Beneficiile vinului rosu

Actualizat: 19 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, istoria vinului intinzandu-se pe mii de ani.

In timp ce consumul crescut al oricarui tip de bautura alcoolica aduce dupa sine mai multe probleme de sanatate decat beneficii, cercetarile recente sugereaza ca un pahar de vin rosu zilnic va poate furniza ceva mai mult decat o mica relaxare.

In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot de fapt ajuta sanatatea corporala.

Cu toate acestea, nici un fel de bautura nu poate inlocui avantajele exercitiilor fizice zilnice sau cele ale unei diete bine echilibrate, insa consumul moderat de vin rosu poate fi benefic.

Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii

Reduce riscul mortalitatii. Cercetatorii europeni declara ca un aport zilnic moderat, de vin rosu (22-32 g de alcool) are un efect protector impotriva tuturor cauzelor de deces.

Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu, cu sau fara alcool, reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului - stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange, si inima.

Somnul. Noile cercetari arata ca vinul rosu, in special Cabernet Sauvignon, Chianti si Merlot, contine melatonina. Melatonina ajuta la reglarea ceasului biologc, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati anti-imbatranire si anticangerigene.


Sanatatea creierului.
Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.

Cancer
-
Cancerul de plamani - cercetatorii au descoperit ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, reduce riscul cancerului de plamani cu 13%.
- Cancerul de prostata - 4 sau mai multe pahare de vin rosu pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de cancer de prostata cu 50% si riscul manifestarii unei forme agresive de cancer de prostata cu 60%.
- Cancerul mamar - consumul moderat de vin rosu se pare ca ar reduce riscul aparitiei cancerului mamar. Cu toate acestea, consumul a mai mult de 1-2 pahare de alcool pe zi, se pare ca mareste riscul aparitiei cancerului de san la femei, asadar, moderatia este cheia.


Ateroscleroza. Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei (rigidizarea arterelor). Ateroscleroza se declanseaza atunci cand vasele de sange incep sa-si piarda abilitatea de relaxare. Atat alcoolul cat si polifenolii aflati in vinul rosu par sa favorizeze mentinerea sanatatii vaselor de sange prin promovarea formarii de oxid nitric, o substanta chimica primordiala pentru relaxare, care joaca un rol foarte important in reglarea tonusului vascular.

Racelile. Cercetatorii europeni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi, manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care se abtin de la consumul de vin rosu.


Inflamatiile
. S-a dovedit ca resveratrolul are proprietati antiinflamatorii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii fizice generale din moment ce multe boli si maladii sunt atribuite inflamatiilor.

Hipertensiunea. Consumul excesiv de alcool este in general considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, exista cateva dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului rosu asupra presiunii sangvine. Doua pahare de vin rosu (250 ml) sorbite in timpul mesei, scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.

Pietre la rinichi. La persoanele care beau vin rosu exista mai putine riscuri de formare a pietrelelor la rinichi. Boala Alzheimer. Consumul moderat de vin rosu este corelat cu reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetatorii au descoperit ca resveratrolul, un polifenol al vinului rosu, produce efecte neuroprotective.

Valoarea nutritiva a vinului rosu

Vinul rosu contine urmatoarele vitamine si minerale - chiar daca acestea sunt prezente in cantitati mici:


Alte cateva avantaje ale consumului de vin rosu includ furnizarea de energie, imbunatatirea digestiei, stimuleaza apetitul si faptul ca poate ajuta la restabilirea echilibrului nutritional.

Pentru majoritatea persoanelor, aportul de vin rosu poate fi un lucru pozitiv. Este bine de reamintit totusi, ca persoanele care consuma vinul rosu in cantitati mai mari decat cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.

De asemenea, cei care sufera de urmatoarele afectiuni ar trebui sa evite consumul de vin rosu: cei care prezinta un nivel ridicat de trigliceride, cei care sufera de migrene, persoanele care incearca sa slabeasca si femeile gravide.

Atentionari

Retineti ca puteti obtine aceleasi beneficii pentru santate si din alte surse, decat din consumul de vin rosu. Flavonoidele de exemplu, se pot gasi si in alte alimente (fructe si legume), cacao si unele sucuri.

Strugurii si sucul de struguri au de asemenea aceleasi componente ca si vinul rosu. Persoanele cu niveluri mari de trigliceride - asociate cu bolile de inima si diabet - ar trebui sa limiteze consumul de alcool deoarece pot creste si mai mult aceste valori.

Vinul contine de asemenea, calorii goale, care pot duce la cresterea in greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sanatatii, ce includ cresterea riscului de cancer, boli hepatice, aplificarea presiunii sangvine, insuficienta cardiaca si dependenta.

Oamenii de stiinta sugereaza ca unele beneficii asupra sanatatii ale consumului de alcool sunt de fapt asociate cu alte elemente ale stilului de viata sanatos - precum diete nutritionale adecvate si programe de exercitii fizice regulate - la majoritatea persoanelor care consuma cu moderatie alcool.

Nimeni nu trebuie sa treaca cu vederea beneficiile activitatii fizice regulate si mentinerea unei greutati corporale normale atunci cand se doreste mentinerea si imbunatatirea sanatatii generale.


Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate oferite de bere Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate Beneficiile dietei mediteraneene Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Frumusetea vine din interior. Descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta Antioxidantii Sucul de rodie imbunatateste sanatatea inimii 28 de alimente supernutritive Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii