Incompatibilitatea de Rh poate fi o problema in sarcina?

Actualizat: 25 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta factorul Rh ?


Celulele rosii (eritrocitele) pot prezenta pe suprafata lor membranara o proteina cunoscuta sub numele de factor Rhesus (Rh), proteina care are o importanta majora din punct de vedere imunologic in sistemul de antigene din care face parte.

Prezenta factorului Rh pe membrana eritrocitelor este estimata ca se gaseste la aproximativ 85% din populatie la nivel mondial, aceste persoane sunt Rh pozitiv. 15%, Rh negativ, sunt persoanele care nu au pe suprafata celulelor rosii acest tip de antigen, motiv pentru care necesita investigatii si monitorizare in cazul unor acte medicale care ar presupune transfuzii de sange, transplant de organe sau in ceea ce priveste sarcina.

Factorul Rh ca antigen D

Grupul sanguin Rh cuprinde o serie de 45 de proteine, cea mai frecvent intalnita fiind proteina/ antigenul D, de unde si mentionarea factorului Rh ca antigen D.

Factorul Rh este transmis genetic de la parinti la copii. Exista mai multe situatii in care acest factor D poate coincide sau poate fi diferit in cazul celor doi parinti, in ultimul caz existand posibilitatea aparitiei incompatibilitatii de Rh daca mama este Rh negativ, tatal Rh pozitiv, iar fatul mosteneste antigenul patern.

Daca ambii parinti prezinta pe suprafata eritrocitelor factorul Rh, iar copilul va mosteni acest antigen, in lipsa altor complicatii, sarcina va decurge in mod normal. In schimb, daca mama este Rh negativa, iar tatal Rh pozitiv, fatul va mosteni gena acestuia, fiind si el tot Rh pozitiv. Dupa cum se cunoaste din practica medicala, prima sarcina poate decurge normal, iar copilul nu va prezenta complicatii majore in perioada de dezvoltare intrauterina sau la nastere. Sarcinile ulterioare pot suferi insa, mai multe complicatii de pe urma acestei incompatibilitati de Rh.

Rolul determinarii factorului Rh in timpul sarcinii

Pe perioada sarcinii, sangele matern poate intra in contact cu sangele fetal intr-o proportie mai mica, in timpul nasterii insa, contactul dintre sangele mamei si cel al copilului este inevitabil.

Neavand antigenul D pe suprafata eritrocitelor si nici anticorpi anti D preformati, contactul dintre sangele Rh negativ al mamei si cel Rh pozitiv al fatului va determina producerea de anticorpi anti-Rh in corpul mamei. Pentru prima sarcina, acest lucru se poate sa nu reprezinte o problema.

Sarcinile ulterioare, in cazul in care fatul mosteneste antigenul Rh pozitiv al tatalui, mama fiind tot Rh negativ, organismul acesteia va declansa productia de anticorpi anti-Rh care pot traversa bariera transplacentara ajungand in sangele fetal. Pe baza complemantaritatii caracteristice procesului de formare a complexelor imune pentru neutralizarea antigenelor straine organismului, anticorpii anti-D din sangele matern vor actiona asupra antigenelor Rh pozitive ale fatului considerandu-le drept structuri non-self.

In consecinta, se va produce liza hematiilor fetale care poate conduce la aparitia anemiei hemolitice a fatului de diferite grade de severitate, icter neo-natal prelungit, iar in cazurile mai grave, chiar decesul intrauterin al fatului.

Riscurile incompatibilitatii de Rh in perioada prenatala

Nu doar momentul nasterii poate reprezenta o problema medicala in ceea ce priveste incompatibilitatea de Rh. Anumite proceduri medicale de tip invaziv efectuate pentru testele si analizele din timpul sarcinii, pot reprezenta conditii favorabile amestecului sangelui matern cu cel al fatului. Amniocenteza, biopsia efectuata din vilozitatile coriale, chirurgia fetala intrauterina pentru diverse afectiuni ale fatului depistate imagistic, sangerarea in timpul sarcinii sau traumatismele abdominale in ultimele doua trimestre de sarcina, pot atrage dupa ele consecinte ale incompatibilitatii dintre sangele Rh negativ al mamei si cel Rh pozitiv al fatului.

Chiar daca perioada de gestatie nu este dusa la termen pentru a exista acest transfer de antigen D care sa determine formarea de anticorpi anti Rh in sangele mamei, exista si alte evenimente pe parcursul sarcinii care pot evolua spre complicatiile de incompatibilitate de Rh. Sarcina extrauterina, moartea intrauterina a fatului din pricina unor malformatii congenitale severe si avortul fie spontan, fie indus medicamentos sau chirurgical, reprezinta conditii favorabile contactului intre cele doua sisteme sanguine astfel incat, in urma transferului de antigene Rh pozitiv de la fat la mama Rh negativ, rezultatul sa fie tot producerea de anticorpi anti-D care vor produce hemoliza eritrocitelor fetale in cazul unei viitoare sarcini.

