Compozitie
Comprimate efervescente (cu gust de portocala sau de lamaie) continand: 1,0 g lactat-gluconat de calciu echivalent cu 260 mg calciu ionizabil; 0,327 g carbonat de calciu; 1,0 g acid ascorbic (vitamina c); 1,0 g bicarbonat de sodiu (274 mg sodiu); 2,0 g zahar.
Actiune terapeutica
calciul este un mineral esential necesar pentru mentinerea echilibrului electrolitic al organismului si pentru functionarea normala a numeroase mecanisme de reglare. Deficienta de calciu este asociata cu tulburari neuromusculare si cu demineralizarea oaselor. Acidul ascorbic (vitamina c) joaca un rol important in procesele biologice de oxidoreducere si in respiratia celulara. Este de asemenea esentiala pentru formarea colagenului si reparatia tesuturilor. Dozele mari de vitamina c sunt eficiente pentru profilaxia si tratamentul infectiilor cailor respiratorii superioare. Deficienta de calciu si de acid ascorbic poate fi datorata unor deficiente nutritionale sau poate sa apara in diferite situatii in care nevoile organismului sunt crescute (vezi indicatiile). Comprimatele efervescente asigura vitamina c sicalciu ionizabil in cantitate suficienta pentru acoperirea nevoilo rzilnice in perioade in care acestea sunt crescute.
Indicatii
Necesitati sporite de calciu si vitamina c, ca de exemplu in timpul sarcinii si in perioada de alaptare, in perioadele de crestere rapida (copilarie si adolescenta), la varstnici, in cursul bolilor si in convalescenta. Tratamentul deficientei de calciu si vitamina C. Adjuvant in tratamentul racelilor si gripei.
Mod de administrare
Adulti si copii de varsta scolara: 1 comprimat efervescent pe zi.
Copii intre 3 si 7 ani: ojumatate de comprimat efervescent pe zi.
Copii mici: conform prescriptiei medicale.
Contraindicatii
hipersensibilitate la medicament, hipercalcemie, hipercalciurie severa, insuficienta renala grava.
Precautii
La pacienti cu hipercalciurie moderata (peste 300 mg - 7,5 milimol/24 ore), cu insuficienta renala usoara sau moderata sau cu un istoric de litiaza renala este necesara monitorizarea excretiei de calciu prin urina. La nevoie se va reduce doza sau se va intrerupe tratamentul. La pacientii care au tendinta de a forma calculi renali se recomanda ingestia unor cantitati mai mari de lichide. In timpul tratamentului se vor evita dozele mari de vitamina d, afara de cazul in care exista indicatii speciale. La pacientii diabetici se va lua in considerare continutul in zahar al comprimatelor (2 g/comprimat), iar sodiul (0,27 g/comprimat) va fi si el inclus in calcule pentru pacientii care necesita o dieta fara sodiu.
Interactiuni
calciul poate sa reduca absorbtia tetraciclinelor administrate pe cale orala. Se va pastra un interval de minimum 3 ore intre administrarea de Ca-C 1000 Sandoz si cea a tetraciclinelor orale. Dozele mari de acid ascorbic pot sa interfere unele metode de determinare a glucozei urinare.
Reactii adverse
Rareori se observa tulburari gastro-intestinale usoare (balonare, diaree). La pacientii cu predispozitie, tratamentul prelungit cu Ca-C 1000 Sandoz poate favoriza formarea de calculi in tractul urinar.
Supradozare
Nu sunt cunoscute cazuri de supradozare acuta. Daca o astfel de situatie ar surveni, manifestarile ar consta din tulburari gastro-intestinale, dar nu ar avea drept rezultat aparitia hipercalcemiei, afara de cazul pacientilor care sunt tratati cu doze mari de vitamina D.