Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate

Actualizat: 20 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Cand vine vorba despre par, majoritatea persoanelor isi fac griji legate de modul in care acesta arata, cum sa-l coafeze, daca au aparut firele albe, etc. Expertii au demonstrat insa ca podoaba capilara a unui individ poate dezvalui informatii surpinzatoare, intrucat starea de sanatate a scalpului si parului este influentata de o diversitate de afectiuni.

S-ar putea crede ca parul este compus doar din proteine fara viata (keratina). Cu toate acestea, o serie de boli si afectiuni, inclusiv stresul (atat fizic cauzat de prezenta unei boli dar si cel psihic) afecteaza starea de sanatate a firelor de par.

Specialistii au diferentiat opt semnale de alarma care atrag atentia asupra faptului ca ar fi timpul sa se acorde mai multa grija starii de sanatate a parului - in special, dar si a fiecarei persoane, la modul general.

Par uscat, subtiat si foarte moale

Ce inseamna: multi factori pot duce la uscarea intr-un mod excesiv a firului de par, inclusiv vopselele pentru par, uscatoarele de par, dar si apa clorinata.
O modificare semnificativa a texturii si subtierea acestuia insotita de un surplus al numarului de kilograme poate fi un indicator al unei tiroide hipoactive (hipotiroidie).

Alte indicii ale hipotiroidismului includ:
- oboseala,
- cresterea in greutate,
- ritm cardiac lent,
- senzatie permanenta de frig.
In unele cazuri, chiar si sprancenele se subtiaza si se pot rari.

Ce este de facut: Se va merge la consult medical si se va solicita testarea valorilor hormonilor tiroidieni (TSH si T4). Este foarte important sa se prezinte medicului, detaliat, toate simptomele. Specialistul va decide daca este necesar sa se realizeze si o ecografie tiroidiana sau alte investigatii suplimentare.

Cruste solzoase pe scalp

Cruste solzoase pe scalp, localizate de cele mai multe ori la baza firelor de par, incepand din partea din superioara a fruntii.

Ce inseamna: cand se formeaza o crusta pe scalp, poate fi vorba despre prezenta psoriazisului. Aceasta afectiune poate fi distinsa de alte afectiuni ale pielii cum ar fi matreata, prin grosimea crustelor. Psoriazisul este cea mai frecventa boala autoimuna si se manifesta la nivelul pielii ca urmare a amplificarii numarului celulelor pielii, atunci cand organismul trimite semnale de alarma privind suprasolicitarea anumitor functii.

Alte indicii ale psoriazisului: Boala afecteaza foarte multi oameni la nivel mondial, iar de multe ori se manifesta alaturi de alte simptome ale unor boli autoimune cum ar fi boala Crohn, lupus si artrita reumatoida. Daca o persoana a fost deja diagnosticata cu o boala autoimuna are sanse mai mari sa dezvolte psoriazis. Este valabila si situatia inversa: in cazul in care cineva sufera de psoriazis ar trebuii sa ia in calcul si prezenta unor boli mai grave. Pana la 30% dintre bolnavii cu psoriazis ar putea fi diagnosticati cu afectiunea numita artrita psoriazica, ce cauzeaza inflamarea dureroasa a articulatiilor.

Ce este de facut: Exista o lista lunga de remedii pentru ameliorarea psoriazisului, dar tratamentul este deseori un proces lung si anevoios care presupune incercarea a mai multor produse medicamentoase. Tratamentele de actualitate includ sampoane cu continut de gudron de huila sau acid salicilic ci creme sau unguente care contin zinc si aloe vera. Cremele cu hidrocortizon au rolul de a calma inflamatia. Alte alternative de tratament ar fi unguentele care includ vitamina A, vitamina D si anthralin. In alte cazuri, succesul se obtine prin tratarea scalpului cu terapia cu lumina UV si medicamente sistemice cum ar fi ciclosporina care actioneaza uneori mai bine la unii bolnavi decat medicamentele topice. Cea mai buna alternativa este consultarea unui medic dermatolog care sa recomande o schema de tratament,si in nici un caz auto-medicatia din proprie intiativa. Totusi, un lucru trebuie retinut: psoriazisul se agraveaza in cazul aparitiei diabetului, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, anumitor tipuri de cancer, sindromului metabolic, obezitatii si depresiei.

