Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Actualizat: 21 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange.

Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati

Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati:

legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi).

alimentele bogate in proteine - treapta urmatoare presupune consumul de alimente bogate in proteine, a caror proportie variaza, de asemenea. Multi oameni considera ca proteinele ajuta la instalarea senzatiei de satietate pe termen lung, comparativ cu alte alimente.

Grupurile urmatoare de produse alimentare sunt prezentate aleator si pot fi clasificate in functie de necesitatile fiecarui individ:

- fructe cu un continut scazut de zahar - majoritatea persoanelor care inregistreaza dezechilibre ale glucozei din sange, servesc intre una si trei portii de fructe cu continut redus de zahar. Se vor evita sucurile de fructe care nu contin fibre si o parte din substantele nutritive ale fructelor intregi, care pot ridica si mai mult nivelul de glucoza din sange.

- nuci si seminte - acestea contin multe substante nutritive si pot inlocui alimentele bogate in amidon. Semintele pot fi utilizate in compozitia a diverse produse de patiserie. Semintele de in se numara printre cele mai sanatoase, au o cantitate mica de glucide si pot fi utilizate inclusiv pentru coacere.Combinatia de proteine si grasimi sanatoase le transforma in surse sanatoase de carbohidrati, iar la aceasta se adauga chiar si un nivel mai ridicat de substante nutritive comparativ cu  fibrele care contin amidon, cum ar fi graul.


- grasimile - desi se presupune ca un nivel scazut de carbohidrati implica cresterea nivelului de grasimi, aceasta conceptie este gresita, intrucat dietele sarace in carbohidrati sunt bogate in grasimi saturate. Grasimile monosaturate - in mod special uleiul de masline este o sursa de grasimi importanta pentru organism, alaturi de acizii grasi omega-3 aflati in pestele gras.

- lactatele - cantitatea de lactate consumata va fi partial determinata de sensibilitatea la carbohidrati. Laptele are un continut destul de redus de zahar, dar acesta se descompune mai incet decat alte zaharuri, astfel incat este tolerat bine de majoritatea oamenilor. Produsele lactate care nu contin zer au mai putin zahar. In cazul in care nu se prefera produsele lactate, cantitatea de calciu va fi furnizata origanismului din alte surse.

- leguminoasele - fasolea boabe si alte leguminoase cum ar fi lintea si mazarea, au un nivel ridicat de carbohidrati care sunt digerati lent sau nu sunt digerati deloc in intestinul subtire. Prin urmare, utilizate cu moderatie, acestea sunt alegeri excelente pentru persoanele care nu proceseaza bine zaharul.

- cerealele integrale - orezul brun si orzul ar putea fi optiunile ideale pentru persoanele care prefera alimentele cu un nivel scazut de carbohidrati. In plus contin o cantitate mai mica de amidon decat cerealele rafinate si faina. O portie de cereale integrale reprezinta aproximativ jumatate de cana. Pastele din cereale integrale trebuie gatite al dente (usor tari dupa fierbere), intrucat cu cat sunt mai gatite mai mult timp, cu atat acestea se descompun mai repede.

- produsele zaharoase si cele cu amidon - in varful piramidei alimentelor recomandate pentru persoanele al caror organismul nu proceseaza corect zaharul, se afla produsele alimentare care sunt convertite rapid in glucoza.
Acestea includ:
→ dulciurile sau bauturile dulci (bomboane, bauturi racoritoare etc.);
→ alimentele care au in compozitie o cantitate mare de faina (prajituri, biscuiti etc.);
→ sucuri din fructe;
→ fructe cu un continut ridicat de zahar (fructe uscate, tropicale);
→ condimente (sos barbecue, ketchup, sosuri pentru salate etc.).


Citeste si despre:

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Indicele glicemic al alimentelor Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor Grasimile benefice si nocive din alimente Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Dieta cu indice glicemic scazut Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat Factori care determina scaderea nivelului de energie Dieta iubitorilor de carbohidrati Strategii simple de a combate poftele alimentare Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati 10 pericole alimentare