special cel din peste, poate sa reduca productia de celule inflamatorii, prostaglandine, leucotriene si citokine, toate stimulate de catre Omega 6 si poate sa scada si nivelul proteinei C reactive, ce se coreleaza in mod direct cu evolutia boii.

Acest efect este observat in numeroase tari care promoveaza consumul de peste si produse din peste, precum Japonia sau Australia.

Cele mai bune surse de acizi grasi Omega 3

Natura este foarte generoasa, iar sursele de acizigrasi Omega 3 sunt foarte variate. Datorita continutului mixt de acizi Omega 3 si Omega 6, nu toate produsele sunt recomandate pacientilor cu poliartrita reumatoida.

Alegerea alimentelor optime nu este intotdeauna un lucru usor de facut, insa specialistii ne dau o mana de ajutor si cateva sugestii care pot fi foarte utile.

Cele mai recomandate alimente cu un continut echilibrat de acizi omega 3 sunt:

1. Pestele - somon, ton, sardine, hering. Se pare ca aceste sortimente de peste au de 6 ori mai multi acizi Omega 3 decat Omega 6. Pestele trebuie procurat insa doar din piete specializate si de la producatori de incredere, deoarece exista pericolul ca acesta sa provina din ape poluate si astfel carnea de peste poate fi contaminata cu metale grele sau dioxina.

2. Produse de natura vegetala - semintele de in (si uleiul din seminte de in), alunele, nuci, capsuni, broccoli, kiwi, uleiul de alge brune, soia, tofu. Semintele de in sunt considerate cea mai buna sursa de acizi Omega 3 de natura vegetala. 15 grame de seminte de in aduc organismului circa 8 grame de acid linoleic ce poate fi transformat foarte rapid in EPA si DHA.

3. Lactate - branza si laptele de vaca pot fi surse bune de acizi Omega 3; in plus, ele promoveaza si sanatatea oaselor si a articulatiilor.

4. Ouale - pot avea un continut important de acizi Omega 3, in special daca hrana pasarilor a fost bazata pe vegetale verzi, seminte de in sau chiar a fost suplimentata cu ulei de peste si mai putin pe porumb sau boabe de soia.

5. Carnea - cea mai bogata carne in acizi Omega 3 este carnea de miel sau vita, dar si cea de pui, mai ales daca acesta a fost hranit cu seminte de in.

Suplimentele pe baza de ulei de peste si poliartrita reumatoida

Specialistii au constatat ca din ce in ce mai multi pacienti cu poliartrita reumatoida observa o ameliorare a simptomelor dureroase si a redorii articulare in urma consumului regulat de produse sau suplimente naturale pe baza de acizi grasi marini Omega 3.

Pentru ca efectele benefice sa poata fi resimtite, aportul ar trebui mentinut constant timp de cateva saptamani sau uneori chiar si luni; pacientii care au un aport permanent si constant de alimente pe baza de acizi grasi Omega 3 se simt mai bine, iar nevoia de antiinflamatoare nesteroidiene este semnificativ mai scazuta.

Uleiul de peste se prepara de fapt din tesuturile pestilor oceanici si este foarte apreciat, datorita continutului in acizi Omega 3, dar si in acizi eicosapentaenoic si docosahexaenoic, toti precursori ai eicosanoidelor, substante cu efect antiinflamator in economia organismului.

Totusi, specialistii recomanda moderatie in ceea ce priveste consumul unor astfel de preparate, deoarece pestii din care sunt facute uleiurile sunt pesti pradatori.

Datorita acestui fapt, exista riscul ca organele lor sa fie contaminate cu substante poluante, metale grele, mercur si dioxina. Cei mai periculosi sunt pestii spada si rechinii.

Un alt motiv pentru care specialistii recomanda moderatie in ceea ce priveste consumul este reprezentat de faptul ca ficatul multor pesti sau animale marine contine o mare cantitate de vitamina A.

Pentru organismul uman, vitamina A in cantitati crescute poate fi periculoasa.
Uleiul de peste nu influenteaza benefic doar simptomele poliartritei, ci intregul organism. Poate ameliora bolile cardiovasculare, afectiunile metabolice, unele neoplazii (in special cancerul de san, cancerul de prostata sau cancerul de colon) precum si suferinte neurologice.

