Reabilitarea post accident vascular cerebral

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Programul de reabilitare post accident vascular cerebral este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral.

Reabilitarea trebuie instituita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale.

Metodele de reabilitare dupa un accident vascular cerebral difera de la o persoana la alta, insa au aceelasi scop si anume:

- dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane

- acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de accidentul vascular cerebral

- integrarea corespunzatoare in familie si comunitate.

Majoritatea dizabilitatilor secundare accidentului vascular cerebral sunt recuperate in cateva luni, insa altele pot sa persiste pentru intreaga viata. Trebuie sa se retina ca reabilitarea trebuie inceputa cat mai repede, deoarece exista o sansa mai mare de recuperare in acest stadiu precoce. Dizabilitatile se accentueaza si raman permanente odata cu trecerea timpului, de aceea se recomanda instituirea unui program de reabilitare cat mai curand posibil.

Tipuri

Tipul si gravitatea problemelor cauzate de un accident vascular cerebral sunt strans legate de localizarea si extinderea cerebrala a leziunii cauzatoare. Cele mai frecvente dizabilitati post accident vascular cerebral, includ:

- tulburari motorii si de sensibilitate (miscare si senzatii). Pot sa apara scaderea fortei musculare, fasciculatii musculare, mobilizarea dificila sau imposibila a unui membru (pareza sau plegie ), spasme musculare (tonus muscular anormal crescut), disparitia sensibilitatii pentru durere, stimuli mecanici sau termici, tulburari vegetative ale sfincterelor si organelor interne

- tulburari de perceptie care consta in dificultatea de a recunoaste persoane sau obiecte cunoscute, imposibilitatea vizualizarii lucrurilor pe o parte a corpului

- probleme de comunicare si gandire, cu aparitia unor tulburari de vorbire, limbaj, scris sau de memorie. Aceste probleme apar destul de frecvent dupa un accident vascular cerebral si sunt obiectivate prin pierderi de memorie, dificultate in scrierea unor cuvinte sau in citirea si intelegerea acestora, dificultate in exprimarea unor ganduri sau sentimente

- probleme emotionale, sunt destul de des intalnite dupa un accident vascular cerebral. Pot sa apara anxietatea, depresia, frustrarea, agresivitatea sau frica. Dintre acestea, depresia se poate agrava in timp si poate necesita tratament psihiatric corespunzator.

-tulburari de exprimare si intelegere a limbajului de tip afazie senzoriala (incapacitatea de a înČ›eles limbajul), motorie (incapacitatea de a se exprima), globala (tulburări atât de exprimare cât Č™i de intelegere) sau dizartrie (incapacitatea de a articula corect cuvintele.

Majoritatea simptomelor descrise anterior se pot recupera cu succes odata cu initierea programului de reabilitare.

Recuperarea sau permanentizarea dizabilitatilor post AVC

Creierul este un organ care are capacitate mare de refacere, insa nu se poate regenera in totalitate (vindecare ad integrum). Portiunile encefalului neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua cu succes functia tesutului cerebral lezat. In timp, se pot recupera anumite functii anterior alterate si persoana in cauza reuseste sa-si controleze treptat ariile cerebrale deficitare. Cu toate ca 15-30% dintre pacientii cu accident vascular cerebral raman cu cel putin o dizabilitate permanenta, mai mult de jumatate din restul pacientilor reusesc sa-si recastige majoritatea functiilor, independent.

Recuperarea depinde de localizarea si extinderea tesutului cerebral afectat de accidentul vascular cerebral precum si de capacitatea de preluare a functiilor neurologice deficitare a portiunii de encefal sanatos. De asemenea, creierul are o capacitate mare de adaptabilitate si ajuta organismul sa gaseasca noi metode de a desfasura activitatile obisnuite. Nu trebuie sa uitam si de recuperarea emotionala a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral, care poate fi realizata prin consiliere psihologica sau tratament medicamentos.

Recuperarea pacientului poate fi destul de dificila, fiind necesare o rabdare si gandire pozitiva pe tot parcursul acesteia. Sprijinul moral si fizic din partea familiei si prietenilor este de asemenea foarte important in reabilitarea pacientilor.

Cat dureaza reabilitarea dupa un accident vascular cerebral?

Primele 36 de luni de la accidentul vascular cerebral constituie perioada de timp in care sunt recuperarte majoritatea dizabilitatilor, cu toate ca unele probleme sunt ameliorate pe parcursul anilor si depind de mai multi factori (intinderea si localizarea leziunii cerebrale, varsta pacientului, patologia asociata, tratamentul efectuat).

Perioada de recuperare difera de la o persoana la alta si este de cele mai multe ori un proces care dureaza intreaga viata.

Medici specialisti recomandati

In programul de reabilitare dupa un accident vascular cerebral sunt inclusi mai multi specialisti care lucreaza in echipa si ajuta pacientul pe tot parcursul procesului de recuperare. Acestia sunt:

- fiziochinetoterapeutul, care evalueaza si trateaza problemele legate de miscare, echilibru si coordonare

- specialistul in terapie ocupationala, ajuta pacientul sa-si redobandeasca unele abilitati esentiale pentru supravietuire, precum mancatul, imbaierea, imbracatul, gatitul, scrisul, cititul

- logopedul, ajuta pacientul sa citeasca, sa scrie, sa invete noi metode de comunicare verbala sau non verbala. De asemenea terapeutul specializat in problemele de vorbire, poate ajuta de asemenea la recuperarea unor deficite neurologice legate de deglutitie (inghitire)

- specialistul in terapie recreationala, ajuta pacientul sa desfasoare din nou activitatile cotidiene si sociale efectuate si inaintea accidentului vascular cerebral

- specialistul ortoped, poate recomanda in unele cazuri folosirea unor proteze speciale care ajuta la corectarea unor diformitati fizice sau ajuta la ameliorarea durerii

- nutritionistul, stabileste o dieta corespunzatoare fiecarui pacient in parte in functie de necesitatile acestuia

- consilierul vocational, poate ajuta pacientul sa-si gaseasca o noua slujba sau ocupatie in functie de abilitatile acestuia.

Dizabilitatile post accident vascular cerebral

Dizabilitatile initiale

Dizabilitatile si capacitatea de recuperare dupa un accident vascular cerebral depind de mai multi factori:

- portiunea de creier afectata (daca este sau nu la nivelul emisferei dominante)

- ariile cerebrale afectate (fiecare arie controleaza o anumita functie a organismului)

- suprafata si adancimea leziunii cerebrale

- starea generala de sanatate si bolile asociate.

Dizabilitatile care afecteaza sistemul muscular si miscarea sunt:

- slabiciune pe o parte a corpului (hemicorp), care poate cauza tulburari de mers, imposibilitatea de apucare a obiectelor (prehensiune). De obicei partea emisferei cerebrale afectate determina simptome pe hemicorpul de partea opusa (datorita incrucisarii fibrelor musculare la nivelul trunchiului cerebral)

- rigiditate si artralgii (durere articulara). O persoana care a suferit un accident vascular cerebral si care are slabiciune musculara accentuata, prezinta de asemenea si durere a articulatiilor adiacente datorata lipsei miscarii active a membrului respectiv. De aceea este foarte important ca pe tot parcursul recuperarii sa se incurajeze miscarile active, respectiv pasive ale membrului afectat. Exercitiile de recuperare a fortei musculare sunt importante pentru a evita atrofia fibrelor musculare si a asigura forta musculara necesara recuperarii

- spasticitate musculara (spasme si contracturi musculare), apar in asociere cu celelalte tulburari musculare si neurologice secundare accidentului vascular cerebral. Medicul neurolog poate recomanda tratament medicamentos, care amelioreaza simptomatologia (substante medicamentoase care blocheaza influxul nervos)

- tulburari de sensibilitate si termoreglare, sunt neplacute insa nu sunt considerate grave, predispun pacientul la accidentari (arsuri, degeraturi, echimoze)

- durere, furnicaturi

- tulburari de mers si coordonare a miscarilor

- disfagie (tulburari la inghitire)

- probleme digestive si urinare, apar destul de frecvent in contextul unui accident vascular cerebral. Incontinenta urinara (probleme in retinerea urinii in vezica urinara), constipatie cronica (tranzit intestinal incetinit), episoade de diaree (rar), balonare postprandiala (dupa mancare), defecatie dificila.

Pe langa tulburarile somatice (fizice), pot aparea si unele manifestari de ordin emotional si informational, precum:

- afazia, care se prezinta sub forma tulburarilor de vorbire si limbaj si este datorata lezarii portiunii stangi a creierului, unde este localizat centrul nervos responsabil de controlul limbajului. Unele persoane cu afazie nu inteleg sensul cuvintelor scrise sau vorbite si isi exprima cu greutate propriile ganduri si simtiri

- problemele cognitive si de memorie, apar in momentul in care sunt lezate anumite arii din encefal care controleaza costienta, capacitatea de invatare sau memoria. Pacientul relateaza tulburari de concentrare, invatare cu amnezie retrograda sau anterograda. Toate aceste tulburari fac dificila efectuarea unor activitati obisnuite mai mult sau mai putin complexe. In unele cazuri, pacientul nu este constient de problemele pe care le are si ii este foarte greu sa se adapteze la cerintele sociale obisnuite

- tulburarile de perceptie, constau in probleme legate de aprecierea corecta a distantei, pozitiei, orientarii temporo-spatiale, perceptia gresita a formei lucrurilor

- probleme legate de afectarea hemicorpului, cum se intampla atunci cand persoana in cauza nu mai poate realiza anumite comenzi a jumatatii de corp afectate de accidentul vascular cerebral (campul vizual diminuat pe hemicorpul de aceeasi parte, imposibilitatea rotirii capului catre partea afectata). Uneori pacientii nu-si recunosc anumite parti ale corpului ca fiind proprii (in special in cazul pacientilor care au si tulburari senzitive pe aceleasi segmente).In unele cazuri, mai rare, sunt identificate anumite bizarerii. De exemplu, recunoasterea unui obiect fara corelarea acestuia cu functia lui (stie cum arata o furculita insa nu stie la ce si cum se foloseste sau stie cum arata o masina, dar nu mai stie cum se conduce sau cum se porneste). In alte cazuri, exista o perceptie gresita asupra orientarii in spatiu (lucrurile i se par mai aproape sau mai departe decat sunt in realitate)

- problemele emotionale, insotesc deseori tulburarile neurologice si sunt materializate prin frustrare, frica, agresivitate, anxietate, depresie. Aproximativ o treime dintre pacientii mai in varsta de 65 de ani care au suferit un accident vascular cerebral prezinta sindrom depresiv. In cazul in care acesta persista se recomanda tratament medicamentos de specialitate (de catre medicul psihiatru).

Recuperarea initiala dupa accidentul vascular cerebral

Dupa cum am amintit si anterior, creierul are o capacitate mare de refacere, ariile nervoase integre putand sa preia cu succes functiile zonelor encefalului afectate de accidentul vascular cerebral.

Functiile motorii (folosirea membrelor, mersul) se recupereaza dupa un interval relativ scurt de timp de la accidentul vascular cerebral, de aceea este foarte important ca reabilitarea si recuperarea fizica sa se inceapa cat mai curand posibil.

Recuperarea se poate initia dupa 24-48 de ore de la accidentul vascular cerebral, imediat ce pacientul este stabil hemodinamic. Reabilitarea initiala necesita supraveghere medicala atenta. Pacientul este incurajat sa se ridice din pat si sa incerce sa faca cativa pasi. In unele cazuri acest proces poate sa dureze pana ce pacientul isi reface forta musculara si invata sa paseasca din nou (invata sa mearga a doua oara).

Recuperarea initiala variaza de la un pacient la altul, in functie de mai multi factori, precum: localizarea si extinderea leziunii, varsta pacientului si bolile asociate.

De asemenea, recuperarea necesita multa rabdare si sprijin din partea personalului sanitar (asistente, infirmiere, fiziochinetoterapeut) precum si a familiei si prientenilor.

Reabilitarea initiala continua si dupa externarea sau transferul pacientului intr-o alta sectie medicala (de recuperare medicala). Medicul specialist fiziochinetoterapeut sau de recuperare medicala va stabilii impreuna cu pacientul un program de reabilitare care inlude o serie de exercitii fizice, tratament medicamentos (daca este necesar) si consiliere psihologica.

Reabilitarea este un proces indelungat care poate sa devina frustrant si care poate sa declanseze episoade recurente de depresie. In acest caz se recomanda consilierea psihologica si tratamentul medicamentos de specialitate. Tulburarile de limbaj si comunicare pot incetini recuperarea pacientului, astfel ca reintegrarea sociala poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul sa discute cu familia despre frustarile pe care le are, pentru a trece mai usor peste acestea.

Recuperarea pe termen lung dupa accidentul vascular cerebral

Pentru majoritatea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral, reabilitarea este un proces care se desfasoara pe parcursul intregii vieti si necesita uneori tratament zilnic (de exemplu aspirina, pentru a preveni atacurile ischemice viitoare, medicatia antihipertensiva, care scade riscul aparitiei unui accident vascular hemoragic).

Sfaturi pentru persoanele care ingrijesc un pacient cu AVC

Ingrijirea unei persoane cu dizabilitati secundare unui accident vascular cerebral poate fi uneori dificila din mai multe motive. Recuperarea pacientilor cu dizabilitati necesita multa rabdare, minime cunostinte medicale precum si un suport material adecvat. Majoritatea apartinatorilor sunt ingrijorati de faptul ca nu vor putea oferi sprijinul corespunzator pacientilor cu dizabilitati. Pe langa ajutorul fizic, de cele mai multe ori conteaza si sprijinul emotional, in special in momentele in care apare depresia.

Echipa de reabilitare care se ocupa de pacient pe parcursul internarii acestuia poate oferii toate informatiile necesare ingrijirii ambulatorii (pentru acasa) a acestuia.

Sfaturi privind ingrijirea pacientilor cu dizabilitati dupa un accident vascular cerebral:

- oferirea unui suport fizic si emotional corespunzator

- integrarea intr-un program de recuperare

- incurajarea activitatilor sociale (plimbarile, cititul, privitul televizorului, etc)

- participarea in diferite programe educationale

- incurajarea unor activitati care ii pot oferii independenta necesara desfasurarii unei vieti normale

- supravegherea tratamentului recomandat de medicul specialist (tratament medicamentos, exercitii fizice).

Profilaxia unui nou accident vascular cerebral

Exista mai multi factori de risc ai accidentului vascular cerebral care nu sunt influentabili prin profilaxie. Cu toate acestea exista anumiti factori de risc care pot fi insa evitati si anume:

- hipertensiunea arteriala

- boala cardiaca ischemica

- dislipidemia (in special hipercolesterolemia)

- diabetul zaharat

- obezitatea

- consumul excesiv de alcool

- fumatul

- consumul exagerat de cofeina (cafea, coca cola)

- consumul de droguri (mai ales cocaina).

Profilaxia unui nou accident vascular presupune schimbarea stilului de viata. Pe langa administrarea regulata a unor medicamente, se recomanda urmatoarele:

- exercitiul fizic regulat

- limitarea si chiar renuntarea la consumul de alcool, cafea, grasimi animale, alimente procesate, dulciuri concentrate

- consumul zilnic de fructe si legume, bogate in fibre.

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate prelungi viata. Niciodata nu e prea tarziu sa se adopte schimbarea modului de viata, acest lucru aduce beneficii cu atat mai mari cu cat este instituit mai repede.

Apartinatorii trebuie sa fie atenti la orice modificare care poate sa apara in evolutia post accident vascular cerebral, deoarece identificarea precoce a simptomelor recidivante poate sa salveze viata pacientului.

Profilaxia medicamentoasa a accidentului vascular cerebral recidivant

Pe langa inscrierea intr-un program de reabilitare corespuzator, este necesara instituirea unui tratament medicamentos care poate sa previna aparitia unui nou accident vascular cerebral.

Sunt recomandate urmatoarele clase de medicamente:

- medicatia cu actiune antiplachetara (inhiba agregarea trombocitelor, care pot forma trombi). Aspirina este cel mai des folosita in acest scop, existand multiple studii medicale de specialitate care au dovedit eficienta acestuia in profilaxia accidentului vascular cerebral si al infarctului de miocard

- medicatia anticoagulanta, care trebuie administrata zilnic si necesita monitorizare lunara a timpilor de coagulare pentru a preveni sangerarile secundare supradozarii (anticoagulantele cel mai des folosite in profilaxia accidentului vascular cerebral sunt dicumarinicele)

- medicatia hipocolesterolemianta este reprezentata prin 2 grupe de medicamente care sunt folosite in tratamentul dislipidemiilor, statinele care scad nivelul colesterolului si fibratii care scad nivelul trigliceridelor

- medicatia antihipertensiva este reprezentata de 4 grupe medicamentoase si anume: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IEC), blocantii receptorilor de angiotensia II, agentii beta blocanti si diureticele.

