Nasterea prematura

Actualizat: 01 Iunie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea sarcinilor au o durata de aproximativ 40 de saptamani. Prin definitie, nasterea prematura este cea care are loc cu mai mult de trei saptamani inainte de termenul normal.

Din cauza unei nasteri premature, bebelusul are mai putin timp sa se dezvolte si sa se maturizeze in uter. Consecintele implica un risc crescut de aparitie a diverse probleme medicale, de dezvoltare, inclusiv probleme de respiratie si chiar sangerari la nivelul ventriculelor creierului. In cazul in care viitoarea mama intra in travaliu prea devreme, medicul poate incerca sa intarzie nasterea prin metode variate.

Chiar daca nasterea prematura este inevitabila, cateva zile in plus in uter, pot fi importante pentru dezvoltarea fatului. Desi, se pare ca numarul nasterilor premature este in crestere, exista si o veste buna: un stil de viata sanatos poate preintampina un travaliu si o nastere prematura.

Simptome

Recunoasterea imediata a primelor semne ale travaliului prematur pot ajuta la prevenirea unei nasteri premature. De aceea, cu o luna sau doua inainte de termenul nasterii, orice femeie trebuie sa solicite consultul de urgenta in cazul oricaror dintre urmatoarele simptome:
- contractii multiple (daca se depaseste numarul de 8 contractii intr-o ora) - acestea sunt asemanatoare cu crampele menstruale, presupun dureri sau presiune in zona abdominala;
- dureri de spate constante si difuze;
- diaree;
- presiune sau durere pelvina;
- sangerari vaginale;
- scurgeri vaginale apoase - poate fi vorba despre lichid amniotic din uter, in care traieste bebelusul - ca urmare a faptului ca s-a rupt "apa".

Cand se va consulta medicul

Daca apare orice semn sau simptom de travaliu prematur (secretii vaginale apoase, contractii regulate, etc.) se va contacta imediat medicul sau se va merge de urgenta la consult medical. O masura benefica ar fi sa se pastreze la indemana numarul de telefon al obstreticianului. In cazul in care viitoarea mama ar putea manifesta risc de travaliu sau nastere prematura, specialistul ar putea recomanda cresterea numarului de vizite prenatale.

Factori de risc

Adesea, cauzele specifice travaliului prematur sau sarcinii premature nu sunt clare. Multi factori pot sta la baza acestora, inclusiv:
- experiente anterioare, de travaliu sau nastere prematura;
v - sarcina cu gemeni, tripleti sau mai multi copii;
- interval de mai putin de sase luni intre sarcini;
- conceperea prin fertilizarea in vitro;
- diverse probleme ale uterului, colului uterin sau placentei;
- fumatul, consumul de alcool sau de droguri ilicite;
- alimentatia necorespunzatoare sau neadecvata pentru dezvoltarea fatului;
- excesul de greutate sau greutatea sub limita normala din timpul sarcinii sau inainte de aceasta;
- evenimente stresante de viata, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau violenta in familie;
- pierderea unei sarcini sau avorturi multiple;
- vatamarea fizica, traumatisme.
Din motive necunoscute, femeile care apartin rasei negroide sunt mai predispuse la nastere prematura decat femeile care apartin altor rase. Totusi, acestea se pot declansa in cazul oricarei femei.

Complicatii

Travaliul prematur si nasterea prematura pot avea diverse complicatii.
• Pentru mame, cu exceptia faptului ca incepe prea devreme, travaliul prematur este asemanator cu cel normal. Din pacate, tratamentele folosite pentru intarzierea sau amanarea travaliului au o rata scazuta de succes si pot implica riscuri destul de serioase. Astfel, medicamentele care stopeaza contractiile uterine pot determina acumularea de lichd in plamani, fapt ce ar putea obstructiona respiratia. Alte reactii adverse depind de tipurile de medicamente utilizate pentru oprirea travaliului. Unele medicamente, de exemplu, pot cauza oboseala sau slabiciune musculara. Altele pot provoca palpitatii, modificarea nivelului de zahar din sange, dureri de cap, greata sau ameteala. In cea mai buna situatie, substantele medicamentoase recomandate de medic isi vor face efectul in mai putin de 48 de ore, contractiile se vor diminua si vor creste sansele copilului de a se maturiza in uter. Totusi, obstetricianul, va evalua potentialele riscuri in urma utilizarii medicamentelor atat din punctul de vedere al mamei cat si al copilului.
• Pentru copil - Complicatiile nasterii premature variza in functie de cat de repede se naste copilul. Desi supravietuirea este posibila si in cazul copiilor nascuti intre 23-26 de saptamani, cu cat varsta bebelusului este mai scazuta cu atat sansele supravietuirii sunt mai mici.

Complicatiile unei nasteri premature pot include:

- dificultati de respiratie;
- apnee;
- sangerari la nivelul creierului (hemoragie intracraniana);
- acumulare de lichid in creier (hidrocefalie);
- paralizie cerebrala si alte probleme neurologice;
- tulburari ale vederii;
- tulburari gastrointestinale;
- intarzieri in dezvoltare;
- dizabilitati de invatare;
- probleme ale auzului.;

Complicatiile mai putin grave pot presupune:
- ingalbenirea pielii si a sclerei (albul ochilor) - icter;
- scaderea numarului de celule rosii din sange (anemie);
- scaderea tensiunii arteriale.

