Temperatura

Gradul de caldura a corpului. temperatura corporala este mentinuta constanta (homeotermie) printr-o reglare fiziologica. temperatura corpului uman are o valoare medie de 37 grade Celsius. Ea variaza in mod normal de la 36,5 grade Celsius (catre ora 3 dimineata) la 37,2 grade Celsius (catre ora 6 seara). In plus, la femei, temperatura variaza in mod normal in cursul ciclului menstrual: o faza cu temperatura minima se observa de la fluxul menstrual pana la ovulatie, o faza cu temperatura maxima urmeaza ovulatiei.

Patologie - temperatura corpului poate fi afectata sau dereglata prin infectii, afectiuni tiroidiene, unele tumori, ori printr-o prea indelungata expunere la frig sau la o caldura excesiva.

Curba de temperatura - Variatia temperaturii, luata zilnic la ora fixa si materializata sub forma unei curbe termice, ori curba de temperatura, permite supravegherea evolutiei anumitor boli infectioase. In ginecologie, curba de temperatura poate ajuta la reperarea perioadei de ovulatie, deci la cunoasterea perioadei de fecunditate a unei femei.

Citeste si despre:

Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute Hipotermia si expunerea la temperaturi joase Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Schimbarile bruste de temperatura pot afecta varstnicii Boli asociate cu temperaturile ridicate Temperatura normala a corpului Cum va puteti mentine iarna temperatura corpului la valori normale Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor! Diferentele bruste de temperatura - cat rau fac organismului Cat de grav ne afecteaza sanatatea variatiile de temperatura