Sarcina - Prima luna

Actualizat: 13 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Dan Tutunaru
Consultant medical:

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Introducere


Felicitari! Esti ori deja insarcinata ori cu siguranta planuiesti sa devii mamica cat mai curand.

In urmatoarele luni vei fi atat martora, cat si actrita a unor importante evenimente care vor avea drept subiect corpul tau ce se va transforma in mod miraculos pentru a fi capabil sa gazduiasca noua viata.

Impreuna vom trece in revista cele mai importante evenimente care marcheaza nu numai drumul copilului tau de la stadiul de unica celula pana la nastere, dar si modificarile fizice si psihice pe care organismul tau le va suferi in aceasta perioada.

Totodata vom incerca sa gasim impreuna conduita unui mod de viata pe care va trebui sa il adopti, fie ca sarcina va decurge normal fie ca vor aparea diferite probleme.

Nu este un secret pentru nimeni ca o sarcina normala dureaza 9 luni.

Majoritatea femeilor isi calculeaza sarcina in luni. Aceasta este modalitatea cea mai larg raspandita si cea mai facila de a exprima varsta unei sarcini.

Obstetricienii insa impart perioada de sarcina in mod uzual in trei perioade mai mici, numite trimestre, fiecare cu o durata aproximativa de trei luni, sau mai precis spus 12-13 saptamani.

Aceasta modalitate de impartire, care practic nu te priveste pe tine si care poate sa para la prima vedere arbitrara, are la baza ratiuni de ordin orientativ pentru obstetricieni, perioadele de dezvoltare sau de viabilitate a fatului putand fi perfect raportate la aceste intervale de timp.

De exemplu, in primul trimestru de sarcina are loc dezvoltarea majoritatii organelor copilului si tot in aceasta perioada exista riscul cel mai ridicat ca ceva sa mearga prost si sa apara un avort spontan.

Daca vei surprinde o discutie intre doi obstetricieni, vei remarca cu oarecare surprindere ca acestia calculeaza progresia sarcinii tale si in saptamani, si nu oricum, ci incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. In aceasta lumina, o sarcina normala dureaza in medie 40 de saptamani.

In primele 8 saptamani de la fertilizare, respectiv 10 saptamani de la ultima menstruatie, copilul tau poarta denumirea de embrion.

Pe parcursul acestei perioade se formeaza organele majore ale organismului copilului, insa sunt incomplet dezvoltate. Dupa aceasta perioada embrionica si pana in momentul nasterii copilul tau se va numi fat.

Nu vom putea acoperi in cursul acestei sectiuni toate simptomele, problemele, metodele de tratament, etc., ce pot aparea sau sunt necesare in sarcina.

In ciuda tuturor informatiilor citite aici sau in anumite carti de popularizare sau chiar de specialitate, nu uita ca sarcina este o "aventura" extrem de complexa ce poate surprinde pe oricine, obstetrician sau viitor parinte.

Daca apar probleme, nu uita sa te adresezi medicului tau.

Deci, esti gata de calatorie? Perfect! Sa incepem...

Prima luna de sarcina

In mod paradoxal, desi prima luna este una dintre cele mai importante din cele noua cate are o sarcina normala, cea mai mare parte a femeilor nu au nevoie sa citeasca despre ceea ce se intampla in cursul acestei luni deoarece, atunci cand realizeaza ca sunt gravide, ele se gasesc deja in saptamana a patra de sarcina!

Exista totusi un mare numar de femei care ori isi planifica cu grija luna in care sa ramana insarcinate ori incearca luna de luna sa conceapa un copil, si pentru care aceste informatii sunt esentiale.

Si cu siguranta ca exista un mare numar de femei dornice de a afla ce se intampla pe parcursul acestei perioade in ideea ca la un moment dat isi vor dori sa devina si ele mamici.

Pe parcursul acestei luni vei observa modificari atat la nivelul organismului tau cat si la nivelul psihicului.

