Spermograma evalueaza calitatea si cantitatea materialului seminal produs de un barbat si este intre primele teste efectuate pentru a se determina daca un barbat are o problema de fertilitate.
Intr-o treime din cuplurile care intampina dificultati in a procrea, barbatii obtin rezultate sub limita normalului la aceasa analiza.
Testele care pot fi efectuate in cursul unei analize a materialului seminal includ:
- volumul - se masoara cat de mult material seminal este prezent in urma unei singure ejaculari
- timpul de lichefiere - materialul seminal are consistenta unui gel mai gros in momentul ejacularii si in mod normal devine lichid dupa 20 de minute de la ejaculare.
Timpul de lichefiere masoara timpul necesar materialului seminal pentru a se lichefia.
- cantitatea totala de spermatozoizi - se refera la numarul de spermatozoizi pe mililitru de material seminal dintr-o singura ejaculare.
- morfologia spermei - implica masurarea procentului de spermatozoizi care au forma normala.
- motilitatea spermei - este masurat procentul de spermatozoizi care sunt mobili si pot fecunda ovulul
- pH-ul - masoara aciditatea sau alcalinitatea materialului seminal
- celulele albe sanguine - in mod normal, in sperma nu sunt prezente celule albe
- nivelul de fructoza - este evaluata cantitatea de zahar numita fructoza, din sperma. Fructoza este cea care genereaza energie pentru spermatozoizi.
Cand este necesara spermograma?
O analiza a materialului seminal se poate face pentru a se stabili daca:
- un barbat sufera de probleme de reproducere care cauzeaza infertilitate
- o vasectomie a avut succes
- o inversare a vasectomiei a avut succes.
Inainte de spermograma cu 2-5 zile este recomandat ca barbatul sa evite orice activitate sexuala care ar putea duce la ejaculare.
Acest lucru asigura obtinerea unei cantintati marite de sperma si creste fiabilitatea testului.
Daca este posibil, nu se va face o pauza a activitatii sexuale mai mare de 1-2 saptamani inainte de test, intrucat o perioada lunga de inactivitate sexuala va influenta calitatea spermei.
De asemenea se va evita consumul de alcool cateva zile inainte de test, iar medicul trebuie sa cunoasca ce fel de suplimente sau medicamente utilizeaza barbatul.
Pentru a se obtine proba de sperma, pacientul va ejacula intr-un recipient curat iar recoltarea se poate face atat intr-o clinica specializata cat si la domiciliu insa recoltarea la domiciliu este recomandata doar in cazul in care locuinta barbatului se afla in apropierea clinicii, iar materialul seminal poate fi transportat destul de rapid la laboratul de analize.
Producerea unei mostre de sperma nu produce nici un disconfort si nu exista riscuri asociate acestei proceduri.
Dar poate exista o jena legata de metoda utilizata pentru colectarea acestia.
Masturbarea poate fi o actiune aflata in opozitie cu credintele religioase ale unei persoane - in acest caz se va discuta cu medicul care ar putea fi metodele alternative de colectare a esantionului.
Prin analiza materialului seminal se masoara cantitatea de sperma pe care o produce un barbat si se determina numarul si calitatea mostrei de sperma.
Rezultatele analizei materialului seminal, de obicei pot fi disponibile intr-o zi iar valorile normale pot varia de la un laborator la altul.
Analiza materialului seminal implica:
- volumul de material seminal normal este de 2-6 ml (0.002-0.006 L in unitati SI) - la o ejaculare. Rezultatele anormale sunt indicate de prezenta unui volum de material seminal anormal de mic sau mare si pot semnala, uneori, probleme de fertilitate.
- durata normala a timpului de lichefiere este de 2-30 de minute dupa colectare. Rezultatele anormale vor releva o perioada crescuta de lichefiere, ceea ce ar indica prezenta unei infectii.
