Ai un stil de viata sanatos?

Actualizat: 22 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Auzim tot mai des intr-o serie de promo-uri la televizor sau pe pliante expresiile "pentru un stil de viata sanatos", "pentru a avea o viata sanatoasa", "pentru un corp sanatos".

Toate acestea fac referire la un consum de apa de un anumit nivel minim, la un consum maxim de sare si la efectuarea unui anumit numar de ore sau de minute de efort fizic pe zi.

Insa sistematizarea a ceea inseamna o viata sanatosa este mai greu de realizat. In general, pentru a putea vorbi de o viata sanatoasa este necesar a realiza si a respecta cateva principii generale, nu mai mult de 10 idei generale pentru a dobandi si a mentine o viata sanatoasa.

Abuzul de medicamente

Intr-o lume care apeleaza tot mai des la o serie de adjuvante externe si aici nu se face referire doar la acele medicamente care sunt prescrise de catre medic si sunt raspandite prin farmacist ci si la acele medicamente care sunt denumite produse naturiste ori extracte naturale.

A consuma de asemenea cafea pentru a ne trezi dimineata si excitanti pentru a ne mentine activi la amiaza, iar seara niste excipienti pe baza de valeriana pentru a dormi noaptea, reprezinta deja un abuz de medicamente chiar daca nu este strict la denumirea clasica de medicamente.

Acest abuz de substante pentru a ne mentine status quo–ul nu mai este deja un stil de viata sanatos.

Totodata a consuma antibiotice la cea mai mica gripa sau mai precis la orice stranut, ori a consuma imediat o serie de remedii pentru simptome, reprezinta iarasi doar o incarcare a organismului de substante exogene si de o supraincarcare a activitatii hepatice.

Aceasta nu inseamna a nu se administra o serie de medicamente in momentul in care acestea sunt obligatoriu necesare, dar tendinta la nivel global este de abuz a medicamentelor si in special de a se incerca a nu se mai lua medicamente denumite naturiste sau extrase naturale fara o intrebare in prealabil adresata medicului si o discutie cu acesta.

Alimentatia

Poate unul din cei mai importanti factori pentru mentinerea unui stil de viata sanatos este alimentatia, iar aici mai intai de orice alt principiu este vorba de cumpatare.

Adica a nu se consuma in exces nici sare, nici piper sau alte condimente este perfect adevarat, dar daca anumite persoane pot mentiona rapid ca nu consuma sare in exces, trebuie avut in vedere si consumul de muraturi sau de alimente care sunt bogate in continutul lor de sare.

De asemenea, tot la alimentatie trebuie mentionat si consumul de lichide, este adevarat ca putine persoane pot mentiona ca au un consum de doi litri de apa per zi, in acest consum minim recomandat trebuie intr-adevar adaugat si consumul de lichide scos din alimente.

Astfel ca pepenele, castravetele (alimentul cu continut cel mai bogat de apa dintre legume) multe alte alimente au un continut mai mic sau mai mare de apa, insa pe langa acestea un consum de un litru, un litru jumatate de apa minim este recomandat.

Aportul suficient hidric va ajuta in primul rand datorita faptului ca organismul uman este in majoritate apa dar si pe langa aceasta, continutul hidric mai are un efect benefic in ceea ce inseamna aspect estetic, deoarece un aport suficient de apa va opri ridarea.

In aportul alimentar trebuie avut in vedere si oprirea excesului de alimente, deoarece obezitatea este un flagel tot mai pregnant in Romania, si aportul de alimente in exces, cat si o subponderabilitate (intalnita in special la sexul feminin) sunt doua extreme care nu mai pot fi similare cu un stil de viata sanatos.

In alimentatie intra si consumul de maxim o data pe luna a mancarii de tip fast-food, deoarece recomandarea generala ar fi sa nu se consume astfel de mancaruri, dar deoarece acest lucru este poate utopic este mai real daca recomandarea se rezuma la consumul acestor tipuri de mancaruri la o data pe luna maxim.

In mancarea fast-food intra si mancarea ce s-ar denumi mancarea de cuptor microunde, adica mancarea congelata la care nu se aduce nici un adaos si care are un timp de expirare mare.

Astfel ca desi este dificil a se prepara si consuma permanent mancare proaspata, este mai usor daca s-ar prepara macar la o masa din zi (preferabil cina) o salata de legume, care sunt si accesibile financiar, usor de preparat.

Consumul de legume este un factor foarte important si macar o leguma sa fie prezenta la fiecare masa, fie ca aceasta este garnitura, dar o rosie, un castravete ori brocoli sau conopida consumate in starea lor naturala si nu murate vor constitui un plus necesar de nutrienti pe care este greu sa fie obtinuti din alte surse.

Legumelor este mai mult decat necesar a le fi adaugat un consum macar echivalent de fructe. Adica un consum din categoria citricelor (de tipul portocalei, lamaii, grefelor) dar si fructe din alte categorii de tipul bananelor, ananas sau alte fructe.

Fructele vor constitui prin componenta de citrice un element esential in sistemul nostru imunitar, dar vor si asigura o serie de vitamine care alaturi de legume nu pot fi extrase in cantitate atat de mare sau atat de usor disponibile in alimentatie.

O alimentatie echilibrata este de fapt cheia unei vieti sanatoase, adica o alimentatie care sa nu cuprinda un exces de zaharuri, desi si acestea intr-o doza mai mica sunt perfect necesare, la care trebuie sa se adauge si un consum de fructe si de legume, dar practic din orice categorie a nutrientilor adica a mineralelor, vitaminelor, proteine, glucide si lipide.

Astfel ca un consum din fiecare categorie a alimentelor dar cu cumpatare reprezinta cheia unei alimentatii echilibrate, iar o alimentatie echilibrata este succesul spre o viata sanatoasa

Gandirea pozitiva versus stres

Este poate foarte dificil sa ne gandim ce inseamna o viata fara stres, cu orice categorie am discuta vor mentiona de stresul pe care acestia il resimt la serviciu, dar tot stresul poate fi resimtit si in viata domestica sau practic in orice aspect al vietii.

Desi este aproape imposibil a elimina stresul din viata cotidiana se poate macar diminua, sau macar se poate incerca a se privi diferit raportarea la stres, prin a se incerca a se aborda o gandire pozitiva.

Astfel ca orice persoana poate traversa perioade mai bune sau mai rele insa modul cum ne raprtam la aceste perioade, sau modul cum privim aceste lucruri reprezinta in fapt viata cu mai putin stres. Este in fapt modul cum vom permite ca stresul sa ne afecteze tot mai putin.

Miscarea fizica

Miscarea fizica nu reprezinta doar sportul de performanta. Adica a realiza miscarea fizica zilnica poate fi orice fel de activitate sportiva, adica a ce inseamna gimnastica, dar si fotbalul ocazional (de weekend), cat si o simpla plimbare prin parc.

Este recomandat ca zilnic sa se faca un minim de 30 de minute de miscare fizica, aici poate intra si miscarea fizica minima care este efectuata in timpul activitatii profesionale, sau miscarea fizica care este realizata prin traseul care este parcurs (pe jos) de la si pana la serviciu.

Acesta reprezinta un minim necesar si nu timpul benefic de miscare fizica.

Miscarea fizica va preveni afectiunile cardiace, dar va spori si capacitatea pulmonara cat si tipul de respiratie; miscarea fizica va ajuta si in mentinerea unei posturi a corpului corecta, fapt pentru care va estompa posibilitatea de patologii ale coloanei vertebrale.

Odihna

Asigurarea unui timp de odihna suficient este esential pentru o activitate cerebrala eficienta si pentru o refacere adecvata a organismului. Un timp de odihna fiziologic inseamna o perioada de 7-9 ore de somn per noapte si preferabil noaptea deoarece odihna diurna nu poate fi la fel de odihnitoare ca cea nocturna.

De asemenea, trebuie avut in vedere ca orele de somn sa presupuna o odihna adecvata a organismului, adica sa nu existe factori perturbatori ai somnului, sa nu existe prea multe momente de intrerupere a somnului (din diferite cauze).

Insomnia poate nu doar scurta durata de viata, dar poate cauza o functionare deficitara a organelor interne si o serie de disfunctii cat o inrautatire per general a calitatii vietii care in speta va produce un dezechilibru din ceea ce se denumeste o viata sanatoasa.

Igiena

Igiena este obiceiul care se invata inca din copilarie si debuteaza cu igiena orala, adica a mentine dintii curati si o spalare pe dinti in fiecare dimineata si seara, igiena inseamna totodata si spalarea corecta si repetata (ori de cate ori este necesara a mainilor) pe langa igiena evidenta a intregului organism.

O igiena adecvata reprezinta un principiu de baza dintr-un stil de viata sanatos, deoarece adesea o igiena precara si in copilarie este asociata cu Hepatita A (denumita si hepatita "mainilor murdare"), dar nu doar atat.

O igiena precara inseamna si posibilitatea de infectii multiple si repetate care vor ataca organismul, o igiena precara inseamna si posibilitatea de infectii mai periculoase care vor fi contactate prin absenta acestei igienizari adecvate.

Viciile

Poate cel mai des intalnit viciu este cel al fumatului. Fumatul este in mod evident asociat cu o viata nesanatoasa, pornind de la simpla expresie ca in general fumatorii nu sunt sportivi si invers, fumatul poate produce o serie de patologii pulmonare, ale buzelor sau faringiene ori laringiene.

Fumatul este asociat cu o frecventa mai mare a cariilor dar si cu un creier in permanenta mai slab oxigenat, asadar acest viciu nociv nu poate fi asociat cu un stil de viata sanatoasa.

Un alt viciu evident este consumul de alcool. A consuma alcool in special intr-o cantitate moderata si nu zilnic nu este in mod evident patologic.

A se consuma dupa o masa copioasa si cu un continut bogat lipidic sau greu metabolizabila (cum este cazul unei mese bogate in carne de porc sau grasimi) este recomandat a se consuma ulterior ca si un adjuvant la digestie un pahar de vin rosu.

Totodata dupa consumul de peste se poate recomanda un pahar de vin alb, sau dupa o mancare foarte bogata in grasimi se poate recomanda consumul unui alcool mai puternic.

Insa acest consum trebuie sa fie rezumat doar la atat si nu la a se realiza un obicei din aceasta cu recurenta zilnica sau la o cantitate prea mare.

Viciile pot sa mearga la o serie de dependente si ca orice dependenta toate pot fi nocive, deoarece acestea reprezinta de fapt consumul in exces a unor alimente sau utilizarea prea frecventa a unor obiecte si care daca au devenit o dependenta deja reprezinta un factor nociv.

Moderatia

Practic cuvantul cheie care poate sintetiza toate aspectele prezentate mai sus, sau care pot concluziona toate principiile ce trebuiesc abordate pentru o viata sanatoasa se rezuma la un singur cuvant: moderatia.

Moderatia in alimentatie, moderatia in consumul de orice fel de substante, moderatia stresului si managerierea acestuia astfel incat sa nu afecteze prea mult organismul, moderatia si in vicii: moderatia in consumul de alcool sau moderatia in consumul de cafea nu vor afecta stilul de viata sanatos, daca reprezinta doar moderatie.


Citeste si despre:

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Cum sa va mentineti ochii sanatosi Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Sedentarismul - efecte asupra sanatatii O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii Importanta unui stil de viata sanatos Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Cere sfatul medicului ×