Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale

Actualizat: 19 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tractul gastrointestinal contine stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Este posibil ca o gaura sa se dezvolte in peretele tractului gastrointestinal, aceasta conditie numindu-se perforatie gastrointestinala.

Perforatia gastrica este o afectiune dureroasa care poate produce complicatii severe de sanatate, din acest motiv fiind necesara o interventie chirurgicala de urgenta.
Acest articol prezinta cauzele si simptomele perforarii gastrointestinale, dar si complicatiile, diagnosticul si tratamentul necesar vindecarii.

Ce sunt perforatiile gastrointestinale?

Perforatiile gastrointestinale sunt reprezentate de gauri formate in peretele tractului gastrointestinal. Perforatiile stomacului si intestinului subtire sunt mai frecvente. Perforarea intestinului gros apare mai rar.

Cercetatorii estimeaza ca perforatiile intestinului gros afecteaza doar 4 din 100000 de persoane din populatia europeana.

O perforatie poate produce scurgerea continutului stomacal sau intestinal in cavitatea abdominala. Prin orificiul format, bacteriile pot patrunde in abdomen si pot produce o afectiune numita peritonita.

Aceasta afectiune poate fi letala si necesita urmarea unui tratament de urgenta.

Peritonita reprezinta inflamatia peritoneului, un strat subtire ce captuseste la interior abdomenul si intra in contact cu toate organele de la acest nivel. Fara tratament, peritonita poate provoca infectia sangelui sau septicemia. Sepsisul poate duce la insuficienta organica.

Persoanele ce sufera perforatii gastrointestinale au nevoie urgenta de asistenta medicala. Perforatiile gastrointestinale sunt cele mai frecvente situatii de urgenta chirurgicala ce apar la nivel mondial si pot lasa sa patrunda in cavitatea abdominala:

• Bacterii;
• Bila;
• Acid gastric;
• Alimente digerate partial;
• Fecale.

Perforatiile pot sa apara si la nivelul vezicii biliare, ducand la simptome asemanatoare cu cele din cazul perforatiilor gastrointestinale.

Cauze

Cauzele perforatiilor gastrointestinale pot fi reprezentate de o serie de conditii diferite, inclusiv:

• Volvulus – o obstructie a intestinului gros, atunci cand acesta se rasuceste;
• Cancer al tractului gastrointestinal;
Apendicita;
• Diverticulita – o afectiune inflamatorie care afecteaza intestinul gros;
• Ulcer peptic la nivelul stomacului sau intestinului subtire;
• Colita ischemica – inflamatia intestinului gros din cauza unei circulatii sangvine inadecvate;
Calculi biliari;
• Infectia vezicii biliare;
Boli intestinale inflamatorii;
• Reactii la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
• Ingestia unor obiecte ascutite, taioase sau caustice;
• Vatamari sau traumatisme ale abdomenului, precum rani prin injunghiere sau prin impuscare.

In cazuri rare, accidentele in urma unor proceduri medicale pot provoca, de asemenea, perforari gastrointestinale. Exemplele includ endoscopia, colonoscopia si interventiile chirurgicale abdominale.

Semne si simptome

Simptomele primare ale perforatiilor gastrointestinale sunt reprezentate de durerea abdominala severa si sensibilitatea la acest nivel. De asemenea, abdomenul poate fi dur la atingere.

Daca perforatia apare la nivelul stomacului sau intestinului subtire, debutul durerii este de obicei unul brusc. Durerea se poate declansa treptat daca perforatia apare in intestinul gros. In ambele cazuri, odata ce durerea incepe, aceasta va fi constanta.

Durerea se poate agrava atunci cand persoana afectata se misca sau daca exista presiune asupra abdomenului. Daca pacientul se asaza in decubit dorsal, durerea se poate reduce.

Alte simptome ale perforarii gastrointestinale sunt reprezentate de:

- Frisoane;
- Febra;
- Greata;
- Varsaturi.

