Consultul preconceptional

Actualizat: 20 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Consultul preconceptional se refera la evaluarea starii de sanatate si efectuarea unui set de analize de catre ambii parteneri ai unui cuplu, cu cateva luni sau un an inainte sa conceapa un copil.

Sarcina planificata ofera viitorilor parinti sansa de adopta un stil de viata mai sanatos si de a-si trata eventualele probleme medicale, astfel incat sa creasca semnificativ sansele de a aduce pe lume un copil perfect sanatos.

Consultul preconceptional pentru femei

In timpul consultului preconceptional efectuat de pacientele care isi doresc o viitoare sarcina, medicul adreseaza initial un set de intrebari privind starea de sanatate si modul de viata, fie in cadrul unei discutii fata in fata, fie prin intermediul unui chestionar (sau chiar ambele).

Scopul specialistului este de a identifica boli din prezent sau trecut, care ar putea influenta capacitatea de obtinere a unei sarcini, buna ei desfasurare si nasterea unui bebelus sanatos. Medicul va dori sa cunoasca urmatoarele informatii principale

- Istoricul ginecologic. Daca ciclul menstrual este regulat, varsta primei mestre, durata menstruatiei si data ultimei menstruatii. In cazul in care pacienta nu pastreaza un calendar menstrual, i se recomanda acest lucru pentru perioada de preconceptie. Alte intrebari pot fi legate de metodele de contraceptie folosite in trecut si in prezent, istoricul medical al infectiilor genitale (diagnostic anterior de boli cu transmitere sexuala al pacientei sau al partenerului de viata) sau obtinerea unor rezultate anormale la testul Papanicolau intr-un anumit moment al vietii.

- Istoricul obstetric. Daca pacienta a mai fost insarcinata (sunt incluse sarcinile extrauterine si avorturile, care pot prezenta risc de infertilitate sau defecte cromozomiale). In cazul in care au mai existat sarcini, se noteaza eventualele complicatii (preeclampsia, nasterea prematura, diabetul gestational etc.), tipul nasterii (vaginala, cezariana), complicatiile postpartum, tulburarile psihice postpartum (depresia postnatala) sau nasterea unui copil cu probleme de sanatate (suplimentarea aportului de acid folic la urmatoarea sarcina va reduce riscul malformatiilor congenitale).

- Istoricul medical. Daca pacienta sufera de astm, diabet, hipertensiune arteriala, boli de coagulare a sangelui si afectiuni tiroidiene, daca a suferit interventii chirurgicale si de ce sau daca prezinta reactii alergice la anestezii. Se noteaza tratamentele medicamentoase urmate pentru alergii sau alte boli si dozele administrate.

- Istoricul vaccinarilor. Imunizarile recomandate in perioada de preconceptie sunt vaccinul antirubeolic, vaccinul antivaricela, vaccinul antigripal, vaccinul anti-HPV (pentru femeile mai tinere de 26 de ani), vaccinul impotriva hepatitei B (daca nu a mai fost efectuata imunizarea si exista risc de contactare a bolii), toate administrate cu maximum o luna inainte de conceptie.

- Istoricul emotional si social. Daca pacienta sufera sau a suferit de boli mintale, daca urmeaza sau a urmat un tratament psihiatric si daca a suferit abuzuri domestice sau se afla intr-o relatie abuziva (fizica, verbala sau psihologica).

- Modul de viata. Medicul va adresa intrebari si va oferi recomandari despre alimentatia obisnuita, nivelul de miscare, consumul de cofeina, aportul zilnic de nutrienti, greutatea corporala optima, evitarea alimentelor cu risc de transmitere a agentilor patogeni periculosi (carnea negatita bine, ouale crude etc.), ingrijirea danturii si renuntarea la vicii (fumat, alcool sau alte substante stupefiante).

Consultul preconceptional pentru barbati

Consultul preconceptional este important si pentru barbati, in special daca viitorul tata fumeaza, consuma alcool sau droguri sau lucreaza intr-un mediu periculos, unde intra in contact cu materiale riscante (mercur, plumb etc.). Fumatul si contactul cu substante chimice afecteaza numarul de spermatozoizi functionali.

Discutia cu un specialist ajuta la depistarea pericolelor asociate cu eventualele infectii sexuale, care pot fi asimptomatice si usor de transmis mamei si fatului.

Intrucat cea mai mare problema cu care se confrunta barbatii in procesul conceptiei este numarul scazut de spermatozoizi, controlul preconceptional permite inceperea unui tratament in timp util. O boala care afecteaza calitatea spermei este varicocelul (valvele venelor de-a lungul cordonului spermatic nu-si indeplinesc functia), tratabil prin interventie chirurgicala.

Medicul va recomanda viitorului tata sa evite lenjeria intima stramta, sesiunile dese de sauna sau baie in jaccuzzi, plimbarile lungi cu bicicleta sau alte activitati care conduc la supraincalzirea testiculelor.

Analizele de laborator recomandate

Principalele analize de laborator recomandate in perioada anterioara conceperii unui copil, pentru viitorii parinti, sunt

- culturile din colul uterin;
- examenul de secretie vaginala;
- testul Papanicolau;
- grupa sanguina si RH-ul;
- testele serologice de hepatita, HIV sau sifilis;
- hemoleucograma (analiza completa a sangelui);
- masurarea nivelului glicemiei in sange;
- ureea si creatina serica;
- acidul uric seric;
- examenul sumar de urina si urocultura;
- complexul infectiilor transmisibile de la mama la fat (herpex simplex 2, toxoplasmoza, rubela, citomegalovirusul);
- spermograma;

In unele cazuri, se urmareste si masurarea nivelului de vitamina D si al hormonilor tiroidieni. Alte analize de laborator pot fi necesare in raport cu problemele medicale specifice ale celor doi parteneri.

Medicul specialist poate apela si la screeningul purtatorilor de anomalii genetice, pentru a verifica daca pacientul nu detine mutatia genei care cauzeaza fibroza chistica. In functie de istoricul medical si alti factori de risc, se pot efectua teste de verificare a posibilei mosteniri genetice a siclemiei (anemia cu celule in secera), bolii Tay-Sachs (boala genetica a sistemului nervos provocata de o acumulare a grasimilor in creier), a talasemiei (boala hematologica in care organismul produce prea putina hemoglobina) si a altor boli ereditare.

Dupa efectuarea analizelor de laborator, medicul poate recomanda un tratament preconceptional cu acid folic timp de 3 luni, pentru prevenirea defectelor de tub neural la ale embrionului si a unei eventuale pierderi de sarcina din aceasta cauza.


Citeste si despre:

Contraceptie si placere pentru o viata sexuala implinita Complicatiile neurologice in sarcina Poate fumatul sa provoace avort spontan? Analize medicale premergatoare sarcinii Masuri pregatitoare sarcinii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Sarcina - Luna a VIII-a Sarcina Diabetul gestational sau diabetul de sarcina