Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani

Actualizat: 18 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Monitorizarea starii de sanatate


Inaintarea in varsta aduce dupa sine modificari atat in ceea ce priveste starea de sanatate fizica, precum si cea psihica, iar acestea tin fiziologic de deteriorarea organismului pe masura trecerii timpului si a solicitarilor la care este supus. Vorbim despre o incetinire a metabolismului si a functiilor celulare. Se ridica astfel si problema aparitiei riscului de boli cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum si a unor forme de cancer mai des intalnite in randul populatiei inaintate in varsta.

Monitorizarea starii de sanatate prin screeningurile recomandate de specialistii in domeniul medical sunt importante pentru depistarea precoce a acestor modificari in vederea unui tratament adecvat sau a prevenirii evolutiei acestora.

Patologii mai frecvente dupa varsta de 40 de ani in cazul femeilor

Degradarea fizica poate surveni la oricare dintre sistemele care compun corpul uman, fie ca este vorba despre sistemul osteoarticular, functia hepatica sau cea renala, sistemul cardiovascular si sistemul nervos. Un set standard de analize recomandate in functie de varsta nu exista, insa dupa 40 de ani, dat fiind faptul ca anumite patologii se dezvolta cu precadere dupa aceasta perioada, clinicienii propun investigatii care vizeaza factorul reumatoid, proteina C reactiva (PCR), fibrinogenul, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Electoforeza proteinelor, enzimele hepatice (ALT, AST, gama-GT), bilirubina totala, directa si indirecta se cer pentru evaluarea functiei hepatice, iar din punct de vedere renal se analizeaza creatinina, acidul uric si ureea.

Teste medicale recomandate

Evaluarea sistemului cardiovascular este esentiala odata cu trecerea anilor tinand cont de rolul major pe care il indeplineste acesta in buna functionare a intregului organism prin furnizarea de oxigen, nutrienti pentru celulele corpului si preluarea pentru eliminare de la nivelul acestora a produsilor care nu mai sunt necesari.

Riscul de boala cardiaca va creste in timp prin depunerea de placi de aterom la nivelul vaselor sanguine, fapt care va ingreuna circulatia sangelui prin blocajele care pot sa apara la nivelul arterelor de diferite calibre. Este recomandata masurarea periodica a tensiunii arteriale deoarece aceasta este un indicator important al functiei cardiace.

Consultul oftalmologic este si acesta pe lista recomandarilor medicale odata cu inaintarea in varsta, la fel si consultul ORL pentru ca si auzul slabeste in timp.

Controlul glicemiei, al colesterolului si trigliceridelor din sange este bine sa fie luat in vedere. In cazul femeilor, modificarile hormonale care apar odata cu inaintarea spre perioada menopauzala trebuie sa vizeze si un screening pentru cancerul de col uterin precum si o mamografie in vederea eventualelor procese tumorale care pot surveni la aceste organe.

Dupa varsta de 40 de ani, oricat de bine ar putea arata organismul, acesta trebuie evaluat. Anual, cu trimitere de la medicul de familie, este in beneficiul pacientului sa verifice prin examinari imagistice si teste specifice, functiile organismului sau.

Beneficiile reevaluarii periodice a starii de sanatate dupa o anumita varsta

In ceea ce priveste aparitia bolilor, modul in care acestea pot fi diagnosticate, tratate si chiar anticipate, domeniul medical opereaza de mult timp cu ideea ca cel mai bun tratament al unei patologii este preventia acesteia. Pe acest principiu se bazeaza si recomandarile medicale cu privire la anumite analize medicale, care repetate periodic, pot contribui la evaluarea starii de sanatate cu scopul de a preveni patologii ce pot aparea frecvent in randul populatiei odata cu inaintarea in varsta.

Depistata la timp, orice problema medicala poate beneficia de tratamentul adecvat in scopul obtinerii vindecarii sau a remiterii simptomatologiei, oferind pacientului sansa la o viata obisnuita. Analizele de sange si testele imagistice au fost concepute cu scopul de a sustine aceste nevoi ale pacientilor, prin urmare este in beneficiul lor sa apeleze la ele. Se stie faptul ca anumite patologii nu dispun de un tablou clinic evident care sa trimita pacientul la medic, au o manifestare silentioasa, insesizabila in timp, iar prezenta lor se face simtita abia tarziu cand sansele de remisie sunt destul de reduse. Aici este si rolul major al testelor screening care fac parte din medicina preventiva.

