Analize medicale necesare inainte de inceperea scolii

Actualizat: 20 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Analizele medicale nu sunt obligatorii inainte de inceperea anului scolar, insa in multe dintre unitatile de invatamant din Romania sunt solicitate o serie de analize bacteriologice, ca masura profilactica in vederea evitarii unor contaminari in masa.

Intrarea sau revenirea in colectivitate a unui copil dupa o pauza indelungata, precum vacanta de vara prezinta un risc crescut de contaminare cu diverse boli, intrucat sistemul imunitar al copiilor, in special al celor de gradinita sau clasele primare, este inca in formare, nefiind suficient de puternic.

Adeverintele medicale care se solicita de obicei in scoli au ca scop atestarea faptului ca elevul este apt pentru studiu si ca nu sufera de nicio boala de natura contagioasa.

Adeverinta medicala si avizul epidemiologic sunt cele doua documente pe care le elibereaza medicii de familie in urma controlului efectuat elevului inainte de inceperea scolii.

In vreme ce adeverinta medicala se elibereaza in urma unui examen fizic al copilului si atesta faptul ca acesta are o dezvoltare normala si nu prezinta suspiciuni cu privire la vreo boala, avizul epidemiologic atesta daca elevul are sau nu semne de boala transmisibila.

Analize medicale recomandate

Desi nu sunt obligatorii, exista o serie de analize medicale care sunt recomandate a fi facute inainte de inceperea anului scolar, pentru a se evita o transmitere in comunitatea de elevi, in special a unor infectii virale.

Examen coproparazitologic - are ca scop determinarea prezentei parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, tenie) si consta in examinarea materiilor fecale. Rezultatul examenului coproparazitologic mentioneaza absenta sau prezenta parazitului, precum si abundenta lui.

Analiza este necesara intrucat multi copii pot fi purtatori asimptomatici ai parazitilor intestinali, astfel ca exista riscul sa ii infecteze si pe copiii sau adultii din jurul lor. De asemenea, coprocultura detecteaza prezenta bacteriilor patogene in scaun.

Daca rezultatul coproculturii nu este favorabil, se efectueaza si o antibiograma, prin care medicul va determina care este cel mai eficient antibiotic cu care se poate trata afectiunea. Riscul de parazitoza este mai mare la pacientii cu o imunitate foarte scazuta.

Exsudat nazofaringian - reprezinta recoltarea de secretii de la nivelul faringelui, respectiv cavitatii nazale. Ulterior, specialistul efectueaza culturi pe diferite medii, pentru a identifica agentii patogeni. Cele mai periculoase bacterii care pot fi cantonate la nivelul cailor respiratorii sunt:

- Streptococul de grup A – este responsabil de faringo-amigdalite, otite etc., fiind si agentul etiologic al scarlatinei.
- Pneumococul - poate determina infectii grave la copii, precum sinuzita, otita, pneumonie si meningita.
- Stafilococul auriu - poate determina infectii ale cailor respiratorii superioare, dar si infectii ale pielii.
- Meningococul - determina o forma foarte grava de meningita.

Pe langa aceste analize, se mai recomanda si efectuarea unor teste de auz si de vedere. Screeningul mai poate include un control stomatologic, o evaluare a coloanei vertebrale si masurarea inaltimii si a greutatii.

De asemenea, medicul mai poate solicita si un test de efort. Toate acestea sunt de regula efectuate la eliberarea adeverintei medicale.


Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele) PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Copilul prematur Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Paralizia cerebrala Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Importanta analizelor medicale la inceputul scolii