Deserturile cresc nivelul de serotonina in creier, un neurotransmitator responsabil de starea de bine, de relaxare. Pofta de dulce care apare dupa masa este determinata, de regula, de obiceiuri, de emotii sau de nutrientii asimilati. Cu toate acestea, poate indica si o serie de afectiuni.
Unii nutritionisti sunt de parere ca pofta de zahar dupa masa apare ca urmare a unor obiceiuri din copilarie, atunci cand copilului i se ofera un desert ca recompensa pentru faptul ca a terminat de mancat.
Altii sustin ca, de fapt, chimia creierului uman este vinovata pentru pofta de dulce care apare dupa masa. Unele studii sugereaza ca zaharul consumat (sau alti carbohidrati simpli) poate spori absorbtia aminopeptidului triptofan gasit in unele alimente.
Triptofanul permite apoi o crestere a nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator asociat cu sentimente de bunastare.
Pentru unele persoane, o masa bogata poate duce la o stare numita postprandiala (dupa masa) sau la hipoglicemie reactiva, scaderea nivelului zaharului din sange, care determina slabiciune, transpiratie, tremor, somnolenta, anxietate sau confuzie.
Consumul de alimente dulci este o modalitate de a contracara simptomele hipoglicemiei reactive.
De asemenea, e posibil ca alimentele consumate sa fi fost prea sarate sau sa fi mancat prea repede. Si deshidratarea poate creste nevoia de dulce dupa masa.
Exista o serie de alimente care pot reduce pofta de dulce dupa masa.
Fructele -acestea ofera un aport de zaharuri naturale si contin in plus si fibre. Recomandate in acest caz sunt strugurii si mango.
Nucile - au gust dulce, dar si continut ridicat de fibre. In plus, au proprietati antioxidante si antiinflamatoare, contribuind la reducerea factorilor de risc pentru boli cronice precum bolile de inima si diabetul.
Ciocolata neagra - este ciocolata care contine peste 70% cacao. De asemenea, contine polifenoli, ale caror efecte antioxidante si antiinflamatorii pot contribui la imbunatatirea markerilor sanatatii inimii.
Seminte de Chia - sunt o sursa importanta de substante nutritive, printre care si acizi grasi Omega-3, fibre solubile care absorb apa si se umfla, formand in intestine o substanta asemanatoare cu jeleul, care ajuta la prevenirea poftei de dulce.
Guma de mestecat sau bomboanele fara zahar - acestea sunt obtinute cu indulcitori artificiali, au un gust dulce, dar contin un numar mic de calorii.
Iaurtul - este o gustare sanatoasa, bogata in proteine si calciu. Regleaza apetitul si ajuta la controlul poftei de dulce. Intr-o portie de iaurt pot fi amestecate fructe si seminte sau nuci.
- afectiuni tiroidiene: stresul, oboseala si pofta de dulciuri aparuta dupa masa pot indica o glanda tiroida hipoactiva;
- infectie: bacteriile se hranesc cu zahar, motiv pentru care o infectie prezenta in organism poate creste pofta de dulce. Consumul de zahar face insa ca bacteriile sa prolifereze.
- menopauza sau sindromul premenstrual: nivelurile de estrogen si progesteron variaza puternic in aceste perioade, iar femeile devin mai predispuse la rezistenta la insulina. In plus, variatiile hormonale determina organismul sa incerce sa ridice nivelul serotoninei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.