Principalele analize medicale recomandate femeilor dupa varsta de 40 de ani

Analizele de sange sunt recomandate pentru orice varsta, cu atat mai mult dupa 40 de ani. Hemoleucograma recomandata de medicul de familie este un set complet al analizei componentelor sanguine pentru numarul de hematii in vederea excluderii unei anemii, numarul de leucocite si trombocite, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteina C reactiva (PCR) si fibrinogenul pentru evaluarea unei eventuale inflamatii. Se mai evalueaza tot in acest context si nivelul altor elemente precum glicemia si in functie de aceasta se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza si consult oftalmologic daca se constata prezenta diabetului zaharat.

Colesterolul si trigliceridele se monitorizeaza pentru a verifica existenta unui sindrom metabolic, creatinina, acidul uric si ureea monitorizeaza functia renala, iar din punct de vedere hepatic sunt evaluate transaminazele si bilirubina. Nivelul calciului este de rutina la femeile trecute de o anumita varsta pentru a verifica daca exista riscul de a dezvolta osteoporoza sau scaderea densitatii osoase care poate sa apara odata ce scade sinteza de estrogen care ofera aceasta protectie la nivelul oaselor.

Din punct de vedere imagistic, ecografia abdominala si cea pelvina devin necesare atat pentru evaluarea ficatului, cat si a ovarelor unde pot aparea in timp formatiuni chistice sau carcinoame, structura rinichilor poate fi examinata astfel, patologii silentioase precum emdometrioza. De asemenea, verificarea aparatului genital feminin prin ecografie transvaginala devine esentiala odata ce apar modificarile hormonale caracteristice varstei, mai ales in cazul femeilor care au avut sarcini multiple.

Colposcopia este iarasi o investigatie in vederea prezentei cancerului de col uterin. Testul Babes-Papanicolau ,mamografia si teste pentru infectarea cu papiloma virus sunt investigatii aflate pe lista celor recomandate femeilor care au trecut de varsta de 40 de ani.

Nici sistemul digestiv nu trebuie neglijat, aici endoscopia digestiva superioara si colonoscopia sunt pe lista analizelor de baza recomandate dupa aceasta varsta pentru a exclude afectiuni precum diverticulita si diverticuloza, bolile inflamatorii intestinale, patologii care pot degenera mai departe spre formatiuni tumorale destul de agresive.

Sistemul osteo-articular sufera si acesta modificari in timp, prin urmare se recomanda efectuarea de radiografii, examene CT si RMN, precum si o evaluare a densitatii osoase prin examen DEXA pentru evaluarea riscului de osteoporoza la care sunt predispuse femeile in special dupa ce nu mai beneficiaza de efectul protectiv al estrogenului.

Cardiovascular, se recomanda ecografie Doppler, o evaluare non-invaziva a structurilor vasculare prin care se examineaza calibrul vaselor, existenta placilor de aterom si fluxul sanguin la nivelul respectiv. Tot aici se recomanda mentinera unei talii sub 80 de cm pentru femei si limitarea consumului de sare la 5 mg pe zi pentru reducerea riscului de hipertensiune si boli cardiovasculare. Monitorizarea constanta, cel putin la 6 saptamani a valorilor tensiunii arteriale este necesara.

Consultul endocrinologic se recomanda si acesta pentru afectiuni ale functiei tiroidiene si ale glandei hipofize, de cele mai multe ori pentru ca aici se intalnesc cele mai frecventa patologii. In acest context se dozeaza titrul anumitor hormoni precum TSH ul, T3 si T4 sau fractiunea libera a acestuia (f T4) si prolactina (PRL). De asemenea, screeningul pentru cancerul de piele, in special daca exista nevi pigmentari si expunere la radiatiile solare, este recomandat.

Sfaturi si recomandari

Expertii in domeniul medical recomanda cu privire la regimul igieno-dietetic, pentru orice persoana, fie ca e de sex masculin sau feminin sau a trecut de o anumita varsta, o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu aportul de nutrienti necesari bunei functionari a sistemelor organismului, exercitii fizice de intensitate adaptata capacitatilor organismului si evitarea toxicelor care pot dauna corpului, adica alcool, tutun, alimente super-procesate cu un continut ridicat de calorii goale. Totodata, efectuarea analizelor de sange periodic, efectuarea testelor de screening sunt modalitati prin care orice persoana isi poate ingriji starea de sanatate si poate cere ajutor specializat in cazul in care situatia o impune.

Bibliografie:
https://www.womenshealth.gov/cancer/breast-cancer
https://www.womenshealth.gov/human-papillomavirus
https://www.healthywomen.org/your-health/prevention--screenings/preventive-health-screenings-women


Citeste si despre:

Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta 10 teste medicale care iti pot salva viata Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Greselile legate de sanatate ale femeilor Teste si analize in sarcina Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide