Sarcina gemelara si nasterea gemenilor

Actualizat: 25 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vestea ca urmeaza sa nasca gemeni poate constitui un motiv de bucurie pentru tanara mamica, dar in acelasi timp poate constitui si un motiv de ingrijorare referitor la modul in care se va descurca cu mai multi copii deodata.

Deodata toate grijile par sa fie duble, si aducerea pe lume a unor gemeni pare sa fie o provocare dubla.

In cele ce urmeaza vom intelege mai multe despre gemeni si vom afla cum putem avea grija de ei intr-un mod corespunzator, informatiile aplicandu-se si tripletilor sau altui tip de sarcina gemelara.

Cum apar gemenii?


Gemenii identici (gemenii monozigoti)


• Gemenii monozigoti (identici) apar cand un singur spermatozoid fertilizeaza un ovul care in etapele initiale de dezvoltare se divide in doua parti, fiecare dintre acestea dand nastere unui embrion.

• Gemenii identici au acelasi bagaj genetic, avand asadar si acelasi sex.

• Unii dintre gemeni au placenta lor proprie si sacul lor amniotic in cavitatea uterina, in timp ce altii impart placenta si sacul amniotic cu fratii lor.

• Gemenii monozigoti pot avea greutati diferite la nastere, dar in scurt timp incep sa semene din ce in ce mai mult, astfel incat deosebirea lor este uneori aproape imposibil de realizat.

• Gemenii monozigoti nu apar ca urmare a unor tendinte genetice ale parintilor de a da nastere unor sarcini gemelare, motivul pentru care embrionul se divide in stadiile initiale nefiind cunoscut.

• Gemenii identici apar odata la aproximativ 250 de sarcini.


Gemenii non-identici (gemenii dizigoti)


• Numiti si gemeni fraternali, gemenii dizigoti apar atunci cand doua ovule diferite sunt fertilizate de catre spermatozoizi diferiti, astfel incat inca din momentul fecundarii apar doi embrioni diferiti.

• Fiecare dintre acesti embrioni se dezvolta avand placenta lor proprie si propriul sac amniotic. De asemenea, fiecare geaman are locul sau separat in uter.

• Gemenii dizigoti pot avea acelasi sex sau pot fi de sexe diferite.

• Gemenii fraternali sunt foarte asemanatori la nastere, insa odata cu trecerea timpului incep sa semene din ce in ce mai putin.

• Sansele de aparitie a unei sarcini gemelare cu gemeni fraternali este mai mare atunci cand exista in familia mamei antecedente de sarcini gemelare sau atunci cand mamica a urmat un tratament de fertilizare pentru a ramane insarcinata.

Daca mama provine ea insasi dintr-o sarcina gemelara, sansa de a da nastere unor gemeni este de aproximativ 10%.

Comparativ, pentru mamele care nu provin din sarcini gemelare, sansa de a da nastere unor gemeni este de doar 5%. Pe de alta parte, apartenenta tatalui la o sarcina gemelara nu pare insa sa aiba vreun efect asupra sanselor de a da nastere unor gemeni.

• La fiecare o suta de nasteri, doua sunt sarcini gemelare cu gemeni non-identici; odata cu numarul tot mai mare de femei care apeleaza la tratamentele de fertilizare, a crescut si incidenta sarcinilor cu gemeni fraternali.


Gemenii siamezi („gemenii conjuncti”, „gemenii uniti”)


• Gemenii siamezi sunt extrem de rari.
• Gemenii „siamezi” (numiti in terminologie medicala „gemeni conjuncti”) apar din acelasi ovul care nu se separa in totalitate in stadiile initiale ale embriogenezei.
• Urmarea separarii incomplete este persistenta unei structuri care uneste gemenii; unii dintre gemenii siamezi pot fi separati prin interventie chirurgicala, dar in cazul in care organele vitale sunt comune sansele de a supravietui separarii sunt minime.

Sarcina aparent gemelara

Odata cu progresele inregistrate de ecografie, s-a putut observa ca mult mai multe sarcini decat se credea initial debuteaza in fapt ca si sarcini multiple - aproximativ 5% dintre sarcini in saptamana a 12-a fiind sarcini gemelare - dar ca pe parcursul avansarii sarcinii unul dintre gemeni inceteaza sa se mai dezvolte, in timp ce fratele sau se va dezvolta normal.

Cum poti afla daca sarcina gemelara este monizigota sau dizigota


Medicul poate afla imediat dupa nastere daca gemenii sunt mono- sau dizigoti.

Daca sexele celor doi copii sunt diferite, cu siguranta vorbim despre gemeni fraternali.

Mai mult, gemenii monozigoti au anumite probleme de sanatate la nastere, si pe parcursul vietii vor suferi, in mare, de aceleasi afectiuni.
Chiar daca gemenii nu sunt identici la nastere, nu putem spune cu siguranta ca ei sunt gemeni non-identici: acest fapt se poate stabili in urma examinarii placentei de catre medicul obstetrician si eventual a efectuarii unor analize ale sangelui.

Sarcina multipla si nasterea gemenilor

- Unele dintre neplacerile uzuale ale sarcinii, cum ar fi greturile matinale, apar mai devreme in cazul sarcinilor gemelare.
- Nasterea se produce inainte de termen de cele mai multe ori si bebelusii sunt mai mici decat in mod uzual.
- Nasterea se poate realiza pe cale naturala, mai ales daca gemenii sunt amandoi orientati cu capul in jos, dar cel mai des se recomanda ca nasterea sa se faca prin cezariana.
- Exista mai multe riscuri atunci cand se nasc gemeni, riscuri care tin de greutatea posibil mai mica din momentul nasterii.
- Unii dintre gemeni se pot naste prematur si pot dezvolta complicatii respiratorii ce necesita o atentie medicala deosebita pana la restabilirea functionarii normale a aparatului respirator.
- Uneori, in cazul gemenilor monozigoti, unul dintre copii poate avea o greutate mai mica intrucat placenta a fost partajata intre gemeni in timpul sarcinii. Acest copil poate dezvolta probleme de natura respiratorie, dar de cele mai multe ori restabilirea functionalitatii normale are loc in primele 6 luni dupa nastere.

Pregatirea pentru nasterea gemenilor

Inainte de venirea pe lume a gemenilor, este indicata o pregatire atenta:

- Odata ce ati aflat ca veti avea gemeni, este bine sa va ganditi la ei ca fiind doi copii diferiti; astfel puteti avea o relatie afectiva mai puternica cu acestia.

- Puteti sa consolidati aceasta relatie afland de la medic sau din imaginile ecografice care este pozitia fiecaruia dintre cei doi copii, si simtind miscarile lor in mod separat.

- Este bine sa impartasiti incarcatura emotionala cauzata de sarcina cu cei dragi, tinandu-i la curent cu schimbarile fizice si afective prin care treceti.

- Cititi cat mai mult despre gemeni si despre metodele de ingrijire a lor.

- Nu refuzati ajutorul din partea celor dragi, ati putea avea nevoie de el din plin.

- Puteti accepta ajutor la calcatul rufelor, la curatenie, cumparaturi sau la prepararea hranei, intrucat orice ajutor pe care il primiti va permite sa aveti mai mult timp disponibil pe care sa-l acordati micutilor.

- Este bine sa pastrati mancare pentru momentele de imediat dupa ce veniti din maternitate.

- In primele saptamani, veti avea nevoie de foarte mult ajutor, asadar sarcina este perioada in care trebuie sa impartiti cu cei dragi sarcinile.

- Avand in vedere ca gemenii se nasc deseori inainte de termen, planificati-va cursurile antenatale ceva mai inainte, pentru a fi sigura ca aveti timp sa le terminati.

- Este indicat sa ii pregatiti si pe ceilalti copii, astfel incat acestia sa nu fie luati prin surprindere de venirea pe lume a gemenilor, in cazul in care nu sunteti la prima sarcina.

Alaptarea gemenilor

Intrucat cantitatea de lapte matern creste in cazul existentei unui surplus de solicitare, marea majoritate a mamicilor de gemeni pot face fata cu succes alaptarii micutilor.

- Alaptarea naturala are mai multe avantaje, printre care se numara faptul ca asigura micutilor cel mai bun aport nutritiv si ii fereste de infectii.

- Mama gemenilor trebuie sa se odihneasca pe cat de mult este posibil si sa manance sanatos si in cantitati suficiente.

- Bebelusii pot fi alaptati in acelasi timp sau separat. Alaptatul simultan ofera mai mult timp pentru odihna intre mesele micutilor.

Alaptatul artificial al gemenilor

- Pe cat posibil, in cazul alimentatiei cu biberonul fiecare copil trebuie hranit separat, pentru a se putea realiza o legatura mai stransa intre mama si micut. Hranirea alternativa ofera sansa unei comuniuni afective si fizice intre mama si copil.

- Hranirea simultana cu biberonul nu ofera posibilitatea sustinerii atat a biberoanelor cat si a ambilor copii, astfel incat legatura intima intre mama si cei doi gemeni poate avea de suferit.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente mituri despre sarcina Declansarea prematura a travaliului Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este sindromul geamanului disparut? Copilul prematur Fetoscopia – Metoda invaziva de diagnostic Amniocenteza – metoda invaziva de diagnostic Rutina, esentiala in cresterea gemenilor