Daca o persoana cu perforatie gastrointestinala dezvolta peritonita, pot sa apara urmatoarele simptome:

- Fatigabilitate;
- Oprirea tranzitului intestinal;
- Oligurie;
- Dificultati de respiratie;
- Tahicardie;
- Vertij;
- Tahipnee (cresterea frecventei respiratorii);
- Confuzie.

Vizita la medic si diagnosticarea

Daca o persoana sufera de oricare dintre simptomele caracteristice perforatiilor intestinale sau peritonitei, trebuie sa vada imediat un medic.

Majoritatea cazurilor de perforatii gastrointestinale necesita tratament de urgenta. Situatia este extrem de urgenta daca o persoana dezvolta simptomele septicemiei, deoarece viata ii este pusa in pericol.

Pentru diagnosticarea afectiunii, medicul poate efectua unul sau mai multe dintre urmatoarele investigatii:

Radiografie toracica si abdominala. Prin aceasta investigatie poate fi verificata prezenta aerului din cavitatea abdominala, un semn de perforare gastrointestinala.

Tomografie computerizata. Aceasta investigatie ajuta medicul sa localizeze perforatiile.

Teste de sange. Aceste teste pot verifica prezenta semnelor de infectie, posibilele pierderi de sange, dar si nivelul de electroliti si de acid din sange. De asemenea, testele de sange pot evalua functia hepatica si functia renala.

Tratament

Persoanele cu perforatii gastrointestinale necesita adesea interventie chirurgicala de urgenta. Aceasta implica de obicei o laparotomie exploratorie. Chirurgul va deschide abdomenul persoanei si va repara orice gauri formate in tractul gastrointestinal.

De asemenea, chirurgul va elimina din abdomen orice substanta straina provenita din stomac sau intestine. Acest lucru ajuta la tratarea peritonitei si previne sepsisul.

In cazul anumitor persoane poate fi necesara eliminarea unei parti din intestin. Acest lucru poate duce la necesitatea unei colostomii sau ileostomii. Aceste proceduri permit colectarea continutului intestinal intr-o punga care se ataseaza de abdomen.

In cazuri foarte rare, o perforatie gastrointestinala se poate vindeca singura si nu necesita interventii chirurgicale. Daca se intampla acest lucru, tratamentul cu antibiotice poate fi singura optiune.

In cazul unei persoane cu septicemie este necesara administrarea imediata a antibioticelor pe cale intravenoasa.

Complicatii

Eventualele complicatii ale perforatiilor gastrointestinale includ sangerari interne si sepsis. Perforatiile gastrointestinale pot duce, de asemenea, la abcese abdominale sau leziuni intestinale permanente. Perforatiile pot produce chiar si un infarct intestinal, adica moartea unei portiuni a intestinului.

In unele cazuri, ranile unei persoane nu se pot vindeca in mod corespunzator si se pot dezvolta infectii. Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta aceasta complicatie.

Acesti factori de risc includ:

• Fumatul;
• Consumul excesiv de alcool;
• Obezitatea;
Malnutritia;
• Consumul de droguri;
• Igiena precara;
• Hematoame;
Diabetul de tip 2;
• Tratamentul cu corticosteroizi;
Insuficienta renala.

Perspectiva

Succesul interventiei chirurgicale pentru repararea perforatiilor depinde de marimea perforatiei sau de durata de timp pana la inceperea tratamentului.

Sansele de recuperare se imbunatatesc prin diagnosticare si tratament precoce. Factorii care pot impiedica buna desfasurare a tratamentului sunt reprezentati de:

• Varsta inaintata;
• Boli intestinale existente;
• Complicatii hemoragice;
• Subnutritie;
Fumat;
• Abuzul de alcool sau droguri;
• Tratamentul activ pentru cancer;
• Conditii care necesita tratament cu steroizi sau agenti biologici.

Cu cat vizita la medic este mai rapida, cu atat perspectiva va fi mai buna.


Citeste si despre:

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Corpii straini gastrointestinali Cauze ale peritonitei Abuzul de narcotice Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa Pancreatita acuta Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Peritonite acute difuze Candidoza esofagiana Cele 5 tipuri ale bolii Crohn Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata Duplicatia intestinala Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
Cere sfatul medicului ×