NITROFURANTOIN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
infectii urinare acute - bacteriurie vezicala, pielonefrita, profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente (dupa ce urina a fost sterilizata printr-un chimioterapic eficace).

Doze si mod de administrare
Adulti: in infectiile acute 1/2-1 comprimat (50 sau 100 mg de 4 ori/zi, la mese), 1-2 saptamani; pentru profilaxie 1/2-1 comprimat in fiecare seara, timp indelungat. copii (mai mari de 1 an): 4-5 mg/kg corp si zi in 4 prize, in infectiile acute; 2,5 mg/kg corp si zi in infectiile cronice.

Actiune terapeutica
Antibacterian cu spectru larg, realizeaza in urina concentratii bacteriostatice sau bactericide pentru mare parte din germenii infectiilor urinare; sunt sensibili majoritatea colibacililor si alti bacili coliformi, parte din tulpinile de Klebsiella-Aerobacter, stafilococul auriu si enterococul; rezistenta se dezvolta rar. Dupa administrarea orala realizeaza concentratii eficace numai in urina.

Compozitie
Comprimate enterosolubile continand nitrofurantoina 100 mg (flac. cu 30 buc.).

Reactii adverse
Uneori greata, voma, diaree, colici abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, reactii antifilactoide, febra, infiltratii pulmonare alergice, cefalee, ameteli, nistagmus, somnolenta, dureri musculare; rareori parestezii, polinevrite (mai ales la bolnavi cu insuficienta renala, diabet, hipovitaminoza B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcata), anemie megaloblastica, anemie hemolitica (la cei cu deficit de glucoza-6-fosfat-dihidrogenaza), leucopenie, parotidita, hepatita, icter colestatic, fibroza pulmonara, sindrom lupoid.

Contraindicatii
Alergie la nitrofurantoina, deficit de G-6-PD, oligurie, anurie, insuficienta renala avansata (clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, se evita in ultima perioada a sarcinii, la nou-nascuti si sugari (poate provoca hemoliza si culoarea galbena a dintilor); prudenta la debilitati, in insuficienta renala usoara (doze mai mici), in prezenta dezechilibrului electrolitic si la diabetici; tratamentul se intrerupe daca apar parestezii sau reactii pulmonare. Nu se asociaza cu acid nalidixic (antagonism).

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa