Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale

Actualizat: 11 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati


Tractul digestiv este alcatuit din esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros, structuri cu perete propriu, ce se afla in continuitate si al caror rol este sa asigure digestia alimentelor si procesarea acestora prin intermediul secretiilor digestive, absorbtia nutrientilor si a apei, precum si fermentarea resturilor nedigerate si eliminarea acestora.

In momentul in care continuitatea unui perete este intrerupta prin ceea ce numim perforatie, secretiile digestive, impreuna cu enzimele, produsii si microorganismele din acestea, patrund la nivelul cavitatii toraco-abdominale. Recunoasterea acestei complicatii este importanta si imperioasa, deoarece in absenta tratamentului medico-chirurgical de urgenta, perfofratia poate cauza sechele importante sau chiar cauza decesul. 

Ce sunt perforatiile gastrointestinale?

Perforatiile gastrointestinale sunt reprezentate de orificii (sau gauri) formate in peretele tractului gastrointestinal, aparute in general ca o complicatie a unui alte afectiuni sau prin traumatisme sau manipulare endoscopica sau chirurgicala. Incidenta si localizarea perforatiei variaza in functie de varsta, astfel incat, in cadrul populatiei pediatrice, cea mai comunca cauza este apendicita, in timp ce la adulti se regasesc mai frecvent perforatiile asociate diverticulitei, traumatismelor si secundare obstructiei intestinale.

Perforatiile secundare ulcerelor gastro-duodenale au scazut in incidenta datorita detectiei endoscopice precoce a acestora, cat si a tratamentelor eficiente antiulceroase sau de eradicare a infectiei cu Helicobacter pylori

Care sunt cauze perforatiilor intestinale?

La baza perforatiilor stau in general urmatoarele mecanisme: ischemia (scaderea aportului de oxigen la nivelul tractului digestiv), infectia, eroziunea si afectarea externa. In babza acestor mecanisme, putem distinge urmatoarele cauze de perforatie

Ce se intampla intr-o perforatie digestiva? Care sunt semnele si simptomele?

In momentul in care are loc o perforatie, continutul organului perforat reflueaza in cavitatea toracica sau abdominala, impreuna cu enzimele, produsii alimentari si bacteriile de la acest nivel. Odata patruns acest continut, pacientul dezvolta peritonita (inflamatia tesutului ce tapeteaza interiorul cavitatii abdominale) sau mediastinita (inflamatia spatiului de la nivelul toracelui ce contine structuri precum esofagul, inima si vase mari). Din moment ce cel mai frecvent perforatiile au loc la nivelul stomacului sau intestinului, pacientul dezvolta durere abdominala severa, cu aparare abdominala, care se agraveaza la miscare si la apasare.

Alte simptome ale perforatiei complicate cu peritonita sunt alterarea brusca a starii generale, ce poate merge pana la febra si frison, hipotensiune, tahicardie (cresterea frecventei batailor inimiii), respiratie accelerata, oprirea tranzitului intestinal (ileus) si dificultati la urinat. In evolutie, din cauza bacteriilor patrunse in cavitatea abdominala, se instaleaza socul septic si insuficienta multipla de organ, ducand la deces.

In cazul perforatiilor mici, semnele pot fi initial mai putin zgomotoase, iar in cazuri selectionate, precum apendicita, ansele intestinale din jur pot acoperi perforatia, determinand o ameliorare falsa, temporara a durerii.

Daca o persoana sufera de oricare dintre simptomele caracteristice perforatiilor intestinale sau peritonitei, trebuie sa vada imediat un medic, deoarece in absenta tratamentului de urgenta, perforatia digestiva poate fi letala.

Cum este diagnosticata o perforatie gastro-intestinala?

Pentru diagnosticarea afectiunii, medicul poate efectua unul sau mai multe dintre urmatoarele investigatii:

Tratamentul perforatiilor gastro-intestinale

De cele mai multe ori, tratamentul perforatiilor gastro-intestinale este unul chirurgical de urgenta, ce implica laparotomia exploratorie, pentru a identifica sediul perforatiei si a inchide defectul, precum si pentru a spala sau elimina continutul refluat in cavitatea abdominala. In cazurile de necroza, stenoze sau tumori, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a unei portiuni din segmentul afectat, cu sau fara necesitatea unei colostomii sau ileostomii de protectie. Recent, interventia laparoscopica a devenit o optiune viabila de management al perforatiei. 

In cazuri foarte rare, cum este cel al apendicitei cu perforatie izolata de catre ansele intestinale, o perforatie se poate manageria strict conservator, cu tratament antibiotic, intervenindu-se ulterior, la distanta, pentru rezectia apendicelui. 

In cadrul perforatiilor endoscopice, atunci cand perforatia este mica, medicul gastroenterolog poate opta pentru inchiderea endoscopica a defectului folosind instrumente precum clipuri. 

Pe langa interventiile endoscopico-chirugicale, pacientii necesita tratament antibiotic intravenos, de reechilibrare si simptomatic. 

Complicatii

Principala complicatie a perforatiei gastro-intestinale este sepsisul sau infectia generalizata. Aceasta necesita tratament imediat, fara de care, evolutia este catre soc septic, afectare multipla de organ si deces. Alte complicatii reprezinta hemoragiile interne, afectaraea cardiaca sau pulmonara (in mediastinite), necesarul unei colostome (orificu prin care materiile fecale se elimina intr-o punga la nivelul peretelui abdominal), vindecarea lenta si complicatii estetice post-chirurgicale.

In unele cazuri, ranile unei persoane nu se pot vindeca in mod corespunzator si se pot dezvolta infectii. Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta aceasta complicatie.

Acesti factori de risc includ:

Perspectiva

Succesul interventiei chirurgicale pentru repararea perforatiilor depinde de marimea perforatiei si de durata de timp pana la inceperea tratamentului Sansele de recuperare se imbunatatesc prin diagnostic si tratament precoce. Factorii care pot impiedica buna desfasurare a tratamentului sunt reprezentati de:

Cu cat vizita la medic este mai rapida, cu atat tratamentul adecvat poate fi instituit, cu salvarea pacientului si prevenirea complicatiilor majore sau a decesului. 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538191/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537224/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784542/


Citeste si despre:

Cauze ale peritonitei Abuzul de narcotice Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa Pancreatita acuta Peritonite acute difuze Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Candidoza esofagiana Cele 5 tipuri ale bolii Crohn Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide Duplicatia intestinala Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie