Indicatii
Infectii urinare (cistita, uretrite, pielonefrite acute si cronice, litiaza si tuberculozarenala suprainfectata cu germeni gram negativi, sensibili la acid nalidixic).
Profilactic, inainte si dupa interventii in sfera urogenitala (adenomectomii de prostata, uretero- si uretroplastii, nefrectomii, cistectomii).
Mod de administrare
Adulti: 4 g/zi in primele 1-2 saptamani (de 4 ori pe zi cate 2 capsule), apoi daca este nevoie sa se continue tratamentul cate 2 g/zi (de 4 ori pe zi cate o capsula).
Copii: 0,055 g/kg corp/zi in 4 prize egale. In caz de terapie prelungita se impune scaderea dozei la 0,033 g/kg corp/zi.
Se va evita asocierea cu nitrofurantoina care ii reduce activitatea. Daca tratamentul se continua peste 14 zile, se impune efectuarea periodica a examenului hematologic si a probelor functionale hepatice si renale. In cursul tratamentului bolnavii vor evita expunerea la soare (la aparitia fotosensibilitatii se intrerupe tratamentul). Se impune, de asemenea,testarea periodica a sensibilitatiigermenilor la acid nalidixic (rezistenta se instaleaza relativ rapid). Metabolitii preparatului pot determina o reactie pentru glucoza fals-pozitiva daca se utilizeaza reactiv Benedict sau Fehling; de asemenea, se pot obtine valori incorecte ale 17-cetosteroizilor urinari din cauza interactiunii dintre acidul nalidixic si m-dinitrobenzenul folosit obisnuit (se recomanda testul Porter-Silber pentru 1-7-hidroxicorticoizi).
Actiune terapeutica
Chimioterapic de sinteza, foarte activ impotriva unor germeni gram negativi (Proteusmirabilis, proteus morgani, proteus vulgaris, Escherichia coli, Aerobacter, Klebsiella si unele tulpini de Pseudomonas). Dupa administrare per os, preparatul se resoarbe rapid din tractul digestiv, este metabolizat partial in ficat si se elimina rapid in urina (numai 4% prin fecale) impreuna cu un metabolit al sau - acidul hidroxinalidixic - dotat cu activitate antibacteriana similara. Valorile maxime ale concentratiei serice sunt atinse la aproximativ 2 ore dupa administrarea a 1 g de preparat. Acidul nalidixic isi mentine activitatea bactericida indiferent de pH-ul urinar. Administrarea preparatului nu este urmata de cristalurie, nici de micoze. Nu s-a constatat rezistenta incrucisata cu alte preparate antibacteriene.
Infectii cu germeni rezistenti la acid nalidixic. Nu se recomanda administrarea in primul trimestru al sarcinii si in prima luna de viata.
Masuri de precautie
La bolnavii cu hepatopatii, nefropatii grave, epilepsie si ateroscleroza cerebrala.
Reactii adverse posibile
Talergice (rasuri cutanate, prurit, urticarii, eozinofilie, redoare articulara), reactii cutanate de fotosensibilizare. Mai rar se observa somnolenta, cefalee, ameteli, colestaza, parestezii, trombopenie sau anemie hemolitica. Uneori se inregistreaza tulburari de vedere (modificari in perceptia coloratiei obiectelor, diplopie, scaderea acuitatii vizuale), reversibile la diminuarea posologiei. Psihoze toxice sau convulsive pot aparea la doze mari la persoane predispuse (cu epilepsie s.a.). La sugari si la copii se observa (rar) semne de hipertensiune intracraniana (bombarea fontanelei, edem pailar, cefalee) care dispar rapid, fara sechele, dupa intreruperea tratamentului.
Compozitie
O capsula contine 0,500 g acid nalidixic.