Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Actualizat: 23 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti.

In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.

Salata de spanac

O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca doua parti de spanac si o parte de capsuni si afine.

Peste ingrediente se vor adauga ceapa si nuci pecan prajite. Se va face un sos din otet din vin alb, otet balsamic, miere, mustar si condimente care se va adauga deasupra.

O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera in plus, 4g de fibre si 4g de proteine.

Beneficiile oferite de spanac, sanatatii

Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil:

- dieta - o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata de fibre care ajuta la digestie, previn constipatia, echilibreaza zaharul din sange si ofera senzatie de satietate.

- cancer - flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului agresiv de prostata.

- antiiinflamator - neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator.

- antioxidanti - vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.

- tensiune arteriala - peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, regland tensiunea arteriala.

- vedere - luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei dar si de degenerescenta maculara legata de varsta.

- imunitate - o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si intesinal.

- piele - spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.

- oase - o cana de spanac fiert ofera organismului peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina K ce poate preveni activarea excesiva a osteoclastelor dar care sustine sinteza osteocalcinei, proteina esentiala pentru mentinerea si cresterea densitatii oaselor umane.

- calcifiere - vitamina K este o componenta esentiala a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu in tesuturi. O cana cu spanac lupta impotriva declansarii aterosclerozei, bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.

- functia creierului si a sistemului nervos - abundenta de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale prin furnizarea unei cantitati esentiale a unui tip de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina care se afla in jurul nervilor.


Citeste si despre:

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Vitamina E poate sa fie benefica pentru sanatatea parului? Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Rolul magneziului pentru sanatate Superalimente pentru sanatatea oaselor Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii? 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate Probleme de sanatate ale ochilor Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Dieta o2 Alimente si bauturi care pateaza dintii