Pestele ca aliment: beneficii si riscuri

Actualizat: 19 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima.

Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, imbunatatesc functia vaselor sanguine si dozele mai mari scad trigliceridele si diminueaza inflamatia. Exista dovezi atat de puternice si coerente privind aceste beneficii, incat, specialistii recomanda ca toti oamenii sa consume peste de doua ori pe saptamana.
Din pacate, destul de putine persoane tin cont de aceste sfaturi. Unii nu agreaza pestele, iar in cazul altora, consumul redus este cauzat de perceptiile legate de cost, accesul dificil la magazinele care vand peste si incertitudinea cu privire la modul de a pregati sau gati pestele. Altii se tem de reactiile asupra organismului a mercurului, reziduurilor de pesticide, toxinelor care pot fi prezente in fructe de mare si peste.

Beneficii si riscuri

Beneficiile si riscurile consumului de peste si fructe de mare
- Beneficii cunoscute sau probabile - In urma unor studii, s-a constatat ca persoanele care consuma aproximativ 2 grame pe saptamana de acizi grasi omega-3 intalniti in peste, echivalent a una sau doua portii de peste gras servite intr-o saptamana, reusesc sa reduca cu mai mult de o treime sansele de a muri de boli de inima. De asemenea s-a demonstrat ca grasimile omega-3 din peste sunt importante pentru dezvoltarea optima a creierului unui copil si a sistemului nervos, iar copiii viitoarelor mame, care consuma cantitati mai mici de peste sau de omega-3 in timpul sarcinii si alaptarii, sufera de dezvoltare intarziata a creierului;


- Beneficii posibile - Consumul o data sau de doua ori pe saptamana, poate reduce riscul de accident vascular cerebral, depresia, boala Alzheimer si alte afectiuni cronice;


- Posibile riscuri - Numerosi factori poluanti se regasesc in alimentele pe care le consumam de la fructe, legume, oua si carne. Nici pestele nu face exceptie. Cei mai importanti contaminanti sunt bifenili policloruratii, mercurul, dioxinele si reziduurile de pesticide. Nivelurile foarte ridicate de mercur pot afecta sistemul nervos al adultilor si pot perturba dezvoltarea creierului si sistemului nervos la un fat sau copil.

In prezent sunt controversate chiar si valorile mici de mercur care se regasesc in peste. Acestea au fost legate de modificari subtile in dezvoltarea sistemului nervos si un posibil risc crescut de boli cardiovasculare. In cazul bifenililor policlorurati si a dioxinelor, lucrurile nu sunt chiar atat de clare.

Recomandari

Evitarea pestelui este cu siguranta o modalitate prin care se poate evita mercurul sau bifenilii policloruratii. Dar aceasta nu este cea mai inteleapta alegere, avand in vedere beneficiile consumului de peste.

Specialistii au putut trage urmatoarele concluzii, in urma analizelor:
- daca 100.000 de oameni ar manca somon crescut intr-o crescatorie, de doua ori pe saptamana, timp de 70 de ani, aportul suplimentar de bifenili policrorurati ar putea provoca 24 de decese din cauza cancerului, dar s-ar putea evita cel putin 7000 de decese din cauze cardiovasculare.
- nivelurile de bifenili policrorurati si de dioxine din peste sunt foarte mici, similare cu cele existente in carne, produse lactate si oua.
- mai mult de 90% din cantitatea de bifenili policlorurati si dioxine poate fi asimilata si din alte surse alimentare, inclusiv carne, lactate, oua si legume.

Avand in vedere aceste efecte negative limitate asupra sanatatii, nivelurile scazute de bifenili policlorurati si dioxine din peste nu ar trebui sa influenteze decizia unei persoane cu privire la consumul de peste. Totusi, daca se consuma peste de apa dulce, capturat de catre familie sau prieteni ar trebui sa se consulte autoritatile locale legat de cantitatea de peste care ar trebuie consumata. La cantitatile frecvent consumate de peste, exista dovezi limitate si contradictorii privind efectele mercurului la adulti. Acestea sunt insuficiente pentru a se recomanda limitarea consumului de peste avand in vedere beneficiile aduse sistemului cardiovascular uman. De fapt, cel mai simplu mod de a evita ingrijorarea legata de contaminare este sa se consume anumite specii de peste si fructe de mare.

Cu exceptia a unora dintre speciile de pesti, majoritatea sunt recomandate si femeilor insarcinate. Aportul ridicat de mercur pare sa impiedice dezvoltarea creierului copilui, dar si aportul scazuta de grasimi omega-3 este la fel de periculos. In urma unui studiu de amploare care a implicat mai multe femei insarcinate, copiii nascuii ai mamelor care au mancat mai putin de doua portii de peste pe saptamana nu au avut rezultate la fel de bune la testele de inteligenta, comportament si dezvoltare ca si cei nascuti din mame care au mancat peste de cel putin de doua ori pe saptamana.

Mai multe studii legate de aportul de peste sau ulei de peste, in timpul sarcinii si alaptarii, au demonstra beneficiile asupra sanatatii mamei si dezvoltarii creierului la copil. In concluzie daca viitoarele mame ar evita sa consume peste, acest lucru ar putea dauna dezvoltarii creierului copilului. Cea mai sanatoasa abordare pentru femeile insarcinate sau care doresc sa devina mame, care alapteaza si pentru copiii mici este sa manance doua portii medii de peste pe saptamana, diverse fructe de mare, peste alb, conserva de ton si sa evite cele patru specii de peste cu un continut ridicat de mercur (rechin peste spada, tilefish, macrou).


Citeste si despre:

Vitamina D - beneficii si riscuri Uleiul de cocos - beneficii si riscuri Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri Alergiile alimentare la copii Alcoolismul la persoanele in varsta (peste 65 de ani) Pestele si fructele de mare Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Adevarul despre alimentele fast - food Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2 Alergiile la peste
Cere sfatul medicului ×