Dieta Mediteraneeana poate ameliora poliartrita

Din ce in ce mai frecvent, studiile clinice sugereaza ca incidenta aparitiei poliartritei reumatoide poate fi influentata print-o dieta bogata in fructe si legume si multa vitamina C. Aceasta observatie a fost facuta plecand de la un fapt bine cunoscut : persoanele care traiesc in tari mediteraneene, precum Grecia sau Italia, sunt mult mai rar afectate de aceasta afectiune, iar gravitatea simptomelor cu care se confrunta pacientii este mai diminuata comparativ cu restul tarilor europene.

Dar oare ce este special in regimul alimentar al populatiei din aceste tari?

Se pare ca efectul protector se datoreaza cantitatilor crescute de fructe si legume mereu proaspete, integrate zilnic in dieta, care aduc importante cantitati de vitamina C si antioxidanti organismului.

In plus, uleiurile vegetale foarte diversificate si sortimentele bogate de peste si fructe de mare pot asigura aportul optim de acizi grasi esentiali, in proportia potrivita. Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care specialistii afirma ca intr-adevar o astfel de dieta poate ajuta mult pacientii si le poate ameliora semnificativ calitatea vietii in ansamblu, nu doar din prisma simptomelor poliartritei reumatoide.

Specialistii au comparat mai multe loturi de pacienti, unii care au avut o astfel de dieta, foarte bogata in vitamine si nutrienti esentiali, si altii care au ales o dieta obisnuita, cu un continut mai crescut de produse procesate industrial si intens preparate termic.

Dupa o perioada de trei luni, rezultatele au fost surprinzatoare: pacientii cu dieta mediteraneana au observat o ameliorare a durerii la majoritatea articulatiilor implicate in procesul degenerativ, precum si o imbunatatire a functionarii acestora, dar si o reducere a exacerbarilor bolii (puseelor acute).

Fructele, legumele si cerealele sunt foarte bogate in fitonutrienti. Aceste substante de origine vegetala au proprietati imunostimulatoare si antioxidante ce deriva din procentul mare de vitamine continute.

Vitamina C, vitamina E, carotenoizi si seleniu sunt doar cateva dintre elementele nutritive vitale pe care astfel de substante le pot aduce organismului.

Un regim bogat in vegetale proaspete este bogat si in bioflavinoizi. Bioflavinoizii sunt considerati a fi metaboliti vegetali, cu o importanta activitate antioxidanta.

Studiile au demonstrat in nenumarate randuri capacitatea lor terapeutica. Se pare ca au efecte antialergice, antimicrobiene si antiinflamatorii si pot modifica reactia organismului in fata virusurilor si carcinogenilor.

Specialistii care au analizat efectele antioxidante ale flavinoizilor asupra organismului au concluzionat ca acestea pot reduce si riscul de dezvoltare a afectiunilor degenerative asociate inaintarii in varsta. Aceasta categorie include osteoartrita, boli cardiovasculare si bolii hipertensive, diabet zaharat si cancer.

Vitamine si minerale esentiale in poliartrita reumatoida

Tratamentul poliartritei reumatoide include administrarea, in scheme complexe, a unei game foarte variate de medicamente. Acestea pot fi antiinflamatoare nesteroidiene, agenti modificatori ai bolii, agenti biologici, corticosteroizi si multi alti.

Desi utilizarea acestora are beneficii clinice in majoritatea cazurilor, combinatia lor trebuie facuta cu foarte mare atentie, deoarece interactiunile medicamentoase nu au intotdeauna o influenta benefica asupra organismului.

De asemenea, adminsitrarea lor pe termen lung poate afecta toxic multiple organe si tesuturi si poate contraindica continuarea utilizarii. De aceea, regimul alimentar al pacientilor trebuie fortificat cu numeroase vitamine si minerale, astfel incat organismul sa aiba aliati in lupta cu efectele secundare ale tratamentului.

Unul dintre medicamentele recunoscute ca fiind toxice in urma administrarii indelungate este metotrexatul. Acesta poate afecta functionarea aparatului renal, a sistemului respirator, gastrointestinal, a sistemului nervos, dar si a maduvei hematologice.

Pentru ca toxicitatea sa, in special cea hematologica sa fie diminuata, terapia cu metrotexat trebuie suplimentata cu acid folic.

Acidul folic (sau folatul, forma naturala) este o vitamina din complexul B (mai precis este vitamina B9), care se poate gasi in alimente sau care poate fi adusa prin suplimente nutritive sau farmaceutice.

Acidul folic este indispensabil organismului in sinteza hematiilor si poate astfel sa previna instalarea anemiei. Tratamentul cu metotrexat poate sa epuizeze depozitele organismului, ducand la aparitia anemiei si a altor tulburari ale hematopoiezei.