Optiuni de medicamente in reabilitarea dupa un accident vascular cerebral

Exista mai multe tipuri de medicamnete care se pot administra pe tot parcursul reabilitarii dupa accident vascular cerebral. Dintre acestea amintim:

- medicatia antalgica si antidepresiva precum inhibitorii selectivi de serotonina, antidepresivele triciclice, anticonvulsivante (folosite ca medicatie antalgica)

- medicatia pentru somn este des utilizata dupa un accident vascular cerebral, atunci cand apar tulburarile de somn (insomniile). Dintre medicamentele prescrise de medicul specialist amintim: antidepresivele (trazodone, mirtazapine) care au si un efect sedativ

- medicatia anxiolitica este de asemenea des folosita dupa un accident vascular cerebral. Cel mai des utilizat este alprazolamul (Xanax), care reduce anxietatea si nervozitatea. Alte medicamente utilizate in reducerea anxietatii sunt benzodiazepinele (lorazepamul), tranchilizantele minore si sedativele, care pot insa creea dependenta

- medicatia care combate agitatia este necesara mai rar si cuprinde medicamnete din clasa neurolepticelor (haloperidol, risperidol, olanzapina), antipsihoticelor sau anticonvulsivantelor

- medicatia care ajuta la restabilirea tonusului general, precum metilphenidatul, este folosit in primele stadii ale reabilitarii dupa un accident vascular cerebral

- medicatia care ajuta la imbunatatirea atentiei si creste capacitatea de invatare, precum dextroamfetamina este folosita deocamdata in diferite studii medicale (deoarece poate creea dependenta).

Viata dupa un accident vascular cerebral

Reabilitarea dupa un accident vascular cerebral nu presupune doar recuperarea unor disfunctii motorii, senzitive, senzoriale sau emotionale, ci si asigurarea unei reintegrari familiale si sociale corespunzatoare desfasurarii unei vieti cat mai normale.

Anumite tulburari de perceptie, destul de des intalnite in cazul pacientilor cu accident vascular cerebral pot ingreuna recuperarea pacientului, dintre acestea amintim:

- ingustarea campului vizual pe o parte a corpului (imposibilitatrea de a vedea anumite lucruri decat daca intoarce capul in aceea directie)

- reflexe si simturi diminuate la nivelul membrelor afectate (in unele cazuri pacientul nu isi simpte partile corporale afectate)

- dificulati de concentrare, confuzii, amnezie retrograda sau anterograda (pacientul nu-si aminteste numerele de telefon, datele calendaristice, etc)

- dislexie (tulburari de citit), tulburari de scriere

- tulburari legate de activitatile cotidiene (imbracare, gatit, igiena).

Persoanele cu astfel de tulburari trebuie sa evite anumite activitati care pot pune in pericol viata acestuia sau a altor persoane (sofatul, manevrarea unor utilaje).

Exista anumite recomandari utile in cazul persoanelor cu tulburari de perceptie, precum oferirea unui confort domestic care sa protejeze pacientul de eventualele accidentari (iluminarea corespunzatoare a incaperilor, evitarea suprafetelor care predispun la accidentari fizice, mobilier corespunzator, etc).

Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral tind sa desfasoare anumite activitati mai lent sau dezorganizat, mai ales cand acestea le par nefamiliare. In aceste cazuri apar anxietatea si ezitarea care fac si mai grea reintegrarea sociala. Sprijinul familiei si prietenilor este extrem de important in aceste cazuri.


Citeste si despre:

Angioplastia coronariana Infarctul miocardic si angina instabila Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Operatia pentru epilepsie Tulburari de mers si cauzele lor dm sprijina femeile din Romania Tipuri de hemiplegie si tratamentul acestora Indicatii ale kinetofizioterapiei Programul de reabilitare cardiaca Reabilitarea prin hidroterapie Reabilitarea pulmonara in BPOC