Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat: 12 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani.

Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii.

Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii

Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular.

In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi.

Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica.

1. Sparanghelul

Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in organism.

Nivelurile ridicate de homocisteina au fost asociate cu un risc crescut de afectiuni legate de inima, precum boala arteriala coronariana si accidentul vascular cerebral.

Mai mult, sparanghelul este bogat in betacaroten, luteina, vitamina din complexul B, vitamina C, vitamina K, fier, calciu, magneziu, zinc si fibre, avand putine calorii si un continut scazut in sodiu.

2. Fasolea, mazarea, nautul si lintea

Fasolea, mazarea, nautul si lintea, cunoscute si sub denumirea de leguminoase, pot reduce in mod semnificativ nivelurile de lipoproteine cu densitate scazuta sau, cum mai este cunoscut, "colesterolul rau".

Acestea contin o cantitate semnificativa de fibre, magneziu, folati, calciu, acizi grasi Omega-3, proteine si polifenoli antioxidanti, avand efecte benefice asupra starii de sanatate generala.

3. Fructele de padure

Fructele de padure sunt bogate in polifenoli antioxidanti, care ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima si la stimularea asa-numitului "colesterol bun".

Acestea sunt o sursa excelenta de fibre, folati, fier, calciu, vitamina A si vitamina C, avand un continut scazut de grasimi.

In plus, fructele de padure protejeaza organismul impotriva tensiunii arteriale mari.

4. Broccoli

Unele studii sugereaza ca un consum regulat de broccoli gatit la aburi poate reduce nivelul colesterolului rau si poate preveni bolile de inima. Acesta contine beta-caroten, vitamina C si E, potasiu si folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, zinc si fibre.

5. Semintele Chia si semintele de in

Aceste tipuri de seminte sunt o sursa bogata de plante de acizi grasi Omega-3, precum acidul alfa-linolenic. Omega-3 are multe efecte benefice, ajutand la scaderea nivelului trigliceridelor, LDL si colesterolului total.

De asemenea, acestea reduc tensiunea arteriala, duc la scaderea placilor grase din artere, influentand riscul aparitiei tulburarilor care pot duce la atac de cord, precum tromboza si aritmia.

6. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra este exemplul rar al unui aliment care are un gust uimitor, fiind si sanatos pentru sanatatea organismului, daca este consumat cu moderatie.

Oamenii de stiinta cred ca ciocolata neagra are beneficii impotriva aterosclerozei, care apare atunci cand placa se acumuleaza in interiorul arterelor, crescand riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Mai mult, studiile au constatat ca o crestere a continutului de flavanol din ciocolata neagra nu diminueaza efectele benefice de protectie a sistemului cardiovascular.

7. Cafeaua

De asemenea, cafeaua care este considerata ca aproape prea buna pentru a fi adevarata, are beneficii uimitoare asupra sanatatii inimii. S-a constatat ca un consum regulat de cafea este asociat cu un risc mai scazut de a dezvolta insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.

8. Pestele bogat in Omega-3

Pestele este o sursa puternica de acizi grasi Omega-3 si de proteine, dar are un continut redus de grasimi saturate.

Persoanele care sufera de boli de inima sau care risca sa le dezvolte le sunt deseori recomandate sa-si mareasca aportul de Omega-3 prin consumul de peste; acest lucru se datoreaza faptului ca acesta reduce riscul batailor inimii anormale si incetineste cresterea placii in artere.

9. Ceaiul verde

Consumul de ceai verde in mod regulat a fost asociat cu o micsorare a colesterolului, principalul factor care contribuie la boala cardiaca si la accidentul vascular cerebral, insa nu s-a stabilit inca ce cantitate de ceai verde ar trebui sa fie consumata pentru a avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale crescute.

10. Nucile

Migdalele, alunele, arahidele, pecanele, fisticul si nucile sunt toate optiuni extraordinare pentru sanatatea inimii. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine si antioxidanti.

Ca si pestele si semintele de in, nucile contin o cantitate crescuta de acizi grasi Omega-3. Totusi, nucile au un nivel destul de ridicat de grasimi si calorii si trebuie consumate cu moderatie.

11. Ficatul

Dintre toate organele care pot fi consumate, ficatul este cel mai nutritiv. Acesta este bogat in acid folic, fier, crom, cupru si zinc, care ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina din sange si imbunatateste sanatatea organismului.

12. Fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz sunt bogati in fibre solubile, contribuind la reducerea riscului de boli de inima. S-a constatat ca produsele pe baza de ovaz reduc semnificativ LDL si colesterolul total, fara efecte adverse.

13. Vinul rosu

Multe studii au evidentiat potentialele beneficii pentru sanatate ale antioxidantilor din vinul rosu. Cu toate acestea, este putin probabil ca beneficiile antioxidantilor sa depaseasca pericolele legate de alcool.

Vinul rosu contine antioxidanti benefici, flavonoizi, polifenoli si catechine, dar trebuie avut in vedere ca ar trebui consumat doar cu moderatie sau chiar deloc.

14. Spanacul

Spanacul este una dintre cele mai bune surse de magneziu dietetic, iar consumul acestuia este asociat cu o multime de beneficii pentru sanatate, printre care mentinerea unui ritm cardiac puternic.

16. Rosiile

Rosiile au o multime de substante nutritive care ar putea ajuta la protejarea sistemului cardiovascular. Micile fructe rosii sunt bogate in fibre, potasiu, vitamina C, folat si colina, sustinand mentinerea bolilor de inima la limita.

16. Legumele

Este recomandat consumul a opt sau mai multe portii de fructe si legume zilnic. Legumele au un continut redus de grasimi si calorii, dar sunt foarte bogate in fibre, minerale si vitamine.

O cantitate sanatoasa de legume in dieta poate ajuta la scaderea greutatii si tensiunii arteriale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace Atacul de cord si bolile cardiace Depistarea precoce a bolilor Dieta si bolile cardiovasculare Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Bolile cardiovasculare Frigul, un pericol pentru cardiaci Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Activitatea sexuala nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci