VENOFER, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Venofer este indicat pentru tratamentul parenteral al carentei de fier, in cazurile in care se impune o suplimentare rapida si eficienta, iar preparatele orale cu fier nu sunt eficiente (malabsorbtie, intoleranta, lipsa compliantei). Starile carentiale feriprive prevenite si tratate cu succes cu Venofer includ: carenta functionala de fier din timpul tratamentului cu eritropoietina, anemia renala, anemia pre- si postoperatorie, anemia pre- si postpartum, carenta de fier a pacientilor cu artrita reumatoida, sustinerea donatiilor autologe de sange.

Doze si mod de administrare
Administrare: Venofer trebuie administrat exclusiv intravenos lent, prin perfuzie sau prin linie venoasa a dializorului. A nu se administra intramuscular! Inaintea administrarii primei doze trebuie efectuat un test de toleranta administrand 1-2,5 ml de Venofer (25-50 mg fier) la adulti, 1 ml (20 mg fier) la copii >14 kg si jumatate din doza zilnica (1,5 mg/kg corp) la copii fierul de substituit A 150 mg => 1,5 fiole Venofer.
Posologie obisnuita:
Adulti si varstnici: 1-2 fiole Venofer (100-200 mg fier) de doua sau trei ori pe saptamana in functie de nivelul hemoglobinei.
Copii: 0,15 ml Venofer/kg corp/zi = 3 mg fier/kg corp/zi de doua sau trei ori pe saptamana in functie de nivelul hemoglobinei.
Doza unica maxima tolerata:
Adulti si varstnici: in injectie: 2 fiole Venofer (200 mg fier) injectat in cel putin 10 minute. In perfuzie: daca situatia clinica o cere doza unica poate fi crescuta la 0,35 ml Venofer/kg corp/zi = 7 mg fier/kg corp fara a depasi 5 fiole Venofer (500 mg fier) diluat in 500 ml ser fiziologic 0,9% si administrat in perfuzie mai mult de 3,5 ore o data pe saptamana.
Copii: 0,35 ml Venofer/kg corp/zi = 7 mg fier/kg corp diluat in ser fiziologic 0,9% si administrat in perfuzie in peste 3,5 ore o data pe saptamana.
fier sucrozat

Compozitie
O fiola de 5 ml contine 100 mg fier sub forma de complex de hidroxid de fier (III) - sucrozat (corespunzator 2% g/v).

Actiune terapeutica
Proprietati farmacologice:
Miezul polinuclear de hidroxid de fier (III) este inconjurat la suprafata de un numar mare de molecule de sucroza legate non-covalent, rezultand un complex cu o masa moleculara de ~ 43 kD, suficient de mare pentru a nu fi eliminata renal. complexul este stabil si nu elibereaza fier ionic in conditii fiziologice. In miezul polinuclear fierul este legat prin legaturi similare cu cele fiziologice din feritina.
Proprietati farmacodinamice: Venofer controleaza procesele fiziologice asociate cu asimilarea fierului.
Proprietati farmacocinetice: farmacocinetica complexului de hidroxid de fier (III) sucrozat a fost investigata dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de 100 mg fier (III) la voluntari sanatosi. Concentratia maxima de fier, cca 538 mol/l se atinge dupa 10 minute de la administrare. Volumul de distributie a compartimentului central corespunde aproximativ volumului seric (~ 3 l). fierul administrat este rapid eliminat din ser, timpul de injumatatire fiind de ~ 6 ore. Volumul de distributie in starea de echilibru este de ~ 8 l, ceea ce indica o scazuta distributie a fierului in apa din organism. Datorita stabilitatii mai scazute a complexului de hidroxid de fier (III) sucrozat in comparatie cu cea a transferinei, se observa un schimb competitiv de ligand al fierului pentru transferina, astfel ca se ajunge la o cantitate de fier transportat de ~ 31 mg Fe (III)/24 ore. Eliminarea renala a fierului, in urmatoarele 4 ore de la administrare corespunde la mai putin de 5% din clearance-ul total (aprox. 20 ml/min). Dupa 24 ore concentratia serica de fier scade la nivelul anterior administrarii dozei, iar ~ 75% din doza de sucroza este eliminata.
Date de siguranta preclinica: in studiile experimentale efectuate pe animale, toxicitatea a fost observata numai la doze suficient de mari in comparatie cu doza maxima la om. Rezultatele acestor experimente arata ca nu exista riscuri la om.
Lista excipientilor: apa distilata "proinjectiones" si hidroxid de sodiu.
Incompatibilitati: Venofer poate fi asociat numai cu solutie de clorura de sodiu 0,9% (ser fiziologic). Nici un alt agent terapeutic nu poate fi asociat.

Contraindicatii
Utilizarea Venofer este contraindicata in urmatoarele cazuri: anemie care nu este cauzata de carenta de fier; cazuri de supraincarcare sau tulburari in metabolismul fierului (hemosideroza, hemocromatoza); hipersensibilitate cunoscuta la complecsi de mono- sau dizaharide.

Masuri de precautie
Venofer poate fi administrat numai in cazurile in care indicatiile sunt confirmate de investigatii de laborator corespunzatoare (feritina serica, hemoglobinemia, hematocrit, numarul eritrocitelor, volumul eritrocitar mediu, hemoglobina eritrocitara medie, concentratia medie de hemoglobina eritrocitara). Administrarea parenterala a preparatelor cu fier poate cauza reactii anafilactoide sau alergice. In cazul unor reactii alergice moderate pot fi administrate antihistaminice. In cazul unor reactii anafilactice severe se administreaza adrenalina imediat. Pacientii cu astm bronsic, cu o capacitate scazuta de legare a fierului si/sau cu carenta de acid folic prezinta, in mod particular, riscul de a face reactii alergice sau anafilactice. Venofer trebuie utilizat cu grija la pacientii cu afectiuni hepatice severe, infectii acute, la pacientii cu teren alergic sau infectii cronice. Daca administrarea se face prea repede pot aparea episoade hipotensive. Atentie la administrarea paravenoasa! In caz de administrare paravenoasa, se procedeaza astfel: daca acul nu s-a scos se va introduce o cantitate mica de ser fiziologic 0,9%. Pentru a accelera eliminarea fierului, se instruieste pacientul sa aplice la locul administrarii un gel sau unguent cu mucopolizaharide. Masarea sa se faca usor pentru a evita o eventuala difuzie a fierului. Preparatele cu fier administrate parenteral pot influenta nefavorabil evolutia infectiilor la copii.
Intercatiuni medicamentoase si alte interactiuni: Venofer nu poate fi administrat concomitent cu preparate orale de fier deoarece scade absorbtia fierului administrat oral. De aceea tratamentul cu fier poate incepe numai dupa cel putin 5 zile de la ultima administrare intravenoasa de fier.
Sarcina si alaptare:
Utilizarea parenterala a preparatelor cu fier in primele trei luni de sarcina trebuie evitata. In al doilea si al treilea trimestru administrarea acestor preparate trebuie sa se faca cu grija. Nu este cunoscut daca, dupa administrare parenterala de fier, creste excretia fierului in laptele matern.
Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule:
Se presupune a fi sigur si putin probabil sa produca vreun efect.

Reactii adverse
Foarte rar pot aparea reactii anafilactice. Ocazional urmatoarele reactii nedorite au fost raportate cu o frecventa de > 1%: gust metalic, cefalee, greata, voma si hipotensiune.
Mai rar au fost raportate: parestezie, tulburari abdominale, dureri musculare, febra, urticarie, eruptie, edeme ale extremitatilor, reactii anafilactoide (pseudoalergice). La locul administrarii s-au observat: flebita si spasm venos.
Supradozare: in general au fost raportate reactii fatale in caz de supradozare cu preparate parenterale cu fier. Simptomele care pot aparea sunt: greata, voma, dureri de stomac, ameteli.
In cazuri grave, pot aparea urmatoarele simptome: hiperglicemie, leucocitoza, acidoza metabolica, colaps progresiv al circulatiei (hipotensiune, tahicardie), convulsii si coma. Dupa 12-48 ore, este posibil sa apara necroza tubulilor si a celulelor hepatice. Tratamentul se face administrand deferoxamina, daca urmatoarele simptome apar in 6 ore de la supradozare: voma, diaree, glicemie>8,3 mmol (1,5 g/l) si leucocite >15 x 109/l.
Daca pacientul nu este in stare de soc, se administreaza intramuscular 1-2 g deferoxamina (la copii 20 mg/kg corp) la interval de 4-12 ore. Daca pacientul este in stare de soc, se administreaza intravenos o doza de initiala de 1 g deferoxamina, cu o viteza maxima de 15 mg/kg corp/ora. In ambele cazuri, doza maxima de deferoxamina poate fi 6 g/24 ore la dulti, si 180 mg/kg corp/24 ore la copii.
In caz de insuficienta renala este necesara hemodializa, deoarece complexul deferoxamina-fier (ferioxamina) este eliminat prin dializa.
Precautii speciale de depozitare: se pastreaza la temperatura controlata, intre 4C si 25C in ambalajele originale. A se proteja de caldura excesiva si de inghet. Pastrarea incorecta poate conduce la formarea unor sedimente vizibile cu ochiul liber.
Instructiuni de folosire: fiolele trebuie controlate vizual pentru a observa eventuale sedimente sau alterari inainte de administrare. Nu pot fi utilizate decat fiolele fara sediment, cu solutie omogena. Odata deschise, fiolele de Venofer trebuie administrate imediat. Daca conditiile clinice o cer, continutul fiecarei fiole de Venofer poate fi diluat in mai putin de 100 ml solutie de clorura de sodiu 0,9%, rezultand o solutie mai concentrata de fier. Totusi, viteza de administrare trebuie adaptata cu cantitatea de fier administrata pe minut (ex.: 2 fiole = 200 mg fier in cel putin 30 minute; 5 fiole = 500 mg fier in cel putin 3,5 ore). Din motive de stabilitate nu sunt permise dilutii mai mari. Venofer diluat cu solutie de clorura de sodiu 0,9% poate fi utilizat in urmatoarele 12 ore, cu conditia sa fie pastrata intre 4C si 25C la lumina zilei.

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cauze imunologice de infertilitate Suplimentele nutritionale Fentanil Blocante ale canalelor de calciu Antibiograma si autovaccinul