Caderea parului in cantitati mari

Ce inseamna: Este normal ca intr-o zi, unei persoane sa-i cada aproximativ 100-150 de fire de par, din podoaba capilara - acesta este un proces natural. Un motiv de ingrijorare este caderea parului in cantitati mari - "smocuri".
Una dintre cele mai frecvente cauze este un factor de stres fizic sau psihic (cum ar fi pierderea locului de munca sau un divort, febra ridicata sau o infectie). Un alt motiv ar fi, diabetul care poate provoca o cadere sau subtiere brusca a firelor de par. De aceea, expertii considera ca pierderea parului trebuie considerata inclusiv un semnal de avertizare timpurie ca productia hormonilor ar putea fi influentata de prezenta diabetului.

Unele medicamente pot avea ca efecte adverse caderea parului: in concluzie se va citi cu atentie prospectul acestora inainte de administrare. Printre acestea se numara:
- pilulele contraceptive,
- tratamentul medicamentos pentru tulburarea bipolara sau hipertiroidie,
- antidepresivele triciclice, etc.

Alte cauze a pierderii semnificative a parului sunt modificarile hormonale (mai ales hipotiroidia). Aceastea sunt vinovate si pentru caderea parului dupa perioada de sarcina, perimenopauza; in cazul prezentei sindromului ovarului polichistic, desi podoaba capilara nu va mai fi atat de bogata, vor aparea fire de par excesiv in locuri nedorite (din cauza dezechilibrelor hormonale).

Ce este de facut: Daca o persoana sufera de pierdere temporare a parului (diferita de cea ereditara care nu poate fi impiedicata si care probabil ca va fi permanenta) trebuie sa schimbe sau sa intrerupa schema de tratament pe care o urmeaza sau sa trateze afectiunea care ar putea sta la baza declansarii problemei. Benefica poate fi utilizarea biotinei, care s-a dovedit ca are rolul de a contribui la regenerarea firelor de par si la sanatatea unghiilor.

Desi deficitul de vitamina D nu a fost identificat ca fiind un factor de risc pentru caderea parului, cercetatorii au demonstrat in schimb ca administrarea acesteia poate imbogati podoaba capilara. Foliculii pilosi au nevoie de aproximativ 2000 UI de vitamina D3 pe zi pentru a-si pastra sanatatea.
Fiecare persoana care sufera de cadere a parului trebuie sa solicite medicului investigatii pentru determinarea nivelului de fier din organism.

Caderea permanenta a parului sau calvitia

Ce inseamna: Atat barbatii cat si femeile sunt supusi la ceea ce este cunoscut sub denumirea de alopecie . Aceasta este de obicei cauzata de o modificare a hormonilor sexuali dar si de alte boli sau conditii care ar putea sta la baza dezechilibrelor hormonale.

La femei, deseori, vinovatul este un derivat din testosteron care diminueaza si in cele din urma distruge foliculul pilos (radacina parului). Calvitia masculina este de cele mai multe ori ereditara si de obicei este permanenta daca nu este tratata cu medicamente sau prin alte modalitati.

Caderea parului la barbati incepe, de regula, prin rarirea parului in zona tamplelor si in partea din spate a scalpului. Chiar si la unele femei se poate intalni acest tip de calvitie, dar in general, la femei, parul se rareste pe intreg scalpul.

Una dintre bolile care pot provoca sau contribui la pierderea parului este diabetul. Pe masura ce avanseaza, aceasta boala duce la aparitia problemelor circulatorii, iar in urma acestora, foliculii de par nu primesc suficienti nutrienti iar procesul de regenerare a podoabei capilare este dificil de initiat. In cele din urma, foliculii de par pot murii din cauza lipsei de hrana, iar consecinta este pierderea permanenta a parului.

Alte indicii: Exista multiple boli care stau la baza caderii parului:
- tulburarile hormonale (tiroida hiperactiva si hipoactiva),
- boli autoimune, etc.

Medicamentele administrate pe termen lung necesare pentru a tine sub control aceste afectiuni cronice (betablocante, anticoagulante, etc.) pot avea efecte secundare in cazul unor pacienti, printre care si pierderea podoabei capilare.

Ce este de facut: Daca se banuieste ca un medicament este cauza problemelor parului sau accentueaza caderea acestuia, se va discuta cu medicul despre alte alternative disponibile de tratament, care ar putea avea mai putine efecte secundare (totusi nu se recomanda sa se intrerupa folosirea unui medicament fara avizul medicului).
Exista diverse metode si tratamente care pot trata pierderea parului din cauza dezechilibrului hormonilor androgeni. De asemenea, unele femei considera ca surplusul de estrogen poate fi benefic in cazul pierderii parului din cauze hormonale.

Par uscat, friabil, casant care se rupe usor

Ce inseamna: Daca, dimineata, dupa trezire pe perna exista fire de par, acestea sunt mai degraba fire de par rupte, decat cele care au cazut de la radacina. Ruperea este consecinta cel mai des intalnita ca urmare a vopsirii si tratarii chimice a parului. Decolorarea parului, intinderea lui cu placa sau permanentul, pot avea astfel de efecte secundare, intrucat dupa aceste operatiuni firul de par devine mai fragil.

Cu toate acestea, exista si multe conditii de sanatate care au ca rezultat parul uscat si casant:
- sindromul Cushing (tulburare a glandelor suprarenale care determina productia in exces a cortizolului - hormonul de stres),
- hipoparatiroidismul (afectarea gladelor paratiroide - fie ereditar sau provocata de anumite traume cum ar fi o intervenitie chirurgicala la nivelul capului sau gatului). Nivelul prea scazut de hormon paratiroidian din sange poate provoca scaderea nivelului calciului si cresterea valorilor fosforului, iar urmarile vor fi: par fragil, descuamarea pielii, crampe musculare, convulsii, etc.

Alte indicii: In cazul in care parul uscat si fragil este una dintre manifestarile unor afectiuni alaturi de acesta se va observa si prezenta, probabil, a altor simptome asociate: piele uscata, descuamata, cruste la nivelul scalpului, etc. Parul lipsit de luciu si casant, poate sa semnifice si faptul ca din dieta lipsesc acizii grasi omega-3 (care se gasesc in uleiul de somon si peste, nuci si seminte - in mod special, seminte de in).

Ce este de facut: Nu conteaza care este cauza parului uscat si fragil. Se va evita utilizarea tratamentelor chimice, se va urma intocmai tratamentul hormonal recomandat de medic. Simptomele de hipoparatiroidism, de exemplu, pot fi deseori reduse sau chiar eliminate complet cu ajutorul suplimentelor de calciu si vitamina D.
Dupa ce a fost tratata boala care ar putea sta la baza parului uscat, se va incerca restabilirea sanatatii parului cu ajutorul uleiurilor de par care ii vor oferi flexibilitatea. Indicate in acest scop sunt uleiurile naturale (nuca de cocos si avocado) care pot patrunde prin cuticula, fata de uleiurle sintetice care contin petrolatum. La fel de benefice pot fi si suplimentele care contin ulei de peste.
Pentru a minimiza ruperea firelor de par in timpul somnului se va inlocui fata de perna din bumbac cu cele din satin, care sunt mult mai fine.

Caderea parului in portiuni circulare, de mici dimensiuni

Ce inseamna: Ca urmare a raspunsului sistemului imunitar, foliculii pilosi sunt afectati, iar parul poate sa cada in anumite portiuni, circulare, de mici dimensiuni. Acest tip de cadere a parului, cunoscut si sub denumirea de pelada sau alopecia areata, poate sa apara in zona tamplelor sau in zona fruntii. Diabetul poate fi un factor declansator de cadere a parului, la unele dintre persoanele care manifesta alopecie areata. In cazuri extreme, bolnavii, ar putea pierde chiar si tot parul de pe trup.

Alte indicii: Alopecia areata poate provoca, de asemenea, pierderea genelor sau a sprancenelor in mod diferit de modelul circular de cadere a parului. Pelada este o boala autoimuna si s-a dovedit sa se manifesta mai frecvent in familiile cu tendinte spre alte boli autoimune cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat cu debut precoce si boli ale tiroidei.

Ce este de facut: Tratamenul care se pare ca ar functiona pentru tratarea alopeciei areate este aplicarea de cortizon direct pe scalp, in locul unde parul a cazut. Daca nu se va urma acest tip de tratament, zonele circulare se pot marii si pot devenii si mai vizibile. Totusi, posibil ca medicamentele cu cortizon sa nu fie benefice in cazurile usoare. Medicii pot recomanda diverse produse pentru accelerarea regenerarii parului. Totusi, tratamentele se vor repeta de cateva ori pe parcursul a catorva luni pentru a avea efecte pozitive.

Scuame galbui, matreata si mancarime

Scuame galbui pe par, solzoase, matreata si mancarime la nivelul scalpului

Ce inseamna: Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca prezenta matretii este o problema de sanatate care trebuie luata in serios.
Dermatita seboreica este o boala cronica inflamatorie a pielii scalpului care determina dezvoltarea de scuame si solzi mai ales in zonele in care pielea capului este grasoasa. Atunci cand se manifesta exfolierea la nivelul scalpului, practic, apare matreata. Exista un ciclu repetitiv ca urmare a unei relatii existente intre dermatita seboreica si o infectia fungica cauzata de supraproductia unei ciuperci (pityrosporum ovale) care este prezenta in mod normal la nivelul tegumentelor si scalpului. Pentru ciuperca, pielea iritata de dermatita este un mediu propice de inmultire. Unii experti considera, totusi ca ciuperca este prezenta prima, fapt ce declanseaza reactia inflamatorie a dermatitei seboreice - dar aceasta varianta nu a fost inca dovedita.

Alte indicii: Dermatita seboreica se manifesta prin aparitia pielii solzoase si uscate intre sprancene si pe partile laterale ale nasului. De obicei, aceasta se amplifica pe parcursul iernii si se estompeaza in timpul verii. Aceasta poate sa fie provocata si de stres.

Ce este de facut: Se va consulta un dermatolog pentru a se confirma diagnosticul de dermatita seboreica; Apoi, se va urma tratament (deseori este recomandat ketoconazolul care actioneaza prin deteriorarea peretelui celular fungic si distrugerea ciupercii) fie sub forma de pastile, creme sau sampon nizoral. O alternativa ar fi tratamentul oral cu fluconazol. Pentru calmarea perioadelor de manifestare acuta a afectiunii, medicii recomanda utilizarea unei creme care sa contina steroizi. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a acestor unguente afecteaza pielea - de aceea trebuie folosite doar cat recomanda medicul. Pentru prevenirea recidivei este indicat sa se mentina echilibrul pielii, iar specialistii recomanda usturoiul in acest scop (fie consumat proaspat sau sub forma de suplimente).

Parul carunt

Ce inseamna: Multi oameni percep parul carunt ca un semnal de alarma, ingrijorator, ce ar putea indica experienta unei situatii stresante sau a unui traumatism (Istoria abunda in povesti ca cea a Mariei Antoneta a carei par a incaruntit brusc cu o noapte inainte de a fi ghilotinata). Expertii au avut mereu tendinta de a respinge astfel de temeri si povestiri, explicand ca modul in care parul devin gri sau alb este influentat de genetica. Cu toate acestea, in ultimii ani, oamenii de stiinta au redeschis dezbaterile. Desi nu se poate dovedi, se considera ca stresul poate fi cel care genereaza o reactie in lant care intefera cu actiunea folicului de a transmite firului de par melanina (pigmentul care coloreaza parul). Oamenii de stiinta au analizat rolului radicalilor liberi (hormoni produsi in conditii de stres), concluzionand ca acestia pot bloca semnalul care ii transmite foliculului de par sa absoarba melanina. Alti experti considera ca trauma sau un eveniment stresant afecteaza parul si ii opreste temporar cresterea, iar acesta practic, intra intr-o faza de odihna. Atunci cand foliculii pilosi isi reiau actiunea, parul creste din nou.

Alte indicii: Mostenirea genetica este esentiala, iar daca se banuieste ca evenimentele stresante sunt cauza aparitiei premature a parului alb, trebuie urmarite cu atentie. Cei care au suferit un eveniment traumatic nu au asociat intotdeauna parul incaruntit cu experienta neplacuta.

Ce este de facut: Daca este plauzibil ca o trauma sau de stres extrem sunt cauzele parului carunt, ar trebuii sa se initieze strategii de adaptare privint reactiile la unele situatii stresante.Yoga sau meditatia sunt instrumente eficiente de gestionare a stresului. Daca apar rezultatele pozitive, inseamna ca efectul acestora este cel asteptat.


Citeste si despre:

Ce spune modul in care aratati despre sanatate Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Modificarile patologice ale unghiilor Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Tratament pentru cresterea parului