Eritrocitele fetale care prezinta antigenele Rh pozitiv vor fi atacate de anticorpii materni anti-D si vor fi distruse intr-o perioada scurta, fara ca pierderea lor sa poata fi compensata de producerea altor eritrocite noi. In aceasta situatie va aparea anemia hemolitica a fatului avand consecintele perturbarii functiilor pentru care sunt responsabile globulele rosii.

Oxigenul transportat prin torentul sanguin de catre eritrocite catre tesuturi si sistemele de organe, nu va mai ajunge in cantitatea de care acestea au nevoie. Dezvoltarea sistemelor de organe si functiile acestora vor fi perturbate in cazul in care sarcina va putea fi mentinuta. Anemia hemolitica a fatului poate fi atat de severa incat sa conduca la decesul intrauterin al acestuia.

Investigatiile medicale necesare inainte de sarcina si pe perioada acesteia

Atunci cand intentioneaza sa devina parinti este recomandat ca ambii parinti sa isi determine tipul de antigen Rh prin efectuarea unor teste de sange. In situatia in care tatal este Rh pozitiv, iar mama Rh negativ, se dozeaza titrul de anticorpi anti Rh ai mamei, cu atat mai mult in conditiile in care a existat o alta sarcina in antecedente. Repetarea analizelor de sange pentru anticorpii anti Rh materni se pot efectua ulterior si in saptamanile 20, 28 si 36 de sarcina. La momentul nasterii se va realiza profilaxia izoimunizarii in cazul mamei, acesteia urmand a i se administra imunoglobulina anti-D.

De asemenea, starea fatului va fi monitorizata pe parcursul sarcinii prin efectuarea de ecografii si teste specifice.

Preventia efectelor incompatibilitatii de Rh

In practica medicala exista la ora actuala un tratament care impiedica organismul matern ca produca anticorpi anti-Rh cu scopul de a exclude instalarea anemiei hemolitice fetale in cazul unor sarcini ulterioare. Acest tratament presupune administrarea de imunoglobulina anti-D, profilactic in saptamana 28 de sarcina daca mama este Rh negativ, iar fatul este posibil sa mosteneasca Rh pozitiv de la tata.

La nastere se va determina tipul de Rh al fatului, iar daca acesta este pozitiv, pentru prevenirea formarii de anticorpi materni anti Rh care ar putea afecta fatul intr-o sarcina viitoare, se administreaza imunoglobulina anti-D, aceasta necesitand a fi repetata dupa fiecare nastere a unui nou-nascut Rh pozitiv.

Daca in sangele matern s-au format deja anticorpi anti-D, nu este recomandat sa se administreze tratamentul cu imunoglobulina anti-D.

Concluzii

Membrana eritrocitelor prezinta pe suprafata sa antigenul Rh pozitiv la aproximativ 85% din populatie, restul de 15% fiind considerati Rh negativ. Importanta determinarii Rh ului are un rol important in compatibilitatea care trebuie determinata din punct de vedere imunologic in cazul transfuziilor de sange, al transplantului de organe, precum si in ceea ce priveste sarcina si evolutia acesteia.

In situatia in care mama este Rh negativ, tatal Rh pozitiv, iar fatul mosteneste gena pentru antigenul Rh pozitiv patern, prima sarcina poate evolua fara probleme deoarece sunt sanse mici ca sangele matern sa intre in contact cu cel fetal pentru a se produce anticorpii anti-D care sa determine hemoliza eritrocitelor fetale.

In momentul nasterii, acest lucru este inevitabil, iar sarcinile ulterioare pot suferi complicatii in urma incompatibilitatii materno-fetale din punct de vedere al Rh ului. Pentru a preveni aparitia anemiei hemolitice la fatul din sarcina ulterioara sau decesul intrauterin al acestuia, se administreaza profilactic la mama imunoglobulina anti-D in saptamana a 28-a de sarcina si la 72 de ore dupa nastere, cand s-a determinat Rh ul pozitiv fatului.


Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32809323/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20044581
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960


Citeste si despre:

Cum sa scapam de problemele de memorie Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii! Ce poate cauza tiuitul in ureche? Cand devine masturbarea o problema? Probleme de somn in boala Parkinson Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Aditivii periculosi din alimente Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia) Cum sa tinem sub control transpiratia Tulburari de eliminare – Encoprezisul Siclemia sau anemia cu celule in secera