Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat: 31 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit


Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate.

Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate.

Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos?

Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum:

- zahar din nuca de cocos;
- zahar de cocos;
- nectar din flori de cocos (forma lichida);
- zahar din flori de cocos.

Indiferent de denumire, acest tip de zahar provine din prelucrarea sevei sau a nectarului care circula prin cocotier, asemenea siropului de artar. In trecut, pentru a recolta seva de cocotier, fermierii realizau sectiuni la nivelul mugurilor, astfel incat lichidul pretios sa se poata scurge.

Pentru a face sirop, acestia amestecau seva obtinuta cu apa si o fierbeau pana se obtinea produsul dorit. Producatorii de astazi realizeaza zaharul din nuca de cocos granulat lasand nectarul sa se usuce si sa cristalizeze. Bucatile obtinute sunt ulterior sparte, obtinandu-se granulele recunoscute de majoritatea oamenilor.

Zaharul de cocos are un aspect si o textura similara cu cea a zaharului brut neprelucrat, dar pot exista mai multe variante naturale ce au diferite fluctuatii de culoare si dimensiune. Unii oameni pot confunda zaharul de cocos cu zaharul de palmier. Chiar daca procesul de productie este similar, zaharul de palmier provine prin procesarea unui alt tip de copac.

Diferenta dintre zaharul de nuca de cocos si alte tipuri de zahar

Doua tipuri de zahar comune pe care majoritatea oamenilor le cunosc si le folosesc in mod regulat sunt zaharul de masa alb si siropul de porumb sau siropul de porumb bogat in fructoza. Ambele tipuri de zahar contin cantitati extrem de mici sau absente din nutrientii esentiali organismului.

Pentru fiecare 100 de grame de zahar de masa alb exista 99,98 de grame de carbohidrati, din care 99,80 de grame sunt zahar pur, iar restul sunt minerale, precum sodiu si calciu. Pentru fiecare 100 de grame de sirop de porumb bogat in fructoza exista 76 de grame de carbohidrati, din care 76,65 de grame sunt zahar. Restul de 24 de grame este reprezentat de apa, iar fractiunea cea mai mica ramasa contine diferiti compusi, inclusiv sodiu si fier.

In cazul zaharului din nuca de cocos, 100 de grame din acest produs contine 100 de grame de carbohidrati, din care 75 de grame sunt zahar. Oligoelementele regasite in 100 de grame de zahar de acest tip sunt reprezentate de potasiu (625 de miligrame) si sodiu (125 de miligrame).

Potrivit unor cercetari de specialitate, in comparatie cu zaharul alb si siropul de porumb bogat in fructoza, zaharul din nuca de cocos are niveluri mai ridicate de fier, zinc si calciu. De asemenea, zaharul din cocos contine urme de fitonutrienti si antioxidanti, precum polifenoli, flavonoide si antocianina.

Un alt aspect important cu privire la zaharul de cocos consta in continutul acestuia in inulina. Zaharul de cocos contine inulina, in timp ce zaharul normal si siropul de porumb nu contin. Inulina este o fibra specifica ce are potential benefic asupra organismului, ajutand la imbunatatirea sanatatii intestinelor si la incetinirea absorbtiei glucozei.

Este important de retinut ca nivelurile de compusi benefici din zaharul de acest tip sunt foarte mici, iar pentru a obtine o doza sanatoasa ar trebui realizat un consum foarte mare. De asemenea, zaharul de cocos este foarte bogat in calorii, iar consumul exagerat ar putea duce la crestere in greutate si alte complicatii asociate.

Impactul asupra glicemiei

Oamenii folosesc indicele glicemic pentru a masura impactul alimentelor asupra nivelurilor de glucoza din sange. Alimentele cu un indice glicemic mare vor creste nivelul de zahar din sange mai rapid decat alimentele cu un indice scazut.

In plus, multe persoane considera ca zaharul din nuca de cocos este un aliment cu un indice glicemic inferior fata de alte tipuri de zahar. Spre exemplu, zaharul de masa are un indice glicemic de aproximativ 65, in timp ce indicele glicemic al zaharului de cocos este de aproximativ 35-42.

Inulina continuta de acest zahar ar putea juca un rol in scaderea indicelui glicemic. Totusi, inca nu este clar daca acest lucru face ca zaharul de nuca de cocos sa fie un inlocuitor ideal pentru persoanele ce au nevoie de indulcitori cu impact redus asupra glicemiei. Conform studiilor, diferenta dintre zaharul de masa si zaharul de nuca de cocos ar putea fi destul de mica.