In prima luna au loc evenimente extrem de importante din punctul de vedere al dezvoltarii embrionului.

Tot in aceasta luna pot surveni probleme care variaza de la simple simptome usoare remarcate doar de mama, pana la evenimente serioase, dintre care cel mai dramatic il reprezinta pierderea sarcinii, avortul.

Mama: Semne si simptome

Intarzierea menstruatiei este cel mai important semn in sarcina.

Daca ai un ciclu regulat care a "omis" sa apara la data calculata si daca in perioada antemergatoare ai facut sex neprotejat (fie intamplator, fie premeditat), este foarte probabil ca aceasta intarziere sa se datoreze existentei unei sarcini.

Dar, atentie, nu orice intarziere a ciclului poate fi pusa pe seama sarcinii...

Stresul, diferite afectiuni inflamatorii sau chistice ovariene, etc., pot sa produca asemenea intarzieri sporadice.

Este posibil insa si reversul medaliei, adica in perioada asteptata de aparitie a menstruatiei sa apara o sangerare minora, pe care multe femei o interpreteaza drept menstra (sangerarea aceasta este data de catre implantarea embrionului in mucoasa uterina).

Greturi matinale. Cu siguranta ca acesta este cel mai mediatizat si cunoscut simptom al unei sarcini.

Nu o data cred ca ai observat ca este folosit pentru a sugera existenta unei sarcini la cine stie ce eroina din telenovele sudamericane. Totusi, contrar a ceea ce poate sugera denumirea, greturile acestea nu apar numai dimineata, ci pot sa isi faca simtita prezenta oricand pe parcursul zilei.

De asemenea, nu toate femeile insarcinate prezinta acest neplacut simptom, ci doar in proportie de 50%.

Dar ce anume cauzeaza aceasta stare de greata? Undeva la nivelul trunchiului cerebral (segment al sistemului nervos central, gazda a numerosi centri vitali si reflexi) se afla zona de comanda a vomei si a senzatiei de greata.

Aceasta arie este stimulata de catre nivelele crescute de HCG (hormon secretat de catre celulele embrionare care vor forma viitoarea placenta si care se gaseste in sange in primul trimestru de sarcina).

De asemenea, apare o relaxare reflexa a musculaturii tractului digestiv, avand drept rezultat o digestie lenesa.

Modificari la nivelul sanilor, care pot fi similare celor din perioada premenstruala, dar de data aceasta mult mai accentuate: sanii par plini si tensionati, sensibili sau chiar durerosi la atingere, desenul venos de pe suprafata sanului incepand sa se accentueze, areola incepe sa devina intunecata la culoare, iar micile glande de la nivelul acesteia incep sa se largeasca.

Oboseala. Vei observa ca nu mai ai aceeasi energie sa faci anumite activitati uzuale cum ar fi urcarea unor scari sau parcurgerea unei anumite distante pe jos, ca sa nu mai vorbim de faptul ca greu mai poti rezista treaza pana la anumite ore tarzii din noapte.

Oboseala apare deoarece corpul foloseste cantitati uriase de energie pentru a gestiona cat mai bine dezvoltarea unui nou organism, in paralel cu furnizarea suficienta a resurselor pentru functionarea organismului matern (care si el se afla in plin proces de transformare).

O alta cauza a acestei stari de oboseala este data -se pare- si de nivelele crescute de progesteron din sange, cu efect sedativ.

Salivatia excesiva, denumita stiintific ptialism, reprezinta un simptom frecvent in sarcina. Este mai comun la femeile care prezinta si greturi matinale. Dispare dupa cateva luni.

Urinare frecventa. Acest simptom apare deoarece vezica urinara poate deveni extrem de iritabila datorita congestiei pelviene cauzata de nivelele crescute de progesteron si hCG.

