10 greseli in alimentatie

Actualizat: 18 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata.

In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine scazuta, exista sansa sa faci una din cele 10 greseli in alimentatie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi utile

Sfaturi utile

Nu opta pentru diete drastice

Hotarata sa pierzi rapid in greutate, ai tendinta sa alegi o dieta drastica. Poate nu ti se pare dificil, dar consumi grapefruit si supa de varza in fiecare zi. Scazi zilnic din calorii, chiar sub 1000 si, cu siguranta, vei scadea in greutate.

Cand consumi alimente cu atat de putine calorii, obisnuiesti metabolismul sa mentina un ritm scazut si o data ce vei termina dieta, organismul tau va arde caloriile mult mai incet decat inainte (si vei lua in greutate).

Nu omite micul-dejun

Sa sari peste micul dejun este cea mai usoara metoda sa scazi din caloriile dintr-o zi, dar consecinta poate fi o crestere a apetitului in ziua respectiva. Acest lucru poate determina nevoia unui consum mai mare de alimente la serviciu sau dorinta de a servi portii mai mari ca de obicei, iar planul privind consumul redus de calorii s-ar putea narui.

Din contra, micul dejun care contine proteine si fibre poate reduce senzatia de foame pentru o mare parte din zi. De fapt, studiile demonstreaza ca persoanele care nu sar peste micul dejun isi pot mentine greutatea mai usor decat celelalte.

Atentie la gustarile dintre mese

Poate iti numeri cu meticulozitate caloriile de la fiecare masa, dar iei in calcul si gustarile dintre mese? Consumi o gramada de covrigi la birou, o felie de tort la ziua unui coleg, gusti din inghetata fiului tau...

Toate aceste "rontaieli" fara rost ar putea sabota dieta si planul tau de a slabi. Daca tii o evidenta serioasa a caloriilor, ar trebui sa folosesti un notebook unde sa notezi cate calorii a avut ficare muscatura.

In timp ce consumul de gustari, negandit, poate mari dimensiunile taliei tale, consumul planificat de calorii, poate face exact opusul. Persoanele care mananca mai multe mese mici si gustari intr-o zi au mai multe sanse sa-si controleze foamea si sa piarda in greutate. Gustarile ajuta la pastrarea unui metabolism accelerat, mai ales daca sunt bogate in proteine.

Nucile, de exemplu, au un continut ridicat de proteine, iar cercetarile demonstreaza ca oamenii care consuma nuci intre mese, au tendinta sa fie mai slabi decat cei care nu consuma.

Consuma alimente cu un continut scazut de grasimi

Alimentele care au continut scazut de grasimi pot juca un rol important in dieta ta. Cu toate acestea, continutul scazut de grasimi nu inseamna continut caloric scazut si acesta nu este un motiv de a consuma mai multe portii. Cel mai sigur mod de a stii continutul de grasimi, zahar si calorii ale unui produs este sa verificati informatiile nutritionale de pe eticheta lui.

Atentie la caloriile din bauturi

Cand socotesc caloriile din alimente, multi dintre noi tind sa ignore caloriile pe care le contin bauturile consumate. Aceasta este o mare greseala, intrucat anumite tipuri de cafea sau bauturi alcoolice au mai mult de 500 de calorii.

Chiar si caloriile din sucurile de fructe sau alte tipuri de sucuri se pot asimila rapid. Cel mai mare dezavantaj este ca lichidele nu tin de foame, dar caloriile pe care le contin se adauga la numarul celor consumate zilnic. Cu siguranta, nu vei avea de gand sa mananci mai putin dupa ce servesti o bautura care are un continut ridicat de calorii.

Consuma zilnic suficienta apa

Aceasta este una din greselile pe care trebuie neaparat sa o remediati, intr-o dieta. Apa este esentiala pentru arderea caloriilor. Daca esti deshidratat, metabolismul tau incetineste si ritmul de scadere in greutate este mai lent.

Cercetarile au demonstrat ca adultii care beau opt sau mai multe pahare de apa pe zi, ard mai multe calorii decat cei care beau mai putin. Deci, incercati sa adaugati un pahar de apa la fiecare masa sau gustare.

Nu renunta la lactate

Laptele, branza si iaurtul sunt tabu pentru multi dintre cei care vor sa scada in greutate, dar renuntarea la lactate poate fi contraproductiva. Unele cercetari sugereaza ca organismul arde mai multe grasimi atunci cand nu este deprivat de calciu si grasimi.

Totusi, administrarea suplimentelor de calciu nu are aceleasi beneficii si se pare ca produsele lactate au un mod unic de actiune, datorita compozitiei lor. Cei mai multi nutritionisti recomanda consumul de lapte, branza si iaurt care sa aiba continut scazut de grasimi.

Nu te cantari in fiecare zi

Sa iti masori greutatea zilnic poate deveni o frustrare si nu un mod de a afla informatii importante. Mai potrivit ar fi sa te cantaresti saptamanal. Daca obiectivul tau este sa scazi cateva kilograme pe saptamana, verificand saptamanal greutatea vei fi multumit sa descoperi ca ti-ai atins scopul. Rezultatul va fi motivant.

Nu iti propune obiective imposibile

Nu trebuie sa-ti propui obiective de genul: voi slabi 7 kilograme in prima saptamana. In primul rand, daca nu crezi ca vei putea slabi, nu incepe dieta. Daca incepi dieta si slabesti mai putin, in loc sa fii multumit ca ai slabit, te poti simti descurajat ca nu ti-ai atins scopul propus. Un obiectiv realist este foarte important pentru ca dieta sa aibe succes. Daca nu stiti sigur cate kilograme veti pierde in urma unei diete pe care ati tinut-o in mod corect, puteti cere parerea unui specialist in nutritie.

Nu neglija activitatea fizica

Cand nu faceti si exercitii fizice, intreg rolul de a slabi ii revine dietei. Daca intervine si activitatea fizica, poti manca mai multe lucruri care iti plac si vei putea pierde in greutate.

Cheia este sa gasesti un tip de exercitiu fizic care sa iti placa. Pentru a nu interveni rutina puteti face inot, balet, ciclism sau ping-pong, oricare dintre ele ard mai multe calorii decat mersul pe jos. Incercati mai multe tipuri de activitati fizice pana gasiti unele in care sa doriti sa va implicati.


Citeste si despre:

Alimentatia mamei dupa nastere 10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza 5 greseli care iti pot incetini metabolismul 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Postul: intre credinta si dieta Trei cauze ale infectiilor recurente Alimentatia in sezonul rece