In cazul copiilor nascuti prematur, posibil ca unele tulburari sau dificultati sa nu apara chiar si pana tarziu, in copilarie sau chiar pana la maturitate. Performantele scazute la scoala pot fi un prim semn. Unele studii sugereaza ca micutii nascuti prematur pot avea sanse ridicate ca la maturitate sa dezvolte diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. Totusi, nu toti bebelusii prematuri au probleme medicale sau de dezvoltare. Pana la 28-30 de saptamani, riscul de complicatii grave este mult mai mic. Iar in cazul copiilor nascuti intre 32 si 36 de saptamani cele mai multe probleme medicale legate de nasterea prematura sunt pe termen scurt.

Investigatii si diagnostic

In cazul unui travaliu prematur, medicul va verifica daca cervixul s-a dilatat si daca membranele fetale s-au rupt. Durata si distanta dintre contractiile uterine vor fi monitorizate cu atentie.

In unele cazuri, medicul ar putea folosi si ecograful pentru a masura lungimea colului uterin. O alta investigatie presupune introducerea unui tampon in canalul cervical si analizarea acestuia pentru a se determina fibronectina fetala din secretiile vaginale; rezultatul pozitiv al acestui test semnifica faptul ca ar putea exista un risc major de nastere inainte de 34 de saptmaani, iar in cazul femeilor cu amenintare de nastere prematura este un factor de risc pentru nastere in urmatoarele 7-10 zile.

Tratamente si medicamente

Tratamentul se poate adresa atat femeilor aflate in travaliu prematur cat si nou-nascutilor prematuri.

• Pentru mame - tratamentul depinde de cat de avansata este sarcina si cat de intens este travaliul. Luand in considerare acesti doi factori, obstetricianul poate recomanda:
- odihna - uneori odihna si consumul a unei cantitati importante de lichide sunt suficiente pentru a opri contractiile premature;
- cerclaj de col uterin - daca o femeie insarcinata nu are contractii dar cevixul se deschide, o procedura numita cerclaj de col uterin poate ajuta la prevenirea nasterii premature. Aceasta presupune coaserea colului uterin cu suturi puternice pentru a-l mentine inchis. Suturile vor fi indepartate in ultima luna de sarcina;
- medicamente cu rol de a intarzia travaliul - in unele cazuri medicul poate recomanda unele medicamente pentru oprirea contractiilor ce au rolul de a relaxa musculatura neteda. Aceste substante medicamentoase pot fi administrate intravenos sau prin injectare intra musculara. Din pacate, de obicei, efectul acestora este pe termen scurt;
- injectarea de steroizi pentru maturarea plamanilor bebelusului. Daca sarcina are varsta cuprinsa intre 23-34 de saptamani, medicul poate recomanda administrarea unei inectii cu steroizi pentru a accelera maturizarea pulmonara a fatului. Dupa saptamana 34 dezvoltarea pulmonara fetala este avansata, astfel incat, nu va mai fi necesara injectarea steroizilor.

• Pentru nou-nascuti - Sectiile de terapie intensiva neonatala sunt concepute pentru a oferi asistenta non-stop pentru nou-nascutii prematuri si copiii nascuti la termen care manifesta probleme de sanatate dupa nastere. Asistenta de specialitate poate include:
- introducerea copiilor nascuti prematur in incubator - un dispozitiv din plastic in care este mentinuta caldura in mod constant pentru a ajuta bebelusii sa isi mentina temperatura normala a corpului. Deoarece acestia au pielea insuficient dezvoltata iar grasimea corporala este foarte scazuta este important ca acestia sa ramana intr-un mediu incalzit, o perioada de timp;
- monitorizarea semnelor vitale ale copilului - pot fi atasati o serie de senzori de corpul copilului care ii vor monitoriza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si temperatura. Persoanele care ii ingrijesc, daca este necesar, pot utiliza si ventilatoare pentru a ajuta prematurii sa respire. Acest echipament poate parea coplesitor si ii poate ingrijora pe unii parinti, dar totul este conceput pentru a ajuta nou-nascutul si pentru a-i evalua starea de sanatate;
- tub de alimentare - la inceput copilul poate fi hranit printr-un tub intravenos. Laptele matern ii poate fi furnizat printr-un tub introdus in stomac prin nasul noului-nascut. Cand micutul este suficient de puternic sa suga, va fi posibila alaptarea sau hranirea cu biberonul. Anticorpii din laptele matern sunt foarte importanti pentru copiii nascuti prematur.
Medicul va instrui parintii cum sa se poarte cu micutul: cum sa-l atinga, sa-l manevreze, sa-l hraneasca, etc. Parintele poate sa-i cante sau sa-i vorbeasca bebelusului sau poate pur si simplu sa se bucure de acesta in liniste.

Cand va avea loc externarea din spital?

Bebelusul este gata sa plece acasa cand:
- poate respira singur, fara sprijin;
- temperatura corpului sau va fi constanta;
- poate fi hranit artificial sau natural;
- creste in greutate in mod constant.

Medicii si personalul din spital vor invata parintele cum sa ingrijeasca, acasa, copilul nascut prematur. Acesti copii sunt mai sensibili si uneori sunt predispusi la infectii mai repede decat ceilalti, iar bolile lor tind sa progreseze mai rapid. De aceea, este foarte important ca sanatatea bebelusului sa fie evaluata in mod constant de catre medic. Controalele de rutina sunt ocazii in timpul carora parintii pot pune diverse intrebari legate de ingrijirea copilului lor.


Citeste si despre:

Prematurul - o fiinta extrem de fragila Defectele de nastere si dieta mamei Apneea de prematuritate Retinopatia de prematuritate Sarcina, nasterea si perioada postpartum Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Copilul prematur Probleme si complicatii ce pot aparea la nastere(cezariana si naturala) Ruptura prematura de membrane - riscuri si complicatii Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Nasterea fara dureri