Luna a treia pare a fi cea mai frustranta dintre toate lunile de sarcina: in prima parte a acestei luni nu te simti “foarte gravida”, cu siguranta nu arati inca gravida si este foarte posibil ca inca sa nu-ti vina sa crezi ca esti gravida; dar totusi observi cu groaza ca hainele stramte dinainte de sarcina nu te mai incap sub nici o forma, iar in hainele largi de sarcina simti ca ai deveni ridicola daca te-ai imbraca. Totusi spre sfarsitul acestei luni cochetaria va trebui sa cedeze locul pragmatismului, cel putin din punct de vedere vestimentar. In aceasta luna copilasul tau incepe sa capete un aspect din ce in ce mai uman. De asemenea vizita ta la doctor va lua intorsaturi interesante.
Nivelele crescande ale hormonilor precum si fatul, care se afla in plin proces de crestere, vor continua sa-si faca simtita prezenta pe parcursul acestei luni. Greata, varsaturile, arsurile stomacale sau constipatia te pot supara deseori in aceasta perioada, dar din fericire de cele mai multe ori scad ca intensitate spre sfarsitul lunii. Pe langa aceste disconforturi cu care deja esti obisnuita din lunile precedente pot sa mai apara si alte "ciudatenii" fizice.
Disconfortul abdominal. Chiar daca inca nu incepi sa arati asta din punctul de vedere al aspectului exterior, deja din acesta luna incepi sa simti ca ceva important se intampla in interiorul abdomenului tau, mai precis in pelvis. Poti sa ai o senzatie de plenitudine la nivelul abdomenului tau inferior. Poti uneori sa simti mici disconforturi sau dureri in momentul cand iti schimbi brusc pozitia corpului (acestea apar deoarece pe masura ce uterul tau se mareste pentru a se adapta gazduirii fatului in crestere, ligamentele care il sustin in pozitie se intind si astfel pot sa apara aceste mici intepaturi). Pentru a evita aceste neplaceri este bine a-ti schimba pozitia intr-un mod cat mai lin. Este bine a te obisnui cu aceasta metoda de modificare posturala deoarece, daca in primul trimestru uterul nu este chiar atat de crescut in dimensiuni, in trimestrele II si III uterul aflat intr-o continua crestere va intinde si mai mult aceste ligamente, facand ca aceste dureri sa devina si mai intense si mai neplacute.
Modificari ale sanilor. Pe parcursul acestei luni este posibil ca sanii tai sa inceapa sa para mai tari, pe langa faptul ca si-au marit vizibil dimensiunile. Totusi o parte dintre femeile gravide pot sa remarce doar faptul ca sanii lor au devenit mai tari fara sa observe o modificare a dimensiunilor lor, iar o alta parte sa constate marirea sanilor fara ca acestia sa-si modifice marcant consistenta. O explicatie a acestui fenomen este ca unele femei pot sa aiba sanii de o marime conforma cu nevoile organismului, astfel ca nu mai au nevoie de o crestere in dimensiuni, in timp ce alte gravide nu au sanii destul de dezvoltati pentru a face fata unei productii adecvate de lapte, astfel ca dimensiunile acestora se vor mari corespunzator. Tot in aceasta luna este posibil ca reteaua venoasa care si-a facut simtita prezenta pe parcursul lunii trecute sa devina si mai evidenta, subliniind procesele congestive descrise mai sus. Areola pigmentata din jurul mamelonului poate sa creasca si mai mult, uneori atingand dimensiuni cu care cu siguranta nu esti obisnuita. Aceste modificari spectaculoase ale dimensiunilor sanilor impreuna cu modificarea aspectului lor exterior (mameloane marite, areole mamare mai pigmentate si mai intinse in suprafata, reteaua venoasa desenata clar pe toata suprafata sanului) te vor face sa te obisnuiesti si mai mult cu ideea ca esti gravida si te vor pregatii pentru lunile viitoare cand si modificarile abdomenului tau vor trada starea de graviditate.
Greata. Din pacate o parte dintre voi, care ati fost chinuite cu aceste nesfarsite stari de greata pe tot parcursul primelor doua luni, veti continua sa aveti aceleasi simptome si pe parcursul acestei luni, la unele dintre voi aceste stari putand atinge un paroxism in aceasta perioada. Din fericire, spre sfarsitul lunii nivelele hormonilor raspunzatori de aceste neplaceri vor incepe sa scada iar la sfarsitul lunii simptomele aceste vor fi deja o neplacuta amintire.
Oboseala. Daca deja nu ai observat aceasta de luna trecuta, pe masura ce inaintezi in aceasta luna de sarcina energia ta da semne vizibile ca se intoarce spre nivelele dinainte de a ramane insarcinata. Vei observa, chiar daca nu mi-ai urmat sfatul sa faci exercitii fizice regulate, ca iti este din ce in ce mai usor sa faci treburile casnice sau sa te deplasezi undeva fara a mai simti nevoia sa iti tragi sufletul din timp in timp. Este un semn ca organismul tau deja a inceput sa se obisnuiasca si sa faca fata nevoilor necesare a doua fiinte.
Urinare frecventa. Pe parcursul acestei luni organismul tau incepe sa se obisnuiasca cu nivelele hormonale specifice sarcinii asa ca nevoia de a urina mai abundent si mai frecvent va diminua. Dar, caci intotdeauna exista un dar, este foarte posibil sa scapati de aceasta doar pentru o scurta perioada de timp deoarece uterul care este in continua crestere va incepe sa irite din ce in ce mai mult vezica urinara determinandu-te sa te duci la toaleta mai des ca de obicei.
Constipatie. Constipatia poate inca sa-si faca simtita prezenta si pe parcursul acestei luni, iar asta apare datorita combinatiei a doi factori: nivelele hormonale crescute (care contribuie la congestia pelvina) si uterul aflat in crestere (care va incepe sa apese pe rect). Ponderea acestor doi factori va incepe sa difere incepand cu aceasta luna: uterul gravid va produce mai mult discomfort mecanic asupra intestinelor decat o va face congestia datorata hormonilor. Daca constipatia este suparatoare si nu te-ai hotarat sa-ti shimbi obiceiurile alimentare, este bine a nu face nici un tratament fara a iti anunta doctorul. Evita insa sub orice forma medicamentele laxative!
Balonare. Este evident ca majoritatea femeilor nu se dau in vant sa vorbeasca despre anumite functii ale organismului lor asa cum sunt obisnuiti sa o faca barbatii. Balonarea, si nu rareori insotita de catre flatulenta, poate fi foarte frecventa in timpul sarcinii. Ideea este sa nu fiti foarte jenata de catre aparitia balonarii sau cu atat mai putn a flatulentei, sunt normale, dar daca devin suparatoare este bine a nu va feri sa comunicati asta doctorului dumneavoastra.
Talie ingrosata. Incepand cu aceasta luna de sarcina talia ta va suferi modificari substantiale. Odata datorita faptului ca uterul creste de asemenea maniera incat va deveni vizibil si de la exterior. Pe de alta parte vei incepe sa castigi in greutate datorita apetitului crescut. O crestere in greutate de 3-4 kilograme nu ar trebui sa te deprime… Fii optimista, te vei ingrasa si mai mult pe parcursul urmatoarelor luni.
Modificari ale pielii. Cu siguranta ca toata lumea la servici sau in familie ti-au admirat acea "stralucire" specifica sarcinii. Si nu este vorba doar de acea bucurie ca vei avea un copilas, este chiar o schimbare fizica care are loc la nivelul pielii tale. Aceasta modificare tegumentara este data de volumul sanguin crescut si de catre prezenta hormonilor specifici sarcinii. Aceste modificari conduc la marirea fluxului sanguin la nivelul pielii si la cresterea secretiei uleiurilor naturale de catre glandele tale tegumentare, totul avand drept rezultat aspectul acesta fin, pufos si stralucitor al pielii tale. In anumite circumstante secretia crescuta a grasimilor de catre glandele tegumentare pot conduce la aparitia unei forme de acnee temporara.
Cefalee. Durerile de cap in timpul sarcinii pot fi relativ frecvente si asta se datoreaza nivelelor crescute de hormoni sau fluxului sanguin crescut din timpul sarcinii. Este bine a nu lua nici un fel de medicatie impotriva durerilor de cap, sau cel putin nu inainte de a iti consulta doctorul.
Modificari ale starii emotionale. Incepand cu luna aceasta vei deveni cu siguranta tot mai increzatoare in tine si in faptul ca sarcina ta va decurge normal. Sentimentele de frica sau de incertitudine atat de pregnante din primele doua luni de sarcina incep sa diminue ca intensitate. Uneori poti sa simti o frustrare prin faptul ca nu te mai simti gravida daca obisnuitele greturi de dimineata te-au parasit. Dar pe langa asta este posibil ca starile tale emotionale sa iti joace feste in continuare. Unele femei pot sa treaca prin sarcina fara sa aiba nici un disconfort emotional, altele pot izbucni in plans doar la vederea hainutelor de copii. Este bine sa retii faptul ca este absolut normal sa treci prin tot felul de astfel de stari emotionale atata timp cat nu produci in jurul tau un dezastru atomic! Vestea cea buna este ca in acasta luna nivelele hormonale vor atinge un maxim, ceea ce inseamna ca toate aceste manifestari aparte cel putin nu vor deveni si mai suparatoare. Sfatul meu? Pur si simplu ignora pe cei care iti arunca priviri ciudate daca iti dau lacrimile cand privesti in vitrina unui magazin jucarii sau articole pentru copii (pe undeva e normal, pe unele femei le apuca plansul la vederea preturilor chiar daca nu sunt gravide), sau daca devii mai iritata in restaurant cand chelnerul intarzie cu cina.
Pe parcursul acestei luni se definitiveaza formarea tuturor organelor pe care le gasim si la noul nascut. Fatul isi dubleaza in aceasta perioada lungimea si greutatea, crescand de la aproximativ 4 cm pe care-i avea la sfarsitul lunii a doua la aproximativ 10 cm la sfarsitul acestei luni, greutatea sa fiind acum de aproximativ 25-30 de grame. Creierul sau este complet format si de acum incolo copilasul tau poate sa simta durerea!
Mainile si picioarele sunt de asemenea formate in totalitate, dar desi fatul incepe sa si le miste, este totusi prea devreme pentru ca mama sa perceapa aceste miscari. Copilasul tau poate chiar sa inceapa de pe acum sa-si suga degetul.
Ochii ii sunt acoperiti de pleoape fine, si vor ramane inchisi pana in aproximativ luna a VII-a, protejand delicata retina fetala. Parul poate sa fie deja crescut pe scalpul copilului, iar degetele de la maini si de la picioare au deja unghii care sunt foarte moi. Gura este complet formata iar in interiorul gingiilor apar mugurii celor 20 de dinti de lapte ai fatului. Corzile vocale sunt dezvoltate aproape complet asa ca uneori se poate auzi fatul plangand incetisor.
Inima sa are patru camarute si bate cu o frecventa de 120 pana la 160 pe minut. Rinichiul fetal incepe sa functioneze: daca nu ai mai schimbat scutece pana acum ti se mai da un ragaz, fatul tau urineaza deocamdata in lichidul amniotic. Ficatul fetal, splina si mai ales maduva osoasa incep sa formeze celulele albe si rosii. Circulatia fetala incepe sa devina functionala, la sfarsitul acestei luni cordonul ombilical si placenta fiind deja formate.
Daca l-ai vedea pe micutul tau fat acuma, la sfarsitul lunii a treia, ai putea sa juri ca ai un geniu in burtica: capul lui este cam de trei ori mai mare decat restul corpului. Elementele fetei sunt formate: un nasuc carn, o barbie micuta, urechile micute au ajuns in pozitia lor finala, dar este inca prea devreme sa poti spune cu cine seamana. In schimb organele genitale externe sunt diferentiate astfel incat se poate spune daca este baiat sau fetita.
Este timpul ca in aceasta luna sa faci cea de-a doua vizita la doctor. Te vei duce la el "inzestrata" sau nu cu partenerul tau, dar cu siguranta nu trebuie sa uiti rezultatul analizelor pe care doctorul ti le-a dat sa le faci la prima vizita si nici problemele pe care le-ai intampinat pe parcursul intervalului scurs despre care trebuie sa-l intrebi in amanuntime. Nu trebuie sa te simti jenata ca-l intrebi tot felul de prostii, in primul rand ai dreptul la informatie iar in al doilea rand cu siguranta ca este un doctor cu experienta asa ca a auzit altele si mai si la viata lui. Ce ar trebui sa te astepti de la vizita asta? In primul rand sa te intrebe cum te simti. Pe marginea acestor informatii pe care ai sa i le dai vor urma o serie de discutii care trebuie sa clarifice problemele aparute (daca exista). Apoi va dori sa iti verifice greutatea precum si tensiunea arteriala. Consultul obstetrical pe care il va face va cerceta starea vaginului si in special a colului uterin, precum si marimea uterului tau gravid, facand o corelatie intre ce gaseste la palpare si perioada de amenoree.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Echografie
De ce se face acest test? Culege informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Beneficiile examenului echografic in aceasta luna sunt nepretuite:
- Certifica faptul ca esti insarcinata, in special daca este prima data cand te prezinti la doctor.
- Poate detecta o posibila implantare a sarcinii in afara uterului (sarcina ectopica).
- Poate da date valoroase despre placenta si despre locul ei de implantare.
- Poate determina sau exclude anumite cauze de sangerare din timpul acestei luni de sarcina - da informatii mai precise despre varsta gestationala a fatului, putandu-se face o corelatie reala intre data estimata a sarcinii (masurata in saptamani de amenoree), marimea uterului si varsta determinata echografic.
- Evalueaza dezvoltarea morfologica a fatului, inclusiv a organelor sale interne (cord, ficat, sistem nervos central, rinichi, etc) putand descoperi in timp util anumite malformatii.
- Certifica faptul ca fatul este viabil, vizualizand bataile cordului.
- Detecteaza prezenta unei sarcini gemelare.
- Clarifica anumite anomalii ale uterului daca acestea sunt prezente (important daca exista sarcini pierdute de catre gravida si anterior acestei sarcini).
- Da un ajutor nepretuit in efectuarea unor investigatii invazive precum biopsia de vili chorionici (mai tarziu in sarcina se pot face si alte investigatii invazive asistate echografic).
- Poate masura daca cantitatea de lichid amniotic este suficienta.
- Incepand cu aceasta luna se poate determina, in functie de experienta doctorului care efectueaza echografia, sexul fatului.
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiecarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Ar trebui sa ai vezica urinara plina, ceea ce uneori este destul de neplacut. Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Partea cea mai neplacuta este faptul ca va trebui sa iti dea pe piele cu un gel pentru a putea sa culeaga mai corect ecourile. Uneori este posibil ca doctorul sa doreasca sa realizeze aceasta procedura utilizand o sonda intravaginala, in special in cazurile problema la care este nevoie de o imagine calitativ superioara. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
BCF-urile
De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test? In aceasta luna cel mai probabil ca bataile cordului fetal (la care personalul medical din obstetrica fac referire folosind acronimul BCF) pot fi ascultate numai folosind un dispozitiv acustic electronic special (un fel de microfon care se pune pe abdomenul tau inferior in diferite locuri pana cand se localizeaza zona cu cea mai buna acustica). Nu te speria daca aceste BCF-uri nu sunt captate, cel mai bine pot fi auscultate dupa inceputul lunii a IV-a. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Biopsia vilozitatilor choriale
De ce se face acest test? Pe langa testele absolut banale descrise mai sus, in urmarirea unei gravide mai exista o serie de teste speciale care sunt efectuate in conditii aparte si numai in anumite circumstante, dintre acestea in luna a III-a facandu-se numai biopsia placentara. Grosier vorbind, vilozitatile choriale sunt niste proiectii ale placentei sub forma unor degete care se scalda in sangele matern. Cu ajutorul lor se face schimbul de nutrienti si oxigen dintre fat si mama. Din punct de vedere genetic palcenta este formata din acelasi material ca si fatul, astfel ca obtinerea unui fragment din acesti vili poate da informatii extrem de pretioase asupra existentei sau nu a unei anomalii genetice precum este sindromul Down. Avantajul acestei noi metode asupra amniocentezei (extragerea de lichid amniotic care contine celule fetale) este ca poate fi efectuata mai devreme, astfel incat se poate lua o hotarare in timp util de planning familial. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si ai in familie unul sau mai multe cazuri de tulburari genetice (dar este valabil si daca partenerul tau are), sau ai avut un copil cu o anomalie congenitala anterior acestei sarcini, doctorul tau cu siguranta ca ar trebui sa iti recomande sa faci acest test. Testul acesta este bine a sti ca nu este lipsit de riscuri: exista sansa de avort spontan de 0,5-1%. Poate sa mai determine prematuritate sau o intarziere de crestere fetala, dar numai in cazuri exceptionale. Alte riscuri minore sunt infectia si mici sangerari. Bineinteles ca foarte mult depinde de experienta si priceperea doctorului care efectueaza acest test.
Cand ar trebui sa fac acest test? Incepand cu varsta de 10 - 12 saptamani de sarcina Cum se face acest test? Exista 2 modalitati de efectuare a acestui test:
- transcervical – sub monitorizare echografica (adica totul se face "la vedere" utilizand un echograf pentru vizualizarea intregii proceduri) se introduce prin cervix un mic tubulet pana la nivelul insertiei placentare pe peretele uterin si se aspira bland cateva fragmente de tesut placentar. Nu este necesar nici un fel de anestezic.
- transabdominal – in acest caz se introduce un ac lung prin peretele abdominal pana la nivelul placentei, procedura asistata tot echografic. Minimalizeaza riscul infectiilor intrauterine si reduce si riscul avorturilor spontane. Dupa procedura doctorul trebuie sa verifice BCF-urile. Sunt necesare cam doua ore de repaus dupa acest test.
Cand sunt gata rezultatele? In mai putin de o saptamana pentru Sindromul Down si peste doua saptamani pentru o analiza genetica mai completa.
Greata, varsaturi. Pe parcursul acestei luni este foarte probabil ca simptomele de greata intensa care te-au insotit inca din lunile trecute sa atinga un paroxism: numai simpla vedere a mancarii sau uneori doar gandul ca ar trebui sa mananci iti poate intoarce stomacul pe dos. Absolut tot ce mananci sau bei nu este suportat de organismul tau, existand pericolul deprivarii organismului de nutrientele, mineralele si vitaminele necesare cresterii fatului. Este absolut imperios a lua legatura cu doctorul tau daca greturile si varsaturile devin atat de grave.
Sangerare. Si in cursul acestei luni este posibil a avea surpriza neplacuta ori de a descoperi ca sangerezi. Indiferent daca observi doar ca chilotul tau s-a patat ori ca prezinti o sangerare franca, ia legatura cu doctorul tau. Sangerarea poate sa aiba drept substrat un proces patologic grav precum o sarcina ectopica sau o amenintare de avort daca nu chiar un avort spontan. Dintre cauzele mai benigne pot fi sangerarile avand punct de plecare cervical (colul) sau o placenta aflata in plin proces de acomodare.
Dureri. Durerile care apar pe parcursul acestei luni pot sa prevesteasca ceva foarte grav. O durere gen crampa care persista in etajul abdominal inferior si insotita de sangerare poate anunta declansarea unui avort spontan. O durere ascutita ca o lovitura de pumnal aparuta intr-o parte sau alta a uterului poate fi semnul rupturii unei sarcini ectopice. Este deosebit de important a va anunta doctorul ori de cate ori apare o durere suspecta in etajul abdominal inferior.
Probleme ce pot sa apara fara existenta unor simptome. Luna a treia este luna in care toate organele fatului devin complet dezvoltate. Din pacate exista anumite vicii de dezvoltare ale anumitor organe sau partii ale organismului fetal care nu sunt incompatibile cu viata, asa ca ele pot trece neobservate daca nu s-ar face o serie de teste. Cele mai multe malformatii congenitale sunt descoperite la un examen echografic de rutina, dar minutios facut. La varsta aceasta a sarcinii cel mai usor decelabile sunt cele de la nivelul cordului, de la nivelul maduvei spinarii sau a sistemului nervos central (spina bifida sau anencefalie), de la nivelul membrelor, sau de la nivel renal sau a organelor abdominale. Tot printr-un examen echografic poate fi pusa in evidenta o sarcina oprita in evolutie. De asemenea o sarcina ectopica poate fi descoperita fara ca gravida sa aiba nici macar un simptom. Printre alte afectiuni deosebit de serioase care pot fi descoperite intamplator pe parcursul acestei luni se mai numara si mola hidatiforma, care este o tulburare de dezvoltare a produsului de conceptie caracterizata prin aceea ca de cele mai multe ori embrionul lipseste cu desavarsire sau este incomplet dezvoltat, ceea ce se dezvolta in uterul gravid, in mod aberant insa, fiind tesutul placentar...
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.