5 motive de a include cartofii in dieta

Actualizat: 06 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana.

Argumente pro pentru a consuma cartofi

Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase:

- cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii.
Desi bananele au fost considerate tot timpul unele dintre alimentele cu un continut ridicat de potasiu, radacinoasele, printre care si cartofii au cea mai mare cantitate de potasiu existenta intr-un singur produs alimentar. Un cartof mediu copt, in coaja, contine aproximativ 700 mg de potasiu.

- cartofii sunt o sursa buna de vitamina C - de obicei cand o persoana se gandeste la vitamina C, nu prea ia in considerare cartofii. Cu toate acstea, un cartof de marime medie ofera aproximativ 45% din valoarea zilnica de vitamina C, esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, si pentru echilibrul nivelului de stres (prin diminuarea secretiei de hormoni de stres), etc.

- cartofii contin fibre - fibrele sunt foarte importante pentru pierderea in greutate, sanatatea inimii si digestie. Consumul unui cartof cu coaja poate fi o modalitate buna de a adauga mai multe fibre la dieta zilnica. Pentru a creste continutul de fibre, se vor adauga peste cartoful copt broccoli si salsa.

- cartofii sunt ieftini si pot fi gasiti pe tot parcursul anului - in locul alimentelor de tip fast-food pot fi alesi cartofii, care sunt mult mai hranitori si mult mai ieftini, contin vitamina C, potasiu, nu au grasimile si sodiul continute de mancarurile de tip fast-food.

- cartofii nu contin grasimi, nu au sodiu si au un continut scazut de zahar - contrar credintei populare, cartofii sunt sanatosi, iar un cartof de marime medie contine doar un gram de zahar. De asemenea, cartofii nu contin grasimi sau sodiu. Din pacate, majoritatea oamenilor au tendinta de a-i praji sau de a-i garnisi cu multe grasimi nesanatoase sau sare. Pentru a fi consumati cat mai sanatos, pot fi gatiti cu putin parmezan si rozmarin la cuptor.

Sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi taiati cuburi mari;
- 2 lingurite de ulei de masline;
- 2 lingurite de usturoi tocat;
- 1 lingurita de cimbru proaspat tocat si un sfert de lingurita de cimbru uscat;
- 1 lingurita de rozmarin;
- 1/2 lingurita sare;
- un sfert de lingurita de piper;
- 2 lingurite patrunjel uscat.

Se amesteca impreuna primele sase ingrediente si se pun la cuptor. Se amesteca bine. Se coc la 220 grade timp de 30 de minute fara sa se acopere tava sau pana cand sunt rumeniti. Se presara deasupra patrunjel si eventual se adauga putin parmezan.


Citeste si despre:

Dieta South Beach Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Dieta Perricone Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Dieta Volumetrics Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Dieta cu indice glicemic scazut Dieta anti-anxietate Dieta pentru o luna Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor Despre vara si prea multe calorii Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala
Cere sfatul medicului ×