De asemenea, rinichii lucreaza mai eficient in timpul sarcinii, trebuind sa faca fata volumului crescut de lichide ale organismului matern ce trebuie filtrate, precum si cantitatii crescute de produse rezultate din metabolismul celor doua organisme, matern si fetal.

Pofta pentru anumite alimente. Clasica scena din filme sau romane a gravidei care cere sa manance muraturi pentru a-si satisface poftele sta marturie pentru popularitatea acestui simptom. Nu apare numai dorinta de a manca acru, dar uneori gravida poate sa-si doreasca in mod paradoxal mancaruri pe care nu le-a gustat niciodata.

Tulburari de comportament. Pot sa varieze de la o stare de fericire intensa la un anumit moment pana la aparitia unei stari inexplicabile de plans in secunda urmatoare.

Poti fi irational de iritabila vis-a-vis de partenerul tau intr-o zi si extrem de afectuoasa cu de altfel nesuferita ta sefa sau colega cealalta zi. Aceasta labilitate emotionala este incredibil de frecventa pe parcursul sarcinii.

Mai putin frecvent apare starea de depresie.

Simptomele acesteia sunt tulburarile de somn, oboseala mentala, modificarea stilului de hranire, pierderea interesului pentru activitatile zilnice.

In zilele noastre tot mai multe gravide se intreaba de ce sunt deprimate cand ar trebui sa fie in al noualea cer.

O serie de factori par a influenta starea emotionala a gravidei: stresul socio-economic, cazuri de tulburari de personalitate in familie, lipsa unui suport emotional, anxietate cu privire la starea de sanatate a copilului, etc.

Aversiuni pentru anumite mancaruri sau mirosuri. Anumite mirosuri puternice precum cele de usturoi, peste sau cafea pot sa iti cada greu si sa declanseze instantaneu o stare de greata.

Unele gravide se pot plange ca anumite mirosuri obisnuite anterior sarcinii nu mai pot fi suportate.

Cainele casei miroase mai urat si nu-i mai suporti prezenta in pat, parfumul favorit iti poate provoca dureri de cap sau chiar mirosul masculin al sotului iti poate produce repulsie.

Mecanismele de protectie ale copilului se pot declansa, astfel ca mirosul de tigara sau fumatul, mirosul de cafea sau consumul de alcool pot sa te faca sa te simti rau.

Cum se dezvolta embrionul?

In ceea ce priveste stadializarea dezvoltarii embrionare trebuie facuta o precizare extrem de importanta.

In general, dezvoltarea embrionara este studiata de catre embriologi, care masoara varsta embrionului incepand cu momentul fecundarii.

Din punct de vedere clinic, momentul acesta al fecundarii nu poate fi stabilit cu certitudine, astfel ca obstetricienii iau drept referinta singura data certa, si anume data ultimei menstruatii (UM).

Astfel, varsta unei sarcini difera din punct de vedere embriologic de cea din punctul de vedere al obstetricianului.

Varsta de amenoree (adica de lipsa a menstruatiei) calculata de catre clinicieni este egala cu varsta embriologica (din momentul presupus al fecundarii) la care se adauga doua saptamani. In cele ce urmeaza, nu vom face o impartire riguroasa a varstei sarcinii, mai ales ca noi o discutam in lumina impartirii ei in luni calendaristice (fiecare luna reprezinta aproximativ patru saptamani si jumatate).

Incepand cu momentul fecundarii si pana in saptamana a 8-a (a zecea de la ultima menstruatie), copilul tau poarta numele de embrion.

Primele 6 zile (adica pana cu o saptamana inainte de perioada in care ar trebui sa iti vina ciclul), embrionul si le petrece multiplicandu-si numarul de celule din care este format si calatorind de-a lungul trompei pana in cavitatea uterina unde se va implanta.

O parte dintre celulele sale vor forma placenta, iar alta parte vor constitui embrionul propriu-zis (care spre sfarsitul lunii are forma unui dublu disc).

Cea de-a treia saptamana de dezvoltare a embrionului (si ultima a lunii) este marcata de aparitia celui de-al treilea strat embrionar, concomitent cu stabilirea polului cranial (locul unde va fi capul) si a celui caudal.

Tot atunci, embrionului ii va incepe sa se dezvolte viitorul sistem nervos.

El este adanc implantat in mucoasa uterina si deja a inceput sa stabileasca un contact cu circulatia materna, punand bazele viitoarei circulatii placentare.

Care sunt responsabilitatile tale?

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci in momentul in care banuiesti ca esti gravida (sau afli cu certitudine ca e asa) este sa suni doctorul care te va urmari pe parcursul sarcinii si care te va asista in timpul nasterii.

Vei fi pusa in fata a doua situatii:

De cele mai multe ori, avand in vedere ca sarcina este de abia la inceput si celulele embrionului se divid fara a-ti afecta prea mult anatomia, s-ar putea ca obstetricianul tau sa nu vrea sa te vada decat atunci cand sarcina are opt saptamani, daca nu chiar zece.

In acest caz, cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci pana la intalnirea cu el e sa-ti pui cateva intrebari:

- Ce stil de viata am? E viata mea stresanta? Ar trebui sa renunt la anumite vicii pe care le consider minore (fumat, baut alcool sau cafea)?

- Dieta mea este suficienta din punct de vedere calitativ? Dar cantitativ, ar trebui sa mananc mai mult?

- Intentionez sa muncesc la fel de mult pe perioada sarcinii?

- Este viata alaturi de partenerul meu armonioasa?

- Ar trebui sa le spun si prietenilor mei sau la servici despre faptul ca sunt insarcinata?

Stresul

Cred ca e inutil sa subliniez faptul ca stresul este o problema neplacuta si atunci cand nu esti insarcinata, deci cu atat mai mult pe parcursul sarcinii cand stresul poate fi devastator pentru dezvoltarea copilului, mai ales in primele saptamani cand au loc cele mai multe avorturi spontane.

Daca doresti sa afli cat de importanta este fiecare zi in dezvoltarea embrionului si ulterior a fatului, iti voi da un subiect de meditatie spunandu-ti ceva interesant...

Citeste si gandeste-te apoi la ce fel de viata duci si cum poate ea sa influenteze dezvoltarea viitorului tau copil.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca dezvoltarea intrauterina a organismului uman, de la stadiul de celula pana la cel de fat pregatit sa infrunte de unul singur viata din afara, recapituleaza dezvoltarea vietii pe Pamant, de la aparitia sa sub forma de celula simpla pana la aparitia omului (intr-adevar, cele mai multe dintre voi stiu ca embrionul uman trece prin mai multe stadii: incepe cu cel de unica celula, la un moment dat embrionul are un fel de branhii, ca un peste, ulterior acestuia ii apare chiar si o coada, care se resoarbe in timp, iar inainte de a lua forma sa definitiva, de om, va semana cu o maimutica).

Iti amintesti desigur ca viata intrauterina dureaza aproximativ 40 de saptamani, adica 280 de zile. Viata a aparut pe Pamant acum 280 de milioane de ani. Interesant, nu?

Deci, extrapoland, am putea zice ca fiecare zi din viata embrionului poate fi comparata cu un milion de ani din dezvoltarea vietii pe Pamant!

Deci, inainte de a te certa cu partenerul de viata pentru cine stie ce nimic, inainte de a aprinde o tigara, de a bea alcool, inainte de a manca cine stie ce preparat plin de adaosuri chimice, inainte de a lua un medicament fara a consulta doctorul tau, sau cand te intorci de la servici si simti ca totul se darama in jur si iti vine sa iti iei lumea in cap, gandeste-te si la mica viata ce se dezvolta in tine si care depinde in totalitate de atitudinea ta.

Fixeaza-ti prioritatile si pune-te pe tine si copilul tau pe primul plan, iar restul pe plan secund, fara a neglija insa responsabilitatile sociale, casnice sau de serviciu. Pe toate le poti realiza la modul cat mai relaxat cu putinta.

Dieta

Poti sa crezi sau nu, dar ceea ce mananci si cat mananci in timpul sarcinii nu va afecta doar sanatatea si dezvoltarea copilului tau, dar va determina si cata greutate vei pastra dupa nastere.

In interiorul tau se dezvolta o noua viata.

Cel mai bine e sa pui la dispozitia ei cat mai multa hrana „vie”, cat mai multe alimente naturale, pline de vitamine: lapte, branzeturi, oua, fructe, legume, seminte, miere, polen, etc.

Evita cat poti carnea grea, alimentele semipreparate si cele cu multe E-uri in compozitie.

Mananca multe cereale (paine graham sau de secara, orez, musli, etc.). Cel mai indicat e sa mananci de cate sase ori pe zi o masa moderata, bogata calitativ.

Mananca incet si calm, mesteca bine, nu vorbi sau nu te enerva in timpul mesei.

De multe ori este necesar un aport suplimentar de vitamine, calciu, fier si in special acid folic, iar pentru aceasta este suficient sa alegi dintre produsele cu vitamine prenatale, disponibile in orice farmacie, dar nu inainte de a cere sfatul doctorului tau.

Anuntarea fericitului eveniment

Majoritatea doctorilor, dar si a femeilor care au mai fost insarcinate, te vor sfatui sa tii deocamdata aceasta veste numai pentru tine si partenerul tau.

Primele trei luni de sarcina reprezinta o perioada destul de delicata atat pentru dezvoltarea embrionului cat si pentru echilibrul tau psihic si emotional.

Din momentul fecundarii pana cand embrionul depaseste 12 saptamani de viata, e posibil ca organismul tau sa nu fie pregatit inca sa gazduiasca o sarcina si astfel sa se produca un avort spontan.

E foarte dureros sa treci prin trauma cauzata de pierderea unei sarcini, mai bine evita situatiile neplacute in care esti pusa sa explici si altora un eventual avort.

Este mai bine sa anunti fericitul eveniment dupa ce te asiguri ca totul merge bine.

De asemenea, daca lucrezi, este mai bine sa spui sefului tau despre sarcina doar atunci cand ea devine fizic vizibila (exceptand cazurile cand ai o munca fizica), pentru a evita problemele unor eventuale discriminari.

Efortul

In general e bine sa nu faci niciun fel de efort fizic care implica ridicarea de greutati, asta nu inseamna ca esti scutita de piata sau de spalatul vaselor.

Exista insa o forma speciala de efort pe care este chiar indicat sa o faci, si anume exercitiul fizic.

Daca inainte de sarcina te duceai regulat la o sala de fitness sau aerobic, practicai inotul sau iti placea sa te plimbi prin parc, e bine sa continui cu acest program, insa intr-un ritm mai moderat.

Si daca nu esti obisnuita cu genul acesta de viata, e bine sa astepti luna a doua si sa primesti confirmarea obstetricianului ca totul e OK.

Daca esti suficient de norocoasa, doctorul te va primi la o intalnire chiar din momentul informarii lui de faptul ca esti sau banuiesti ca esti insarcinata.

Daca este prima ta sarcina sau esti la o alta la care ai colaborat cu un alt obstetrician, este ideal sa iti faci o idee asupra modului in care urmeaza sa se desfasoare sarcina si nasterea sub supravegherea doctorului.

De aceea e bine sa il intrebi de la inceput:

- La ce spital lucreaza sau este afiliat?

- Care sunt conditiile in care se desfasoara nasterea si ingrijirea postpartum (dupa nastere)?

- Este tatal copilului lasat sa urmareasca nasterea? Mama este cazata in acelasi salon cu copilul?

- Cate paturi sunt intr-un salon?