Vestea buna este ca aceste efecte pot fi combatute prin suplimentarea adecvata a dietei cu folat (din alimente) sau acid folic (din suplimentele vitaminice). Astfel, tratamentul cu metotrexat poate fi continuat o perioada mai lunga, simptomele poliartritei putand fi combatute mult mai eficient, iar evolutia bolii fiind mult incetinita.

Seleniul este un micronutrient esential, cu roluri importante in neutralizarea radicalilor liberi care pot leza tesuturile. Importanta lui pentru sanatatea organismului a fost evidentiata in momentul in care s-a observat ca in sangele pacientilor cu poliartrita reumatoida se detecteaza niveluri ale seleniului sub valorile normale observate la populatia generala.

Deoarece inca se efectueaza studii care sa demonstreze daca suplimentarea dietei cu seleniu este indicata sau nu, specialistii nu insista asupra imbogatirii regimului cu alimente bogate in acest oligomineral, insa ar fi bine daca zilnic dieta ar include si ton, care are un continut adecvat de seleniu.

Alte surse bune de seleniu sunt nucile, cerealele, carnea, ficatul, ouale, pestele, racii si homarii. In cazul in care seleniul este adaugat masiv in dieta exista riscul de afectare toxica a unor organe vitale. De aceea, cel mai sigur este ca seleniul sa nu lipseasca din regimul alimentar, fara insa a depasi recomandarile maxime.

De importanta clinica demonstrata este suplimentarea dietei cu calciu si vitamina D. Combinatia lor promoveaza sanatatea oaselor si astfel atenueaza procesul distructiv. In plus, ele pot reduce din efectele secundare ale tratamentului cu corticosteroizi, in special osteoporoza.

Poliartrita reumatoida este legata foarte mult de osteoporoza. Relatia de cauzalitate dintre cele doua afectiuni se datoreaza atat procesului patogen in sine, cat si tratamentului complex. Dintre toate medicamentele indicate in terapie, cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cele de natura corticosteroidica, cum ar fi prednisolul. De aceea, este recomandat ca dieta sa fie cat mai bogata in produse cu un continut ridicat de vitamina D si Calciu.

Pentru stimularea vitaminei D este esentiala si expunerea la soare. Astfel, sub influenta radiatiilor ultraviolete organismul poate sintetiza cantitati crescute din aceasta vitamina.

Relatia dintre alcool si poliartrita reumatoida

Publicarea recenta (2008) a unui studiu efectuat de catre specialisitii americani, care a analizat legatura dintre consumul de alcool si poliartrita reumatoida a avut rezultate cel putin surprinzatoare.

Se pare ca alcoolul, consumat in cantitati moderate, reduce semnificativ riscul de aparitie a acestei afectiuni. Mecanismul de protectie nu a putut fi stabilit cu exactitate, insa expertii sunt stimulati de aceste rezultate si incearca sa descopere daca exista intr-adevar o influenta puternica a dietei si a stilului de viata in aparitia poliartritei reumatoide.

Consumul de alcool nu este recomandat dupa debutul bolii si mai ales dupa initierea terapiei, deoarece poate influenta eficienta medicamentelor. In plus, alcoolul consumat pe perioade indelungate poate afecta toxic ficatul, favorizand acumularea in organism a metorexatului (in cazul in care acesta a fost inclus in schemele terapeutice).

De asmenea, alcoolul poate favoriza aparitia starilor de deshidratare, ceea ce influenteaza suplimentar acumularea metabolitilor toxici in organe si tesuturi.

Pierderea in greutate poate ameliora poliartrita reumatoida

Raspunsul este: DA!

Iar specialistii chiar insista: cu cat greutatea pacientilor este mai redusa, cu atat stresul la care sunt supuse articulatiile membrelor, ale picioarelor si ale coloanei vertebrale este mai redus.

Este foarte important ca pacientii supraponderali sa piarda in greutate, iarbeneficiile sunt numeroase: se reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a sindroamelor metabolice, a diabetului; in plus, durerea din poliartrita se va ameliora semnificativ.

Puseele dureroase vor deveni mai usor de suportat si chiar mai rare, iar mobilitatea generala se va imbunatati, permitand o libertate de miscare mult mai mare.


Citeste si despre:

Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Piciorul Reumatoid Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Inflamatia in artrita reumatoida Complicatiile artritei reumatoide Factorul reumatoid Acizii grasi omega-7