Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Actualizat: 23 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Paul Nastase
Consultant medical:

Dr. Paul Nastase
Medic specialist in Ortopedie si traumatologie

PriMed Bucuresti

Acidul hialuronic in tratamentul artrozei


Una dintre terapiile folosite in domeniul ortopediei pentru tratamentul artrozei este infiltratia intraarticulara cu acid hialuronic. Acest tip de infiltratie se mai numeste si vascosuplimentare, sau infiltratie cu substanta vascoelastica.

Acest tratament se recomanda in mod special pentru genunchi si sold, si uneori este indicat si pentru alte articulatii cum ar fi umar, glezna sau articulatiile mici.

De ce este acidul hialuronic folosit si in tratamentul artrozei?

Hialuronatul de sodiu sau acidul hialuronic reprezinta o parte importanta din compozitia lichidului sinovial.

Lichidul sinovial al unei articulatii sanatoase contine o cantitate mai mare de acid hialuronic decat cel din articulatiile afectate de artroza. Astfel, daca injectam acid hialuronic in articulatia afectata de artroza, imbunatatim calitatea acestui lichid si prelungim durata de viata a acesteia.

Rolurile acidului hialuronic

1. Lubrefiant

Pentru a intelege mai usor rolul acidului hialuronic pentru articulatia afectata de artroza eu dau pacientilor mei ca exemplu efectul uleiului de motor pentru motorul unei masini.

In acelasi mod in care uleiul de motor are rol de lubrefiant intre "piese", la fel si acidul hialuronic lubrefiaza articulatiile si ajuta la frecare, eliminand durerea. Si, asa cum la motorul unei masini revizia se face maxim o data pe an, chiar la 6 luni daca se acumuleaza un numar mare de kilometri, tot in aceste perioade de timp este recomandata si infiltratia cu acid hialuronic.

2. Absorbtia socurilor

Comparatia organismului cu o masina este binevenita in continuare. Pe langa amortizoarele noastre naturale care sunt meniscurile daca ne referim la genunchi, insusi lichidul sinovial are rol de absorbtie a socurilor resimtite la nivelul articulatiilor. Si daca avem meniscuri degenerate din cauza artrozei, acest rol este cu atat mai important.

3. Stimuleaza condrocitul (celula care face cartilaj)

Studiile arata ca acidul hialuronic stimuleaza aceasta celula care formeaza cartilaj, si chiar si celulele stem din jurul articulatiei, dar ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca daca pacientul se simte mai bine, se va misca mai bine, aceasta putand stimula multe procese de regenerare intraarticulare.

Cand injectam? Si cand nu?

Se recomanda ca infiltratiile cu acid hialuronic sa fie realizate numai in artroza sau uzura de cartilaj izolat. Nu are rost sa injectam in tendoane, sau alte structuri, asa cum se procedeaza in domeniul cosmeticii, pentru ca nu aducem niciun beneficiu.

De retinut este ca gradul IV (adica atunci cand pacientul este deja in stadiul de "os pe os") nu mai are niciun sens sa facem infiltratia cu acid hialuronic pentru ca nu va mai avea niciun efect. Indicatia este doar pentru gradele I-III, cand mai avem cartilaj ramas de protejat.

Acidul hialuronic se poate combina cu PRP sau cu corticosteroizi, pentru ca nu interactioneaza cu niciunul in mod direct, iar in acest fel se poate obtine un efect pozitiv dupa injectare de la ambele substante.

Efecte secundare

1. Reactii alergice

Acestea sunt din ce in ce mai rare tocmai pentru ca tehnologia de obtinere a acidului hialuronic a progresat mult, minimizandu-se astfel riscurile de alergie.

2. Reactii inflamatorii aseptice

Acestea apar, de obicei, la 24 - 48 ore de la injectare, pentru o categorie mica de pacienti (undeva la 5-10%). Genunchiul se umfla mult, iar pacientul are dureri destul de mari. Reactia inflamatorie trece aproape spontan dupa alte 24 - 48 ore, cu gheata local si antiinflamatoare.


Citeste si despre:

Artroza umarului (omartroza) – de ce apare si cum poate fi tratata Acidul hialuronic Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii Efectele vitaminei C asupra organismului Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Marirea buzelor Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute Solutii pentru o piele neteda Artroza – importanta exercitiului fizic Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza
Cere sfatul medicului ×