- numarul de spermatozoizi normal este de 40 milioane sau chiar mai multi spermatozoizi in urma unei ejaculari. In cazul in care nu este ejaculat nici un spermatozoid pe mililitru este posibil ca barbatul sa fi suferit o vasectomie. Un rezultat anormal este acela caracterizat de un numar foarte redus de spermatozoizi, ceea ce indica infertilitate.
Totusi, acest lucru nu inseamna, intotdeauna, ca acel barbat nu va putea procrea.
Chiar barbatii care au ejaculat sub un milion de spermatozoizi pe mililitru au devenit tati.
- forma normala (morfologia) spermatozoizilor presupune ca peste 70% dintre acestia sa aiba forma si structura normala.
Anomaliile implica mai multe forme de spermatozoizi: doua capete, doua cozi, coada scurta etc. Materialul seminal anormal va avea motilitate redusa si nu poate penetra ovulul. Totusi sansele ca un barbat care sufera de acest inconvenient sa procreeze sunt destul de reduse.
- pH-ul normal al materialului seminal este de 7.2-8. Un ph ridicat sau faorte scazut al materialului seminal poate ucide sperma sau poate afecta capacitatea sa de a se deplasa si a penetra ovulul.
- absenta celulelor albe sau a bacteriilor este specifica unui material seminal normal. In caz contrar, sunt prezente celule albe, fapt ce indica o infectie.
Anumite boli pot fi legate de numarul mic sau de absenta spermei: orhita, varicocelul, sindromul Klinefelter, tratamentul cu radiatii la nivelul testiculelor sau boli care pot cauza atrofia testiculelor (cum ar fi oreionul la varsta adulta).
In cazul in care sunt prezente un numar mic de spermatozoizi sau un procent ridicat de anomalii, se vor efectua teste suplimentare: analiza hormonoilor (testosteron, hormon luteinizant, hormon foliculostimulant sau prolactina), biopsie de la nivelul testiculelor etc.
In oricare din situatiile de mai jos, ar trebui eliminate de orice barbat care doreste sa faca o spermograma:
- administrarea de medicamente, hormoni sexuali masculini si feminini, sulfasalazina, nitrofurantoina, unele medicamente utilizate pentru chimioterapie
- cafeina, alcool, cocaina, marijuana si tutun
- unele medicamente care contin plante (sunatoare, doze mari de echinaceea)
- proba de sperma care nu poate fi transportata in scurt timp la laboratorul de analiza (motilitatea spermei nu va mai fi corespunzatoare daca temperatura acesteia scade)
- expunerea la radiatii, substante chimice (pesticide sau spermicide) si expunerea la caldura prelungita
- o mostra incompleta de sperma (care este frecventa mai ales in cazul in care esantionul este colectat in alt mod decat prin masturbare).
- absenta ejacularii o perioada indelungata de timp (care poate afecta volumul materialului seminal).
- Un esantion de material seminal colectat la domiciliu trebuie sa fie dus la laborator in termen de maxim 1 ora.
Se va pastra proba departe de lumina directa a soarelui si nu se va permite pe modificarea temperaturii acesteia (recomandabil sa se pastreze recipientul lipit de corp).
Mostra de sperma nu se va congela.
- Detectarea de sperma in materialul seminal al unui barbat care a suferit o vasectomie indica faptul ca operatia nu a avut succes. Totusi, imediat dupa o vasectomie pot fi prezenti intr-o proba de material seminal un numar mic de spermatozoizi.
- Un barbat a carei mama a utilizat dietilstilbestrol in timpul sarcinii are un risc mai mare decat in mod obisnuit de a nu procrea.
- Pot fi necesare in cazul suspiciunii de infertilitate mai multe analize suplimentare hormonale, care prevad masurarea nivelului de hormoni (lh, fsh, prolactina) din organism.
- Testarea fertilitatii mai poate implica nivelul penetrare al spermei, prezenta anticorpilor in sperma sau analiza dupa actul postcoital.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.