Acidul hialuronic

Publicat: 29 Iunie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Acidul hialuronic este o componenta a tesutului conjunctiv care are rolul de a amortiza si lubrifia. Acidul hialuronic se gaseste in tot organismul in cantitati mari, inclusiv in multe dintre locurile afectate de unele dintre bolile ereditare ale tesutului conjunctiv (articulatii, valve cardiace, ochi).

In tulburarile tesutului conjunctiv sunt deseori intalnite anomalii ale acidului hialuronic. Interesant este ca exista anormalii biochimice la majoritatea indivizilor care sufera de conditii care implica tesuturile conjunctive, cum ar fi prolapsul de valva mitrala, osteoartritele si keratoconus.

Acidul hialurnioc este prezent in mod natural in toate organismele vii si este o componenta universala a spatiilor dintre celulele tesuturilor corpului.

Importanta pentru sanatate a acidului hialuronic

Acidul hialuronic a fost descoperit in 1934, fiind un compus principal al organismului cu rol in retinerea apei in tesutul conjunctiv, piele si organe. Acesta este o componenta a colagenului si poate fi derivat si concentrat din colagen.

Acidul hialuronic este totusi creat si degradat mult mai repede in organism decat majoritatea compusilor. Pe masura inaintarii in varsta scade capacitatea corpului de a produce acid hialuronic. Procesul imbatranirii este strans legat de aceasta deficienta a acidului hialuronic.

De ani de zile, medicii au folosit o forma injectabila de acid hialuronic in timpul interventiei chirurgicale pentru tratamentul ochilor si articulatiilor dureroase (in mod normal, lichidul sinovial are o concentratie ridicata de acid hialuronic, dar in anumite boli aceasta scade si apare durerea articulatiilor).

In prezent, cercetatorii au dovedit ca administrarea pe cale orala a acidului hialuronic este mult mai eficienta pentru mentinerea sanatatii pielii, ochiilor si articulatiilor. In plus, acidul hialuronic ajuta la reversibilitatea intregului sistem degenerativ sau a imbatranirii.

Acidul hialuronic ofera articulatiilor contribuie la lubrifierea si la mentinerea functiei normale, de amortizare, a articulatiilor.

Alimente care contin acid hialuronic

Acidul hialuronic este prezent in compozitia anumitor produse alimentare si consumul acestor alimente poate incuraja organismul sa produca acid hialuronic suplimentar.

- Radacinoase - Legumele radacinoase care contin amidon stimuleaza productia de acid hialuronic in organism. S-a demonstrat stiintific ca oamenii care consuma mai multe legume radacinoase traiesc mai mult, nu sunt afectati de cancer, diabet sau Alzheimer. De asemenea, in ciuda faptului ca nu folosesc ecrane de protectie solara si ca isi petrec mult timp in aer liber, pielea lor ramane foarte tanara ca si aparenta si textura.

- Cartilaje si articulatii de origine animala - Articulatiile si cartilajele de origine animala contin cantitati mari de acid haluronic, desi putini oameni doresc sa consume acele parti. Ca alternativa mai gustoasa este supa din oase.

- Soia - Soia contine proteine numite izoflavone care imita estrogenul, care incurajeaza productia de acid hialuronic. Soia fermentata consumata in Japonia si China este cea mai buna sursa de soia, intrucat soia nefermentata contine ftalati nefermentati care impiedica absorbtia corecta a anumitor substante nutritive.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Citeste si despre:

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii Ai mai multa grija de pielea ta din interior Probleme cu insomnia? Iata cum poti avea un somn profund odihnitor Cum sa obtinem silueta dorita natural, repede si realist? Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide Efectele vitaminei C asupra organismului Marirea buzelor Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute