Crampele musculare

Actualizat: 06 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Crampele musculare reprezinta contractii bruste ale unuia sau mai multor muschi. Rezultatul poate fi o durere intensa si imposibilitatea folosirii muschilor afectati. Popular se mai numesc carcei.
Cea mai frecventa cauza de aparitie a crampelor musculare la atleti este reprezentata de suprasolicitare si deshidratare in timpul activitatii fizice desfasurate intr-un mediu supraincalzit.
Loviturile, efortul muscular si mentinerea aceleiasi pozitii un timp mai indelungat pot determina crampe musculare.
Crampa scriitorului afecteaza degetul mare si primele doua degete la mana cu care scrie, datorita folosirii unui timp indelungat a acelorasi grupe musculare. Acasa crampele musculare pot apare la mana sau brat prin folosirea indelungata a unei pensule sau a unei ustensile de gradinarit.
Alte cauze ale crampelor musculare includ probleme circulatorii sau nervoase. Unele crampe apar in timpul odihnei. O forma comuna a crampelor apar la nivelul gambei si al degetelor de la picioare, in timpul somnului.

Semne si simptome

Semnele si simptomele crampelor musculare includ:
- durere musculara acuta si ascutita (spasm, contractie), care deseori apare la picior
- o formatiune (umflatura) dura de tesut muscular care poate fi simtita sau este vizibila sub piele.

Cauze

Suprasolicitarea unui muschi, deshidratarea, loviturile, intinderile musculare sau simpla mentinere intr-o singura pozitie o perioada mai mare de timp pot determina aparitia unor crampe musculare. Atletii care obosesc si se deshidrateaza in timpul unor intreceri desfasurate in conditii de temperatura atmosferica crescuta (vreme calda) dezvolta frecvent crampe musculare. Crampele musculare la nivelul gambei pot fi si consecinta:
- circulatiei sanguine inadecvate: ingustarea arterelor care distribuie sange la nivelul piciorului (arterioscleroza extremitatilor) pot produce durere asemanatoare crampelor in gamba si picior in timpul exercitiilor fizice; aceste crampe trec intr-un minut sau doua dupa incetarea efortului fizic;
- compresiunea nervilor: compresiunea nervilor in coloana vertebrala (scleroza lombara) poate produce durere asemanatoare crampelor la nivelul membrului inferior; de obicei durerea se agraveaza la mers; mersul intr-o pozitie flectata a corpului - ca si cum ar impinge un carucior de cumparaturi - poate imbunatatii simptomele;
- depletia minerala: cantitati prea mici de potasiu, calciu, magneziu in dieta pot contribui la aparitia crampelor la gambe; unele medicamente diuretice prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot provoca pierderi de potasiu.
Crampele musculare reprezinta de asemeni simptome ale unor afectiuni cum ar fi: afectiuni nervoase, tiroidiene, hormonale, diabet, hipoglicemie si anemie. Apar frecvent in timpul sarcinii.

Consult de specialitate

Majoritatea oamenilor prezinta crampe musculare doar ocazional. De obicei acestea dispar de la sine si nu necesita tratament. Totusi, daca aceste crampe apar frecvent si sunt severe se recomanda consultul medical.

Tratament

De obicei crampele musculare se trateaza la domiciliu. Medicul poate recomanda exercitii de intindere care pot reduce sansele de aparitie a crampelor musculare. Ingestia de lichide suficiente pot de asemeni fi de ajutor in preventie. Pentru crampele recurente care apar in timpul somnului medicul poate prescrie un relaxant muscular.

Profilaxie

Pentru prevenirea apritiei crampelor se recomanda:
- evitarea deshidratarii: este necesara consumarea unei cantitati de lichid (apa sau alte bauturi) corespunzatoare, cel putin sase pahare pe zi. Cantitatea exacta depinde de dieta, sex, nivelul de activitate fizica, vremea, starea de sanatate, varsta si alte medicatii administrate. Lichidele ajuta muschii sa se contracte si sa se relaxeze si mentin celulele musculare hidratate si mai putin iritabile. Este bine sa se consume lichide inainte de exercitiile fizice, in timpul activitatii fizice si dupa terminarea acestuia, pentru a preveni pierderile de lichide.
- exercitii de intindere a musculaturii inainte si dupa folosirea mai mult timp a oricaror grupe musculare. La pacientii la care crampele apar in timpul noptii se recomanda exercitii de intindere inainte de culcare.

Autoingrijire

In cazul aparitiei crampelor, urmatoarele actiuni pot fi de ajutor:
- intinderea si masajul: intinderea grupei musculare afectate si masajul usor poate ajuta la relaxare. In cazul crampelor la nivelul gambelor se recomanda sustinerea greutatii pe piciorul afectat si indoirea usoara a genunchiului sau flexia dorsala a piciorului pe gamba (tragerea degetelor de la picior spre tibie).
- aplicarea de cald sau rece: se poate folosi o compresa rece pentru relaxarea muschilor tensionati, urmata de aplicarea unui prosop cald, unei paturi electrice sau o baie fierbinte pentru ameliorarea durerii sau sensibilitatii ramase.


Citeste si despre:

Crampele musculare - cauze, simptome si tratament Prevenirea si tratarea carceilor si crampelor musculare Durerile musculare si patologiile corelate Crampele menstruale Remedii naturale pentru crampele menstruale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Crampele abdominale Crampele abdominale pot fi un semn a unei urgente sau afectiuni grave Carceii - remedii naturiste Primul ajutor in cazul hipertermiei (supraexpunerii la cald) Durerile si crampele abdominale