Impactul asupra sanatatii dentare

Desi zaharul de masa si zaharul de cocos provin din surse diferite, compozita lor chimica este similara. Totusi, un articol britanic despre sanatatea orala afirma ca zaharul de nuca de cocos are un continut de zaharoza cuprins intre 70 si 80%, in timp ce zaharul de masa depaseste valoarea de 99%.

In ciuda faptului ca zaharul de nuca de cocos este mai putin rafinat si are mai multe substante nutritive, oamenii ar trebui sa-l trateze si utilizeze exact ca pe zaharul alb de masa. Acest lucru inseamna ca zaharul de cocos trebuie utilizat cu precautie, fiind la fel de daunator pentru dinti la fel ca si zaharul alb de masa.
Zaharul din nuca de cocos si fructoza

Zaharul din nuca de cocos contine niveluri ridicate de fructoza. Acest lucru se datoreaza faptului ca sucroza are in compozitie aproximativ 50% fructoza. Astfel, zaharul de cocos, cu un continut de zaharoza cuprins intre 70 si 80%, ar avea un continut de fructoza cuprins intre 35 si 40%.

Fructoza este un element considerat a avea un indice glicemic scazut, deoarece organismul nu o poate transforma imediat in energie. Cu toate acestea, fructoza nu reprezinta neaparat un zahar mai bun. Consumul prea mare de fructoza, in special din bauturile indulcite, ar putea pune sanatatea in pericol, deoarece este crescut semnificativ riscul de diabet zaharat, obezitate si boli cardiace.

Impactul asupra greutatii corporale

Unii oameni considera ca zaharul de cocos reprezinta o alternativa perfecta pe care o pot adauga in alimentatie fara a avea teama cresterii in greutate. Acest lucru este eronat si trebuie stiut ca zaharul de cocos nu este o minune nutritionala care sa ajute la pierderea in greutate. Chiar daca zaharul de acest tip contine substante nutritive in comparatie cu zaharul de masa, diferenta este foarte mica.

De asemenea, este esential de inteles faptul ca zaharul de cocos are un continut ridicat de carbohidrati si calorii. Acest lucru va duce la limitarea pierderii in greutate, ba chiar la ingrasare. Se estimeaza ca 100 de grame de zahar de nuca de cocos contin peste 375 de calorii, ceea ce ar putea duce la ingrasare in cantitati nepotrivite.

Specialistii nu recomanda consumul zilnic a mai mult de 6-9 lingurite de zahar adaugat, indiferent de tipul acestuia. De asemenea, se indica renuntarea pe cat posibil la zahar, dar si inlocuirea produselor dulci cu fructe.

Concluzii

Pentru persoanele care cauta un indulcitor alternativ pentru zaharul de masa, zaharul de cocos poate fi o optiune similara si mai naturala. Totusi, trebuie retinut ca acest din urma tip de zahar este putin mai sanatos, dar va afecta in continuare nivelurile de glucoza din sange.

De asemenea, impactul asupra sanatatii dentare si generale este la fel de negativ ca si in cazul zaharului obisnuit. Din acest motiv, specialistii recomanda ca zaharul de cocos sa fie consumat cu prudenta, la fel ca orice alt tip de zahar.

Bibliografie:
Added sugars. (2018, April 17). https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars
Atkinson, F. S., Foster-Powell, K., Brand-Miller, J. C. (2008, December). International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care, 31(12), 2281–2283. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2584181/
Basic report: 19335, sugars, granulated. (2018, April). https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/19335?
Basic report: 19351, syrups, corn, high-fructose. (2018, April). https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/19351?
Full report (All nutrients): 45359362, coconut sugar, UPC: 867701000155. (2018, April 10). https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45359362?
Gardner, E. (2017, November 24). Alternative sugars: Coconut sugar. British Dental Journal, 223, 749. https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.1011
GI foods advanced search [Fact Sheet]. (2017, May 2) http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=410ak=detail
Malik, V. S., Hu, F. B. (2015, October). Fructose and cardiometabolic health: What the evidence from sugar-sweetened beverages tells us. Journal of the American College of Cardiology, 66(14), 1615–1624. http://www.onlinejacc.org/content/66/14/1615
Trinidad, T. P. (n.d.). Nutritional and health benefits of coconut sap sugar/syrup. http://www.pca.da.gov.ph/coconutrde/images/sugarpdfs/TPTrinidad_FNRI.pdf
Trinidad, T. P., Mallillin, A. C., Sagum, R. S., Encabo, R. R. (2010, November 9). Glycemic index of commonly consumed carbohydrate foods in the Philippines. Journal of Functional Foods, 2(4), 271–274. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464610000575


Citeste si despre:

Zaharul din fructe: bun sau rau? Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Efectele zaharului din fructe asupra organismului Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Consumul de alcool si diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat