Cei mai buni inlocuitori ai zaharului

Actualizat: 10 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange.

Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic.

Ce sunt inlocuitorii zaharului

Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori artificiali.

O categorie importanta de inlocuitori ai zaharului sunt cei de intensitate ridicata, compusi cu o capacitate de indulcire superioara, asa cum este zaharina.

In prezent, exista o serie de controverse privind efectele indulcitorilor care inlocuiesc zaharul in alimentatie asupra sanatatii, atat pentru substituentii naturali, cat si pentru cei sintetici. Momentan, nu s-au descoperit dovezi stiintifice care sa ateste un eventual pericol al consumului inlocuitorilor zaharului.

De altfel, acestia sunt folositi in numeroase scopuri, precum

- pierderea in greutate;
- ingrijirea danturii (nu sunt fermentati de microflora placii dentare);
- controlul diabetului zaharat (se metabolizeaza lent, permitand nivelului glicemiei sa ramana stabil);
- controlul hipoglicemiei reactive;
- evitarea alimentelor procesate (inlocuiesc zaharul rafinat, nociv pentru sanatate);

Inainte de introducerea unui anumit tip de inlocuitor al zaharului, este necesara consultarea medicului specialist, care poate recomanda cea mai buna varianta, in functie de starea de sanatate a pacientului si nevoile sale nutritionale.

Indulcitori care pot inlocui zaharul

1. Sucraloza

Sucraloza este un indulcitor artificial non-nutritiv, recomandat in special persoanelor cu diabet (de tip 2, in special). Acest substituent excelent este de 600 de ori mai dulce decat zaharul, chiar daca nivelul glicemiei in sange nu creste. Mai mult decat atat, sucraloza calatoreste prin tractul digestiv, fara sa fie absorbita in proportii importante, de aceea indicele glicemic ramane stabil de-a lungul timpului.

2. Zaharina

Zaharina este un alt indulcitor care poate inlocui cu succes zaharul, fiind de 300-500 de ori mai dulce decat acesta. Zaharina nu are calorii, de aceea este o optiune buna pentru persoanele care vor sa isi mentina greutatea corporala sau sa piarda excesul de kilograme. Chiar si asa, paradoxal, exista un risc ascuns asociat consumului de zaharina apetitul alimentar crescut.

De regula, cand papilele gustative transmit organismului gustul dulce, acesta se asteapta sa primeasca un numar relativ de calorii. Intrucat nu primeste niciun aport nutritiv, corpul incepe sa caute alte surse de nutrienti, crescand pofta de mancare. Prin urmare, zaharina poate stimula apetitul alimentar, cand organismul ravneste dupa o satisfactie calorica de care este privat.

3. Aspartamul

Aspartamul este tot un indulcitor artificial non-nutritiv, de 200 de ori mai dulce decat zaharul. Chiar daca nu are 0 kcal precum zaharina, aportul caloric al aspartamului ramane foarte scazut, deci indulcitorul ramane un bun aliat impotriva acumularii kilogramelor in plus.

Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA a declarat aspartamul sigur pentru sanatate, insa exista si cateva pareri care indica posibile efecte secundare ale acestui indulcitor. Anumite studii de specialitate vorbesc despre o legatura dintre aspartam si leucemie, limfom sau cancer de san. Alte cercetari asociaza aspartamul cu migrenele.

In plus, persoanele care sufera de fenilcetonurie, o boala rara in care organismul nu poate metaboliza fenilalanina, o componenta-cheie a aspartamului, nu ar trebui sa includa in alimentatie acest indulcitor.

4. Stevia

Frunzele de stevie se pot transforma in unul dintre cei mai sanatosi indulcitori, care inlocuiesc cu succes zaharul, fara sa expuna organismul unor efecte secundare neplacute.

Stevia nu furnizeaza calorii si s-a dovedit a avea un impact neglijabil asupra nivelului de glicemie, de aceea este recomandata persoanelor cu diabet. Acest indulcitor poate fi folosit in alimente si bauturi, gustul sau dulce intens fiind foarte placut.

5. Nectarul de agava

Derivat din seva plantei cu acelasi nume, nectarul de agava este tot o forma de zahar, insa are un index glicemic scazut. Acest lucru se intampla, deoarece nectarul de agava este absorbit mai lent in organism, avand un impact minor asupra nivelului glicemiei.

Nectarul de agave are circa 60 de calorii pentru o lingura, de aceea controlul portiilor este foarte important in cazul consumului sau. Din fericire, poate fi folosit in cantitati mici, fiind de 1,5 ori mai dulce decat zaharul.

6. Alcoolul polihidric

Alcoolul polihidric nu este nici alcool, nici zahar. El este un compus derivat din fibrele naturale ale fructelor si legumelor. Intrucat contine carbohidrati, alcoolul polihidric este considerat un indulcitor natural nutritiv.

Avantajul acestui indulcitor este acela ca nu contine multe calorii si nici nu creste nivelul glicemiei din sange in mod considerabil. In schimb, este posibil sa cauzeze indigestie, balonare, dureri de cap si diaree. Din acest motiv, medicii recomanda folosirea unor cantitati mici de alcool polihidric la inceput, evaluarea reactiilor organismului si abia apoi includerea lui in alimentatie.

Din categoria tipurilor de zaharuri din alcool fac parte sorbitolul, manitolul si xylitolul. Unele zaharuri din alcool contin mai multi carbohidrati decat altele, iar impactul lor asupra indicelui glicemic este si el diferit, in functie de fiecare tip in parte.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Cele mai consumate alimente cancerigene Cicoarea - o alternativa buna la cafea? Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Cum sa facem fata alergiilor verii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sindromul de tunel carpian Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este Cum combatem depresia prin alimentatie? 8 secrete uimitoare despre zahar