Aportul de vitamine pe timpul iernii

Actualizat: 11 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este avitaminoza


Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam.

Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac.

Rolul suplimentelor

In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor.

Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment.

De mentionat faptul ca daca sunt recomandate suplimente din cauze diverse, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai consumam fructe si legume, ba din contra este bine sa se suplimenteze nu in cantitate mare consumul acestora pentru a se renunta cat mai repede la suplimente dupa reglarea carentei.

Carentele sunt date de epuizarea depozitelor din organism fie a vitaminelor fie a fierului, calciului, magneziului sau chiar a zincului si pot trece neobservate o perioada destul de lunga pana cand apar simptomele suparatoare si este nevoie sa apelam la specialisti.

Harta avitaminozelor poate fi redata foarte simplu printr-o schema in care este descris simptomul si ulterior i se asociaza deficitul.

Daca incepem de la nivelul capului putem avea:

- cefalee frecventa si de cauza neconcludenta asa ne poate duce cu gandul ca avem o carenta de vitamin B12,B6 si de magneziu.

- buzele crapate pot indica un deficit de fier sau chiar vitamina C scazuta

- matreata persistenta si rezistenta la tratament poate fi pe fondul lipsei de B7 si a acizilor grasi din organism

- parul subtire si fragil poate fi dat si de o deficient de vitamina C sau a unui fier scazut in special la persoanele anemic

- acnee refractara la tratament explica cauza unei carente de zinc si de aceea majoritatea medicilor dermatologi in timpul tratamentului pentru acnee recomanda si suplimente cu zinc

- un ten si o piele mai inrosita in zona nasului poate indica o carenta de B2,B6 sau zinc

- senzatie de limba uscata sau rani bucale pot fi cauzele unui deficit de acid folic,fier sau vitamin B12

- lipsa gustului fie in contextul unei viroze respiratorii, fie fara o cauza poate fi dat de carenta de zinc

- starile anxioase pe langa cauze emotionale pot fi declansate si de diverse carente cum ar fi hipomagnezemia, hipocalcemia sau lipsa vitaminei D sau B

- fatigabilitatea poate fi data si ea de lipsa vitaminei B, a magneziului sau cauze tiroidiene

- respiratia neplacuta nu poate fi data doar de o igiena orala deficitara, ci si de un posibil deficit de fier inca nedepistat sau ceva probleme intestinale ce necesita investigatii suplimentare.

Calciul si magneziul alaturi de cele 13 vitamine esentiale cunoscute reprezinta chintesenta unui organism echilibrat si sanatos daca sunt asimilate in cantitati rezonabile din alimentatie si daca se analize anual pentru a depista o eventuala carenta.

Este adevarat ca dozarea vitaminelor in tara noastra nu se recomanda de rutina, dar cand sunt suspicionate avitaminoze severe ele sunt recomandate in special dozarea vitaminei D si a celor din complexul B.

Calciul si magneziul sunt recomandate la bilantul anual si adesea sunt depistate hipocalcemii ce determina spasmofilie manifesta sau hipomagnezemii ce dau parestezii la nivelul membrelor superioare sau inferioare ce initial nu li se explicau cauza aparitiei, iar dupa tratament corespunzator simptomele s-au remis fara probleme.

Cele mai des intalnite carente in timpul sezonului rece

1.Deficienta de vitamina A ce initial da simptomatologie nesesizabila, insa cand ametelile sau starea de oboseala se intensifica trebuie intrebat medicul daca nu cumva exista si o lipsa a acestei vitamine.

Cand lipsa vitaminei A se agraveaza, automat creste riscul de infectii gastrointestinale, dureri si probleme osoase iar pe timpul iernii virozele respiratorii se tin lant. Suplimentarea dietei cu spanac, ficat de pasare, rosii, piersici, morcov, cartofi, mango dar si suplimente ce contin vitamina A impreuna cu D2 ajuta la rezolvarea problemei medicale.

2.Lipsa vitaminei B6 ce are rol in protejarea impotriva infectiilor bacteriene, mentinerea unui sistem nervos functional sau a unui aparat reproducator normal poate dezechilibra tot organismul si il poate face fragil in cazul unor infectii bacteriene agresive cum este cazul pneumoniei ce apare in sezonul rece.

Iritabilitatea, cefaleea, slabiciunile musculare, dar si insomniile pot fi tratate in cazul unei avitaminoze printr-un aport suplimentar de nuci si seminte, ton si carne de pui, banane, avocado sau spanac plus suplimente recomandate de medicul specialist.

3.Deficitul de B12 da simptome graduale, iar starea de sanatate se inrautateste considerabil in cazul in care nu sunt luate masuri medicale rapide. Pot aparea palpitatii, diaree, probleme oftalmologice si de aceea medicii recomanda un consum echilibrat de alimente precum: ficat, pipote, peste, carne de curcan, vita, pui, fructe de mare, legume si cereale pentru a atinge necesarul zilnic de 0,0024 miligrame de vitamin B12 ce este indicate unui adult.

Pe langa aportul de fructe si legume recomandat, in cazul unui deficit se recomanda un tratament bazat pe vitamine din complexul B pentru a tinti toate celelalte posibile carente.

4.Lipsa vitaminei C se resimte dupa o perioada de aproximativ 3 luni conform noilor studii desfasurate in Anglia, iar ceea ce trebuie sa te ingrijoreze si sa te trimita la medic sunt urmatoarele: puncte rosii pe piele, gingivoragii, par uscat si fragil, echimoze ce apar imediat chiar si la traumatisme minore,etc.

Lasata nerezolvata aceasta carenta a vitaminei C ne poate da dificultati in sezonul rece cand virozele sunt la “moda”, iar riscul de a contacta o afectiune virala sau bacteriana este de zece ori mai mare fata de un adult sanatos. Pentru ca un adult are nevoie zilnic de aproximativ 40 mg de vitamina C, ceea ce inseamna echivalentul unei portocale este de preferat sa consumam mai multe citrice, brocoli, conopida, patrunjel si ardei gras pentru a balansa lipsa, in asociere cu multiplele preparate existente in farmacii.

5.Deficitul de vitamin D este tot mai des intalnit in randul tinerilor, iar acum medicii au inceput sa ceara tot mai des dozarea acestei vitamine. Stim ca rolul vitaminei D este acela de a fixa calciul in oase si de a o regla in acelasi timp, plus echilibrarea fosfatilor din organism, ambele necesare pentru oase, dantura si sistemul muscular. Mai nou cercetatorii au descoperit ca o suplimentare a vitaminei D ar ajuta in prevenirea sclerozei multiple, a cancerului, dar si a bolilor cardiovasculare.

Concluzii

Fie ca ne raportam la carenta de fier, zinc, calciu, magneziu sau vitamine un lucru este cert si acela ca din legume si fructe nu ne putem luat tot necesarul zilnic tinand cont si de aditivarea si conservarea lor si de aceea nu trebuie sa avem retinere de a apela la anumite suplimente alimentare sub forma medicamentoasa atata timp cat ele sunt recomandate de un specialist si pe o perioada limitata de timp fara a face abuz.


Citeste si despre:

Protejati-va pielea pe timp de iarna cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Topul vitaminelor pentru iarna Dieta pe timp de vara Tusea. 4 solutii la indemana pentru ameliorarea simptomelor Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alimentatia in sezonul rece Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul Semnele lipsei din corp a vitaminei D De ce racim vara? Alimentatia sanatoasa in sezonul rece Vitaminele care sporesc fertilitatea
Cere sfatul medicului ×