- Care este disponibilitatea lui? Poate fi deranjat in orice moment al zilei, inclusiv noaptea?

- Care este planul/schema lui de consultatii prenatale?

- Care este parerea lui vis-a-vis de exercitiul fizic in cursul sarcinii?

- Daca da, unde iti recomanda sa faci asemenea exercitii, cand ar trebui sa incepi si cand sa intrerupi?

- Cat de mult poti sa castigi in greutate? Cand ar trebui sa te alarmezi?

- Care este filosofia lui asupra fenomenului nasterii? Este adeptul nasterii naturale sau al nasterii prin operatie cezariana? Ce metode terapeutice foloseste in cursul travaliului?

- Care este viziunea sa asupra epiziotomiei (taierea perineului), o face de rutina sau din necesitate?

- Care sunt examinarile de rutina pe care esti sfatuita sa le faci in cursul sarcinii? (ecografie, examen sange si urina, screening infectii, screening malformatii fetale).

- Care sunt procedurile de rutina in timpul travaliului? (monitorizare fetala, ecografie, terapie intravenoasa in travaliu).

- Care este modalitatea de plata a consultatiilor si a nasterii? Nu rade, este foarte important si practic in acelasi timp sa afli asta. Sunt aceste servicii acoperite de catre asigurarile de sanatate?

- Daca inca nu ai un doctor al tau, va trebui, logic, sa iti gasesti unul. Si sa-l gasesti pe dl. dr. perfect nu e asa usor, o stii deja.

Pentru aceasta ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele recomandari:

- Discuta cu prietenele tale care au nascut deja ori cu alti doctori care pot sa-ti recomande un obstetrician.

- Mergi la mai multi doctori, impreuna cu partenerul tau, pentru a-ti face o idee generala: studiati-le modul de a aborda problemele, siguranta afisata, afectivitatea, limbajul si, de ce nu?, aspectul fizic. Nu uitati sa luati la voi lista cu intrebarile de mai sus, iar daca aveti si alte intrebari, nu va sfiiti si intrebati!

- Observa daca este apropiat de tine si daca te considera o partenera de drum sau doar o simpla pacienta, si remarca daca iti vorbeste pe intelesul tau sau face uz de termeni stiintifici greu de „digerat” pentru a te impresiona cu eruditia lui.

Probleme ce pot sa apara

Din fericire pentru starea emotionala si moralul mamei, in prima luna de sarcina (care se reduce la un interval de doar doua sau chiar de o singura saptamana, perioada in care esti constienta de faptul ca esti gravida) nu prea au loc evenimente care sa te dezechilibreze psihic sau emotional.

Exista un mare numar de avorturi spontane care au loc dupa doua saptamani de la fecundare, dar ele sunt percepute de catre nefericita mama ca o menstruatie, nestiind niciodata ca a fost insarcinata.

Chiar daca o sarcina incepe prost, de cele mai multe ori ea va depasi 4 saptamani. In aceasta prima luna pot sa apara mici sangerari sau pete pe chilot, unele putand sa aiba o semnificatie patologica (nu uita ca e obligatoriu sa-ti anunti doctorul cand se intampla acest lucru), dar de cele mai multe ori nu este cazul sa fii ingrijorata.

Rar, o sarcina compromisa de cauze genetice se va termina inainte de sfarsitul celor 4 saptamani si se va produce un avort spontan anuntat de sangerari abundente si dureri (contractiile uterine).

Totusi, cel mai mare numar de probleme care se manifesta franc apar dupa prima luna de sarcina.

De ele ne vom ocupa ... in continuare, in luna a II-a.


Citeste si despre:

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Sarcina - Luna a IV-a Sarcina - Luna a VII-a Sarcina dupa varsta de 35 de ani Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Medicamentele administrate in timpul sarcinii Sarcina multipla: gemeni, tripleti Sarcina - Luna a V-a Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Importanta nutritionistului in perioada de sarcina