Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Actualizat: 02 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Printre semnalele organismului cel mai frecvent intalnite sunt stresul, durerea, foamea, oboseala, valorile ridicate de zahar din sange si cresterea in greutate. Cand o persoana este stresata, trebuie sa incerce sa se relaxeze, intrucat in urma stresului prelungit corpul raspunde prin anxietate, insomnie, ulceratii, durere cronica, dureri de cap, slabiciune si diverse maladii sau boli.

Stresul este un semnal de alarma al organismului ca urmare a ignorarii nevoilor fizice si emotionale ale unui individ. Durerea este semnul prezentei unor probleme nediagnosticate.

Multi oameni sufera de dureri musculare, dezechilibre posturale sau traumatisme rezultate in urma exercitiilor fizice, fara sa consulte un medic. Acestia se obisnuiesc cu disconfortul si in cele din urma ajung sa devina inactivi fizic, dar si afectati emotional. Din pacate, cele mai multe persoane nu acorda nici o importanta multora dintre manifestarile organismului.

Senzatia de foame

Senzatia de foame permanenta (bulimia) este un semnal important si nu reprezinta un fapt pozitiv. Multi oameni isi dau seama de acest lucru abia dupa ce incep sa manance excesiv sau chiar dupa ce numarul lor de kilograme creste destul de mult.

Pofta de mancare devine atat de frecventa incat cei in cauza sunt prea ocupati sa-si potoleasca senzatia de foame in loc sa opreasca acest proces nociv pentru organism. Ignorarea acestor semnale incetineste metabolismul, duce la cresterea in greutate, amplificarea nivelului de zahar din sange si declanseaza pofta de a consuma carbohidrati, iar fenomenul va intra intr-un cerc vicios.

Organismul va trage semnale de alarma atunci cand vor fi implicate dezechilibre, cand apare excesul de greutate si cand exista o disproportie intre procentajul de grasime si muschi.

- Cauze probabile: deficitul unor elemente nutritive (proteine, glucide, lipide), minerale si vitamine din organism; o alta cauza ar putea fi prezenta unor stari de anxietate, depresie. 

- Ce este de facut? - Se va consulta medicul specialist in diabet si boli de nutritie, pentru stabilirea unui regim alimentar adecvat, iar in cazul existentei si unor probleme de natura psihica (anxietate, depresie) se va consulta un psiholog.

Cand trosnesc articulatiile

- Cauze probabile, mai des intalnite - Lichidul prezent in jurul articulatiilor contine diferite gaze, cum ar fi oxigenul si azotul. Prin trosnirea articulatiei, aceasta se va extinde si se vor elibera rapid bule de gaz care se sparg. Sunetul poate fi inclusiv rezultatul frecarii unui tendon de os.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Daca o persoana are dureri de fiecare data cand articulatia trosneste, acesta poate fi un semn al unor probleme al cartilajelor sau articulatiei, cum ar fi artrita.

- Ce este de facut? - In cazul in care nu apare durerea, simptomul nu trebuie sa produca ingrijorare. Daca sunt prezente umflaturi sau durere, ori articulatia este rosie, calda, dureroasa si limiteaza miscarile, trebuie sa se consulte medicul.

Uscarea ochilor

- Cauze probabile, mai des intalnite - Privitul timp indelungat la calculator, consumul excesiv de alcool, petrecerea indelungata a timpului la temperaturi scazute si in aer uscat sau vant, pot determina evaporarea filmului lacrimal care acopera ochiul. Antidepresivele, antihistaminicele si medicamentele pentru tratarea racelilor pot usca ochii.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Ochiul uscat cronic, poate indica prezenta hipertiroidiei sau a unei boli autoimune, cum ar fi lupus.

- Ce este de facut? - In cazul in care uscarea ochiului este minora, se vor folosi lacrimi artificiale care vor lubrifia si vor proteja ochii. Se vor purta ochelari de soare care vor bloca razele UV si vor proteja ochii si pe vreme rece sau vant.

Mainile reci

- Cauze probabile, mai des intalnite - Stresul si anxietatea pot suprasolicita sistemul nervos, producand constrictia vaselor de sange, inclusiv la nivelul mainilor. In cazul unor oameni, pur si simplu, circulatia sanguina este mai lenta decat in cazul altora.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Daca pe langa mainile reci apar si spasme, amorteli sau culoarea acestora se modifica, motivul ar putea fi fenomenul Raynaud, care poate afecta fluxul de sange de la nivelul extremitatilor. Alte posibile cauze sunt conditii ale tesuturilor conjunctive, obstructia arterelor sau efecte secundare ale unor medicamente, cum ar fi beta-blocantele.

- Ce este de facut? - Foarte utile sunt tehnicile de relaxare pentru imbunatatirea circulatiei atunci cand cauza este stresul. Se va incerca incalzirea mainilor prin diverse metode. Totusi daca mainile sunt reci fara nici un motiv aparent sau daca acest lucru se intampla frecvent, se va consulta medicul pentru investigatii.

Tuse cronica

- Cauze probabile, mai des intalnite - Cand gatul este iritat din diverse cauze, tusea este modul in care corpul incearca in mod reflexiv sa expulzeze iritantul. Poate fi vorba despre scurgerile nazale determinate de alergii sau mucusul rezultat in urma hiperactivitatii membranelor nazale, mucus ce ar putea aluneca pe gat. Tusea ar putea fi declansata de refluxul acidului gastric.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Spasmele cailor respiratorii sunt un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei. Bolile pulmonare obstructive cronice, fibroza pulmonara sau probleme ale valvelor cardiace pot produce tuse daca se acumuleaza lichid in plamani.

- Ce este de facut? - Se vor expune medicului simptomele care apar, iar specialistul va investiga activitatea inimii si plamanilor si daca va considera necesara ar putea recomanda realizarea unei radiografii. Tratarea conditiei de baza va opri tusea.

Crampe musculare la picioare

- Cauze probabile, mai des intalnite - Ortostatismul prelungit, mentinerea timp indelungat a aceleiasi pozitii, petrecerea unei zile intregi in pantofi cu toc, pot determina incordarea muschilor gambei si aparitia crampelor. Spasmul sau crampele musculare pot fi declansate de deshidratare si dezechilibru electrolitic.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Statinele, anticonvulsivantele, antihistaminicele, estrogenii si medicamentele pentru tratarea osteoporozei pot avea ca efect secundar, crampele musculare. Chiar si arterele blocate sau ingustate pot reduce fluxul sanguin de la nivelul membrelor inferioare, cauzand crampe.

- Ce este de facut? - Se vor bea multe lichide pentru a nu interveni deshidratarea si se vor consuma legume bogate in calciu, magneziu si potasiu, cum ar fi verdeturi, banane si fasole. Se va evita purtarea pantofilor cu toc pentru a se evita incordarea muschilor gambei. Se vor intinde picioarele dupa plimbarile pe jos, exercitii fizice, dupa ortostatismul indelungat sau dupa purtarea pantofilor cu toc.

Transpiratii nocturne

- Cauze probabile, mai des intalnite - Fluctuatiile hormonale pot modifica termostatul intern al corpului, declansand transpiratiile nocturne.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Unele medicamente, inclusiv antidepresivele au acest efect secundar. Anumite boli, cum ar fi cancerul, lupus, infectii majore pot determina transpiratiile nocturne.

- Ce este de facut? - Se va mentine o temperatura scazuta in camera de dormit cu ajutorul unui ventilator sau prin deschiderea unei ferestre. Daca transpiratiile nu dispar si nu au legatura cu ciclul menstural, se va consulta medicul pentru a exclude prezenta unei boli. Cand problema este de natura hormonala, terapia hormonala sau contraceptivele orale utilizate in doze mici ar putea fi de ajutor.

Sforait

- Cauze probabile, mai des intalnite - Greutatea excesiva sau problemele nazale sau ale sinusurilor (deviatia de sept, polipi nazali, alergii) pot duce la inflamatie care ar putea bloca partial caile respiratorii, crescand riscul ca tesuturile din spatele gatului sa tremure si sa provoace zgomote in timpul somnului.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Ar putea fi prezenta apneea obstructiva de somn, o afectiune in care sforaitul este insotit de pauze scurte de respiratie, in timpul somnului.

- Ce este de facut? - Pentru a mentine caile respiratorii deschise, pe cat posibil, se va dormi pe o parte. O alternativa ar fi benzile nazale pentru usurarea respiratiei si evitarea sforaitului. Daca sforaitul mentine treaz inclusiv partenerul celui care sforaie, se va consulta un specialist in somnologie pentru a se depista cauza exacta a acestui inconvenient.

Crapaturi la coltul gurii

- Cauze probabile, mai des intalnite - Atunci cand o persoana isi umezeste buzele in exces sau le expune la aer rece, uscat si vant, buzele sale se pot usca si vor aparea crapaturi in pielea subtiata. Alti vinovati ai crapaturilor de la coltul gurii sunt deficitul de fier, de vitamina A, D sau oricare dintre vitaminele din grupul B.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Fisurile pot fi un semn al infectiilor fungice, cum ar fi candidoza care provoaca si roseata in jurul fisurii sau pot fi o reactie alergica usoara, la un ingredient al unui produs cosmetic recent folosit.

- Ce este de facut? - Buzele vor fi hdratate prin aplicarea unei creme hidratante consistente, fara parfum. Daca s-a inceput utilizarea de produse cosmetice noi, se va opri utilizarea acestora si vor fi reintroduse treptat. In cazul in care fisurile persista, se agraveaza sau par a se fi infectat, se va consulta medicul pentru a se face modificari in dieta si pentru a se recomanda tratament pentru infectie.

Urina inchisa la culoare (cromaturie)

- Cauze probabile, mai des intalnite - Cand nu se consuma suficienta apa, pigmentii deseurilor excretate de rinichi sunt mult mai concentrati, astfel incat urina va avea culoarea galben inchis. Urina inchisa la culoare poate semnifica prezenta unei infectii a tractului urinar.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Urina inchisa la culoare ar putea fi determinata de consumul anumitor alimente (fasole, rubarba, fructe de padure, sfecla rosie, aloe), administrarea  unor medicamente (vitaminele B2 si B12) sau de prezenta a diferite probleme renale(chisturi renale, cancer renal)

- Ce este de facut? - Se vor bea cantitati importante de lichide. Se va consulta medicul in cazul in care culoarea urinei nu revine la normal, intervin febra, durerile la urinare, apare senzatia iminenta de a urina sau creste frecventa mictiunilor.

Ochii rosii

- Cauze probabile, mai des intalnite - O noapte de nesomn sau timpul indelungat petrecut in fata calculatorului poate declansa dilatarea vaselor de sange din conjunctiva. Alergiile sau expunerea la un iritant pot provoca roseata.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Ar putea fi prezenta o inflamatie in interiorul ochilor sau pe pleoape, care ar putea fi declansata de o accidentare, infectie sau un iritant. Ochii rosii persistenti pot indica o problema sistemica.

- Ce este de facut? - In timpul lucrului la calculator se vor lua pauze dese. Se vor inchide ochii pentru un minut pentru relaxare si pentru a se lubrefia ochiul, inainte de reluarea activitatii. Se vor folosi lacrimi artificiale pentru lubrefierea ochilor si indepartarea iritantilor.

Roseata ochilor poate fi estompata prin folosirea de picaturi de ochi cu lacrimi artificiale. Acestea amelioreaza doar temporar situatia, dar in caz de utilizare in exces pot inrautati situatia.

Sangerarea gingiilor

- Cauze probabile, mai des intalnite - Prezenta bacteriilor intre dinti si gingii poate avea drept rezultat eliberarea unui acid care sa irite gingiile si sa determine sangerarea. Stresul si modificarile hormonale sunt factori declansatori de baza pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece cresterea brusca a productiei hormonale poate diminua capacitatea sistemului imunitar de a combate bacteriile.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Afectiunile gingivale aflate in stadii avansate pot provoca sangerarea acestora. In cazuri rare, simptomul ar putea semnala prezenta cancerului oral.

- Ce este de facut? - Dintii se vor spala de doua ori pe zi si se va folosi ata dentara cel putin o data pe zi. Se va utiliza o apa de gura antibacteriana care va diminua cantitatea de bacterii din cavitatea bucala si va ajuta la eliminarea resturilor. Se va consulta medicul dentist regulat pentru control si o curatare profesionala a dintilor.

Maxilar care trosneste

- Cauze probabile, mai des intalnite - Atunci cand articulatia temporomandibulara uneste mandibula de craniu, nu se deschide si nici nu se inchide atat de bine precum ar trebui. Acest inconvenient poate fi cauzat de proasta aliniere a dintilor sau de tocirea dintilor, ca urmare a scrasnirii acestora. Stresul poate agrava problema, mai ales in cazul persoanelor care sunt tensionate sau la care fenomenul are loc in timpul somnului.

- Cauze probabile, mai rar intalnite - Daca maxilarul care trosneste este insotit de junghiuri dureroase, ar putea fi implicata artrita.

- Ce este de facut? - Daca maxilarul trosneste ocazional si acest lucru nu este deranjant, situatia nu trebuie sa devina ingrijoratoare. Se va incerca relaxarea muschilor maxilarului in timp ce nu se vorbeste sau nu se mananca.

Se va evita mestecarea gumei si a alimentelor care sunt dificil de mestecat. Daca apare durerea sau maxilarul se blocheaza, se va consulta medicul dentist. Acesta poate prescrie atele speciale pentru alinierea maxilarului sau chiar gutiera pentru a preveni scrasnitul dintilor.

Bibliografie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eating-disorders/bulimia-nervosa

https://www.health.clevelandclinic.org/snap-crackle-pop-need-know-joint-noises/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575


Citeste si despre:

Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine Semne si simptome ale unui intestin nesanatos Pancreatita autoimuna - semne si simptome Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj? Semne de boala la nivelul organismului Spirulina, o comoara pentru sanatate! Semne si simptome ale afectiunilor vaginale Insolatia: semne si simptome Semne si simptome de infectie dupa o interventie chirurgicala 6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi 13 cauze posibile ale transpiratiilor nocturne
Cere sfatul medicului ×