Tensiunea arteriala

Actualizat: 18 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Tensiunea arteriala reprezinta forta exercitata de catre sangele circulant asupra peretilor arterelor.
In mod ideal, tensiunea arteriala ar trebui sa masoare sub 120/80 mmHg. Aceasta este tensiunea arteriala recomandata in general persoanelor care doresc sa aiba o stare buna de sanatate. La acest nivel exista un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor de inima, sau de accident vascular cerebral.

In cazul in care tensiunea arteriala este optima, inseamna ca aveti un stil de viata sanatos si este indicat sa il urmati in continuare. Daca tensiunea dumneavostra este mai mare, sau mai mica de 120/80 mmHg, trebuie sa faceti tot posibilul pentru a o readuce la parametri normali.

Masurarea tensiunii arteriale

Fie ca o verificati acasa, fie ca mergeti la cabinetul medicului, iata ce trebuie sa faceti inainte de a va masura tensiunea arteriala, astfel incat sa obtineti valorile reale:

- Nu mancati si nu beti nimic cu 30 de minute inainte de a va lua tensiunea arteriala;

- Goliti-va vezica urinara inainte de masurarea tensiunii arteriale;

- Stati pe un scaun confortabil, cu spatele sprijinit cel putin 5 minute inainte;

- Puneti ambele picioare pe pamant si nu tineti picioarele incrucisate;

- Odihnita-va bratul cu manseta pe un suport situat la inaltimea pieptului;

- Asigurati-va ca manseta pentru tensiune arteriala este confortabila, dar nu prea stransa. Manseta trebuie sa fie pe pielea goala, nu peste imbracaminte;

- Nu vorbiti in timp ce va este masurata tensiunea arteriala.

Pentru masurarea tensiunii arteriale se foloseste un tensiomentru, care contine o manseta dintr-o tesatura care este infasurata in jurul bratului si apoi este umflata cu aer. Presiunea arteriala se masoara, in special de catre medic, cu ajutorul unui indicator atasat la manseta.


Cele doua valori cu ajutorul carora se masoara tensiunea arteriala se scriu sub forma de fractie. Se considera a fi normala tensiunea arteriala situata in jurul valorii de 120/80, desi ar putea fi sanatoasa orice tensiune situata intre 90/60-120/80.


Primul numar este cel care masoara presiunea sistolica (si poarta denumirea de tensiune arteriala sistolica), cea din interiorul vaselor de sange din momentul in care se contracta inima (se afla in sistola). Al doilea numar este reprezentat de valoarea presiunii diastolice care masoara presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste - aceasta este tensiunea arteriala diastolica.

Factorii care afecteaza valorile normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala a unei persoane se schimba frecvent pe tot parcursul unei zile. Printre factorii care pot modifica in cateva minute tensiunea arteriala se numara:

Alti factori care contribuie la aparitia si agravarea tensiunii arteriale sunt: obezitatea, consumul excesiv de sare, tulburari cantitative (numarul de ore) si calitative ale somnului.

Diferentele valorii tensiunii arteriale mai mici de 10 mm Hg intre cele doua brate sunt considerate normale.

In unele familii, tensiunea arteriala poate fi scazuta, iar in altele ridicata. Prin urmare, este important sa cunoasteti istoricul familial, sa evaluati starea generala de sanatate, stil de viata si dieta atunci cand comparati tensiunea dumneavoastra arteriala cu cea considerata normala. Acesti factori pot determina valori mai mici sau mai mari ale tensiunii arteriale, fata de cele la care se face referire ca fiind normale.


Pentru ca tensiunea arteriala se poate modifica destul de des pe parcursul unei zile, cel mai bine ar fi sa aflati, care ar fi in cazul dumneavoastra tensiunea arteriala medie.

Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiunea arteriala) poate fi de mai multe tipuri: ortostatica (survine la trecerea brusca din pozitia culcat in pozitia verticala), postprandiala (apare la 1-2 ore dupa masa), mediata neuronala (se inregistreaza dupa perioade indelungate de stat in picioare). 

Simptomele hipotensiunii arterialae includ:

- vedere incetosata sau estomparea completa a acesteia;

- ameteala;

- dificultati de concentrare;

- greata;

- lesin.

Tensiunea arteriala se poate incadra in urmatoarele intervale:

• normal
tensiunea sistolica mai mica de 120 mm Hg si tensiunea diastolica mai mica de 80 mm Hg

• prehipertensiune
tensiunea sistolica cu valori intre 120-139 mm Hg sau tensiunea diastolica intre 80-89 mm Hg

• hipertensiune stadiul I
tensiunea sistolica cu valori intre 140-159 mm Hg sau tensiune diastolica intre 90-99 mm Hg

• hipertensiune stadiul II
tensiunea sistolica cu valori peste 160 mm Hg sau tensiune diastolica mai mare de 100 mm Hg

• urgenta
tensiunea sistolica mai mare de 180 mm Hg sau tensiune diastolica mai mare de 110 mm Hg.

Consecintele prezentei constante a hipertensiunii arteriale (valori crescute ale tensiunii arteriale) pot fi: hipertrofia (cresterea in dimensiuni) ventriculului stang, insuficienta cardiaca (scade forta si frecventa de pompare a sangelui de catre inima), infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, leziuni renale si oculare (determinate de afectarea arterelor din aceste regiuni), deces. 

Tratamentul hipertensiunii arteriale implica atat adoptarea unui stil de viata sanatos (evitarea fumatului, a cosumului de alcool, a consumului excesiv de cafea, practicare de exercitii fizice moderate zilnic) cat si administrarea unui tratament medicamentos corespunzator de catre medicul specialist. 

Hipotensiunea arteriala se pote ameliora prin evitarea pozitiei ortostatice timp indelungat, a schimbarii bruste de la pozitia culcat la cea verticala, hidratare corespunzatoare.

Bibliografie:

https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/causes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156553/

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings

https://www.medlineplus.gov/highbloodpressure.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410


Citeste si despre:

Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia Dieta DASH pentru scaderea tensiunii arteriale Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Alimente care pot scadea tensiunea arteriala Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Hipertensiunea pulmonara