6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete

Actualizat: 13 August 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fructele de padure proaspete sunt alimente recomandate in cadrul unei diete sanatoase, nu doar pentru continutul lor caloric inferior, ci si pentru efectele pozitive pe care au asupra organismului.

La sfarsitul verii, fructele de padure sunt disponibile din abundenta pe piata si ar trebui sa fie consumate cat mai des, spun specialistii. Antioxidantii regasiti in afine, mure, zmeura sau coacaze protejeaza impotriva multor tipuri de cancer si ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare.

Nu doar antioxidantii din belsug justifica un consum bogat de fructe de padure, ci si alti nutrienti vitali din compozitia lor naturala vitamina C, acid folic, fibre sau potasiu. Exista foarte multe moduri de a consuma fructele de padure, in salate, sucuri naturale, deserturi si chiar supe sau bauturi sofisticate.

Alegerea si pastrarea fructelor de padure

Inainte sa le consumati ca atare sau sa le includeti in preparate culinare sanatoase si gustoase, este important sa aveti in vedere alegerea si pastrarea corecta a fructelor de padure. Cand le cumparati, alegeti fructe de padure care nu sunt tinute in conditii de umezeala, nedeformate si lipsite de pete maronii.

Fructele de padure patate de sucul propriu nu sunt cele mai bune alegeri, intrucat fie au fost transportate si depozitate necorespunzator, fie au depasit stadiul optim de coacere si au inceput deja sa se altereze.

Acordati o atentie sporita si punctelor mucegaite, intrucat mucegaiul se formeaza si se extinde cu rapiditate pe suprafata fructelor de padure. Analizati si recipientele in care sunt vandute, iar daca observati zone cu mucegai, renuntati sa le cumparati.

Cat despre pastrarea acestor fructe sanatoase pentru a fi consumate in stare proaspata, este important sa le introduceti la frigider nespalate, intr-un recipient inchis. Perisabilitatea fructelor de padure este rapida, de aceea nu trebuie sa le consumati mai tarziu de 3-4 zile de la cumparare.

O solutie pentru conservarea fructelor de padure pe termen lung este sa le congelati. Intindeti fructele pe o tava, introduceti-le la congelator si apoi depozitati-le in pungi inchise etans, etichetate cu data la care au fost impachetate. Le puteti pastra astfel cateva luni, fara sa va puneti sanatatea in pericol.

Retete sanatoase cu fructe de padure

In sezonul lor de coacere, fructele de padure ar trebui sa se regaseasca in cat mai multe retete sanatoase din meniul zilnic. Sugestiile de mai jos va ajuta sa le fructificati la maximum gustul deosebit si beneficiile pentru sanatate.

1. Smoothie de fructe de padure

La micul dejun, puteti prepara un smoothie de fructe de padure vitaminizant si revigorant. Introduceti in blender fructele de padure preferate, alaturi de lapte degresat, lapte de soia sau iaurt grecesc, astfel incat sa beneficiati si de un adaos de proteine la cea mai importanta masa a zilei.

Adaugati o lingurita de miere sau extract de vanilie, pentru a intensifica aroma fructelor. O alta varianta sanatoasa este sa completati aceasta bautura cremoasa cu nuci sau seminte de in, pentru un plus de grasimi esentiale omega-3 si fibre necesare unei digestii optime.

2. Parfait din fructe de padure

O gustare delicioasa, pe care o puteti si musafirilor datorita aspectului sau apetisant, este exoticul Parfait din fructe de padure. Turnati intr-un pahar un strat de iaurt grecesc, apoi un strat de fructe de padure, un alt strat de iaurt, migdale pisate si zahar brun sau stevie indulcitoare.

Presarati deasupra scortisoara macinata sau nucsoara, apoi decorati desertul cu afine proaspete (sau alte fructe de padure preferate).

3. Salata de pui si spanac cu fructe de padure

Desi este o combinatie neobisnuita pentru bucataria traditionala romaneasca, fructele de padure si salatele de vara cu pui realizeaza un mix interesant de arome, dar si un cocktail de vitamine, fibre si antioxidanti care va ajuta sa va mentineti sanatatea.

Puneti cateva capsuni si afine pe gratar, pana se caramelizeaza usor. Adaugati-le apoi ca topping pentru salata de pui cu spanac, salata verde sau sparanghel.

4. Cocktail non-alcoolic cu fructe de padure

Bauturile racoritoare acidulate pot fi tentante in timpul verii, insa ele aduc totodata multe deservicii starii de sanatate. Va puteti satisface acest capriciu gastronomic, cu ajutorul unui cocktail acidulat cu fructe de padure, preparat acasa, fara ingrediente nocive.

Preparati un piure din fructele de padure preferate la blender, turnati-l in pahare inalte (pana la un sfert din inaltimea acestora), apoi adaugati sifonapa minerala, suc proaspat de lamaie si cuburi de gheata.

Pentru aceasta reteta, puteti incerca mai multe combinatii de fructe, cu zmeura si struguri, coacaze si capsune, afine si mure etc. Garnisiti cocktailurile cu felii subtiri de lamaie si cateva frunze de menta proaspata.

5. Sos salsa cu fructe de padure

O garnitura excelenta pentru multe preparate din carne este sosul salsa cu fructe de padure, plin de nutrienti si foarte gustos. Amestecati capsuni taiate fin, cu avocado taiat cubulete, rosii maruntite, coriandru proaspat, suc de lamaie si ardei iute, dupa gust.

Mai puteti pregati un sos salsa deosebit, din afine si capsune maruntite, ceapa rosie taiata fin, zeama de lamaie si menta proaspata.

6. Capsuni glazurate cu ciocolata neagra

Desi la prima vedere nu pare a fi un desert sanatos, capsunile proaspete cu topping de ciocolata neagra (minimum 80% cacao) sunt un preparat excelent, atat pentru satisfacerea poftei de ceva dulce, cat si pentru sanatate in general.

Capsunile contin antioxidanti, vitamina C si fibre, pe langa multi alti nutrienti esentiali pentru organism, pe cand ciocolata neagra s-a dovedit a fi si ea sursa importanta de substante care impiedica procesele oxidative ale celulelor si ajuta memoria, concentrarea si sporesc starea de vigilenta.

Topiti o tableta de ciocolata neagra in bain marie sau la cuptorul cu microunde, apoi acoperiti capsunile pana la baza. Puteti folosi orice alt fruct de padure preferati, pentru acest desert sanatos si pe placul tuturor membrilor familiei.


Citeste si despre:

Beneficiile fructelor si legumelor de vara Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire 7 fructe care previn cancerul. Introdu-le in dieta ta! Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Fructele oleaginoase Fructe si sucuri care combat hemoroizii Ne imbolnavesc sucurile de fructe? Afla care sunt cele mai sanatoase variante Dieta o2