Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta.
Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza. Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza.
Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu se trateaza.
Al doilea tip de intoleranta la lactoza pare sa fie cauzata de lipsa de celule epiteliale pe suprafata intestinului, care lipsesc din procesul digestiei. Ca atare, corpul nu este capabil sa absoarba fructoza in mod eficient. Desi au cauze diferite, ambele forme de intoleranta la fructoza pot fi ameliorate prin dieta. Eliminarea completa a fructozei si zaharurilor din dieta reprezinta singurul tratament eficient pentru primul tip, iar in cazul celui de-al doilea, tratamentul permite unele concesii legate de dieta.
Unii bolnavi pot consuma unele tipuri de fructoza fara a avea simptome. Este important sa se monitorizeze atent regimul alimentar, sa se consulte constant medicul curant si sa se respecte indicatiile nutritionistului.
Tolerati:
Netolerati:
O dieta stricta, fara fructoza, implica excluderea oricarei bauturi sau aliment care contine fructoza, zaharoza sau sorbitol. Fructoza este o monozaharida sau zahar simplu care are aceeasi formula chimica ca si glucoza - principala sursa de energie pentru organism - dar are o structura moleculara diferita. Se gaseste in toate fructele, in unele legume si in miere. Zaharurile si alte tipuri de fructoza sunt carbohidrati - surse importante de energie pentru organism.
Principalele tipuri de zaharuri care se gasesc in bauturi si alimente sunt:
Unii dintre indulcitorii alimentari cel mai des intalniti sunt:
Alimentele care nu sunt permise in dieta persoanelor care nu trebuie sa consume fructoza si zaharoza sunt:
Recomandari suplimentare pentru un regim alimentar fara fructoza
- Fructoza, zaharoza si sorbitolul sunt folosite in multe dintre alimentele prelucrate intr-o asemenea masura, incat destul de putine alimente procesate sunt permise in dieta.
- Zaharul este folosit si in alte produse, intr-un mod mai putin evident, cum ar fi conserve, sosuri ambalate, etc.
- Mirodeniile sunt o alta posibila sursa de zaharuri, intrucat acestea uneori pot fi folosite pentru aromatizarea alimentelor. Sunt permise in dieta doar legumele care contin amidon, in principal.
- Legumele fierte au un continut mai mic de fuctoza si ar trebui sa fie preferate mai degraba decat legumele crude, intrucat in urma procesului gatirii se pierd o serie din zaharurile libere.
- Cartofii noi au un continut mai ridicat de fructoza decat cartofii vechi.
- Faina integrala contine mai multa fructoza decat cea alba, intrucat atat germenii cat si taratele contin zahar.
- Alte alimente integrale (orezul brun si pastele din faina integrala) contin o cantitate mai mare de zaharoza decat produsele rafinate.
- Sorbitolul este foarte des folosit ca indulcitor artificial, in special in produsele alimentare si bauturile recomandate pentru diabetul zaharat, care ar trebui sa fie evitate.
- In produsele de patiserie sunt folositi indulcitori, inclusiv sorbitol Glucoza poate fi folosita ca un indulcitor alternativ si ca sursa de energie.
- Zaharoza si sorbitolul pot fi folosite in compozitia medicamentelor ca agenti de incarcare sau pentru imbunatatirea gustului.
Testul respirator cu hidrogen este folosit cel mai des pentru diagnosticarea intolerantei la fructoza. Totusi, acest test nu este intotdeauna sigur, intrucat furnizeaza deseori rezultate fals pozitive. Medicul poate solicita si o analiza de scaun, care ar putea fi mai relevanta. Puteti identifica partial intoleranta la fructoza ca urmare a simptomelor.
Totusi, cel mai sigur, intoleranta la fructoza paote fi identificata prin dieta de eliminare sau metoda jurnalului (se vor nota intr-un jurnal alimentele care determina reactii in urma consumului lor (jurnalul este esential intrucat unele reactii se pot manifesta chiar si peste 3 zile).
Simptomele ambelor tipuri de intoleranta la fructoza implica manifestari gastro-intestinale, falatulenta, balonare, diaree, oboseala, varsaturi, deficit de fier si alti nutrienti. Rolul dietei fara fructoza este sa se elimine consumul de zahar alimentar, astfel incat aceste simptome sa fie ameliorate.
Eliminarea absoluta a fructozei si glucozei din dieta poate determina rezultate pozitive in cazul a celor mai multe dintre persoanele care sufera de intoleranta la fructoza. Sugarii care sunt rapid diagnosticati si tratati vor avea o stare buna de sanatate. In absenta unor leziuni hepatice semnificative, speranta de viata este normala.
Alimentatia este unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale mentinerii unei diete care exclude fructoza. Acest lucru este determinat de faptul ca cei care gatesc au uneori destul de putin timp sa verifice continutul ingredientelor utilizate in bucatarie inainte sa pregateasca mesele. Atunci cand bolnavii de intoleranta la fructoza iau masa in restaurant ar trebui sa:
- fie cat mai clari si expliciti atunci cand comanda un fel de mancare si sa explice intoleranta la fructoza care se regaseste in alimentele care au zaharuri. Pot face recomandari legate de modul in care acestea ar trebui sa fie pregatite. De exemplu, se va comanda o friptura fripta pe o bucata de folie de aluminiu, fara condimente, un cartof copt cu unt, o salata verde, doar o felie mica de lamaie, spanac si cafea/ceai/lapte.
- se va vorbi direct cu bucatarul.
- atentie la supe, intrucat majoritatea sunt conservate; ingredientele ar trebui sa fie compatibile cu dietea fara fructoza.
- se va specifica sa nu se foloseasca niciun fel de condiment sau sos pentru carne si se vor evita conservele
- se va evita consumul inlocuitorilor pentru lactate.
Deseori este destul de greu de depistat siropul de porumb bogat in fructoza, care poate face parte din compozitia unora dintre bauturile racoritoare, a sucurilor din fructe, bauturilor pentru sportivi, produselor de patiserie, bomboane, gemuri, iaurturi, condimente, alimente conservate si ambalate precum si alte alimente indulcite.
Dupa ingerarea de fructoza, sugarii si copiii intoleranti la aceasta pot avea o stare de sanatate destul de grava ca sa fie necesara spitalizarea. Daca nu este tratata, intoleranta la fructoza duce la hipoglicemie si acidoza care pot actiona impreuna, cauzand un soc al organelor si chiar coma. Afectarea hepatica poate duce, eventual, la ciroza si insuficienta hepatica.
Decesul poate rezulta in oricare din situatiile de mai sus. Intoleranta ereditara la fructoza poate fi relativ usoara sau poate fi o boala destul de grava. In forma severa, chiar eliminarea fructozei si zaharozei din dieta nu poate preveni progresia afectarii hepatice.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.