8 mituri si prejudecati despre bolile mintale

Publicat: 11 Decembrie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Bolile mintale sunt probleme de sanatate complexe si dificil de inteles, dand nastere constant mai multor mituri care deformeaza perceptia oamenilor asupra implicatiilor reale ale unei tulburari psihice.

Studiile cercetatorilor canadieni arata ca, in fiecare an, unul din 5 adulti cu varsta de peste 65 de ani va fi diagnosticat cu o boala mintala. Mai mult decat atat, problemele de natura psihica exista intr-o proportie mai mare in randul populatiei Pamantului, decat tindem sa credem.

Adevarul despre tulburarile psihice

Tulburarile psihice sunt, in termeni generici, dereglari de natura functionala ale creierului, ce apar atat pe fondul unor influente ereditare, cat si sub efectul unor factori specifici de mediu. Statisticile mondiale oficiale arata ca peste o treime din populatia lumii sufera de boli mintale, insa numarul bolnavilor poate fi mult mai mare, daca se iau in seama milioanele de cazuri nediagnosticate.

Intrucat sunt dificil de inteles, gestionat si acceptat, tulburarile psihice dau nastere multor mituri si prejudecati despre ce inseamna sa ai o boala mintala. Cele mai frecvente dintre acestea le puteti afla mai jos.

1. Persoanele cu boli mintale sunt violente si periculoase

Imaginea pe care mass media o promoveaza in legatura cu profilul bolnavilor mintal ce comit atrocitati a condus la nasterea unei conceptii generale, conform careia persoanele cu tulburari psihice sunt oricand gata sa comita crime cu sange rece.

Chiar daca unele tulburari de natura psihica pot implica recurgerea la gesturi necugetate, statisticile oficiala arata ca, la nivel de grup, pacientii cu boli mintale nu sunt mai violenti decat orice alta categorie a populatiei. Mai mult decat atat, persoanele cu tulburari psihice ajung mai des sa fie victimele violentelor si agresiunilor celor din jur, din cauza unor efecte secundare precum saracia, izolarea sociala sau problemele legate de consumul de substante periculoase.

2. Schizofrenicii au personalitati multiple

Filmele de la Hollywood au reusit cumva sa modeleze perceptia publicului larg asupra schizofrenicilor, din pacate intr-o directie prea putin conforma cu realitatea. Schizofrenia nu este o boala a personalitatilor multiple, ci o boala cronica incurabila care impiedica bolnavul sa distinga intre real si imaginar. Drept urmare, pacientii cu schizofrenie sufera episoade psihotice in care experimenteaza halucinatii, delir si idei paranoide, pe care trebuie sa le tina sub control cu ajutorul medicatiei.

3. Oamenii diagnosticati cu o boala mintala raman nebuni toata viata

Aceasta analogie ar fi similara cu situatia in care o persoana este diagnosticata cu diabet si nu mai poate duce o viata normala niciodata. Acesta prejudecata este falsa, cata vreme domeniul psihiatriei a evoluat atat de mult, incat exista numeroase cai de tratament ce permit pacientilor sa se bucure de un stil de viata multumitor.

Unele boli mintale sunt chiar tratabile prin psihoterapie, astfel ca sprijinul necesar ofera pacientilor cu tulburari psihice posibilitatea de a duce o viata fericita si productiva.

4. Persoanele cu boli mintale nu au vointa sa isi depaseasca problemele

Din pacate, exista si o conceptie gresita care circula despre oamenii cu boli mintale, care ii acuza pe acestia din urma ca nu vor sa isi depaseasca problemele, prin mai mult autocontrol si disciplina. Toti oamenii trec prin momente grele in viata, dar merg mai departe.

Eroarea acestui punct de vedere este bine scoasa in evidenta de o analogie ce implica descrierea unei probleme de sanatate fizice. Daca o persoana isi rupe un picior si merge in carje, oamenii din jur nu se mai asteapta ca ea sa participe la un maraton cu putina vointa si nici nu o judeca pentru ca se deplaseaza in carje, desi ar putea sa renunte la ele cu putin autocontrol. Un pacient cu o boala mintala este la fel de vulnerabil precum unul cu o afectiune fizica singura diferenta este ca primul nu are carje care sa ii semnaleze dizabilitatea.

5. Persoanele cu boli mintale au o inteligenta scazuta

Acest mit este 100% gresit si discriminator totodata. Tulburarile psihice nu pot fi asociate cu nivelul personal de inteligenta, statutul socioeconomic, locatia, educatia, cultura, religia sau sexul. Bolile mintale pot afecta pe oricine, oriunde si la orice varsta. Nimeni nu este imun in fata problemelor de sanatate mintala.

In schimb, este adevarat ca o boala mintala netratata poate interfera cu stilul de viata normal al unei persoane, precum educatia sau oportunitatile de a obtine un loc de munca. Tocmai din acest motiv, terapia inceputa cat mai repede este extrem de importanta pentru mentinerea calitatii vietii.

6. Bolile mintale sunt provocate de parintii care nu stiu sa educe

Tulburarile psihice nu pot fi privite dintr-o perspectiva atat de simplista. Ele nu se instaleaza doar din pricina unei educatii nepotrivite primite de la parinti. Bolile mintale sunt conditii medicale complexe, ce izvorasc dintr-o combinatie a geneticii, biologiei si mediului inconjurator. In schimb, familia joaca un rol definitoriu in procesul de recuperare.

7. Este imposibil sa previi o boala mintala

Prevenirea tulburarilor mintale, emotionale si comportamentale este posibila prin evaluarea si controlul factorilor de risc, precum expunerea la traume ce influenteaza sansele copiilor, adolescentilor si adultilor tineri sa dezvolte mai tarziu in viata o boala psihica. Astfel, asigurarea bunastarii socio-emotionale a copiilor este in sine o metoda de prevenire a posibilelor viitoare probleme de sanatate psihologica.

8. Toata lumea sufera de depresie

Depresia nu este o consecinta inevitabila a dificultatilor vietii si nici nu vine ca o conditie obligatorie a inaintarii in varsta. Aceasta tulburare mintala frecventa nu trebuie sa fie privita ca o banalitate sau un moft al persoanei deprimate, ci ca pe o boala periculoasa, care poate conduce la suicid fara suportul familial si medical potrivit. Depresia are numeroase cauze, de la ereditate, factori de mediu si expunere prelungita la stres, pana la traume sau tulburari hormonale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Mind Garden
Tel: 0774454545
Bucuresti, Str. Dr Ion Radovici Nr. 8
Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Tel: 0721797981
Bucuresti, Str. Popa Nan Nr. 30

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog Jeles Simona
Psihologie - Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Bucuresti, 0721797981

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Descopera tratamentul revolutionar de intinerire a fetei, gatului, decolteului si mainilor! Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea