SER FIZIOLOGIC, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii

Serul fiziologic 9 mg/ml face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de solutii pentru administrarea intravenoasa. Serul fiziologic 9 mg/ml este folosit ca vehicul si diluent pentru administrarea unor medicamente (compatibile in solutie de clorura de sodiu) injectabile intramuscular (in muschi), intravenos (in vena) sau subcutanat (sub piele).

Contraindicatii

-Daca ati avut vreo reactie alergica sau neobisnuita la clorura de sodiu

-Daca aveti o concentratie crescuta de sodiu in sange (hipernatremie).

-Daca suferiti de insuficienta cardiaca congestiva, edeme periferice sau edem pulmonar, ciroza hepatica decompensata vascular, sindrom nefrotic, pre-eclampsie (valoare crescuta a tensiunii arteriale la femeia gravida, insotita de cresterea nivelului de proteine in urina).

-Daca aveti tensiune arteriala foarte crescuta (hipertensiune arteriala severa).

-Daca aveti un exces de aciditate in sange (acidoza metabolica).

-Daca medicul va spune ca aveti: hipervolemie, sodiu si clor in cantitati mari in ser sau suferiti de deshidratare hipertonica.

Aveti grija deosebita cand utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

-Clorura de sodiu trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, edem pulmonar sau periferic, insuficienta renala, pre-eclampsie, hiperaldosteronism, ciroza si alte boli hepatice, hipervolemie, obstructia tractului urinar, hipoproteinemie si alte afectiuni sau tratamente (de exemplu, cu corticosteroizi) asociate cu retentie de sodiu.

-Nou-nascutii pot avea concentratii ale sodiului in sange prea mari ca urmare a imaturitatii functiei renale. De aceea, injectiile repetate de clorura de sodiu pot fi administrate numai dupa determinarea concentratiei sodiului in sange. -Daca sunteti sub tratament cu corticoizi sau ACTH.

Realizati cu regularitate controlul bilantului hidroelectrolitic si a echilibrului acido-bazic. Preparati solutiile pe loc, cu materiale si instrumente sterile, in conditii riguroase de asepsie. inainte de utilizarea medicamentului verificati limpezimea solutiei din fiole. Utilizati Serul fiziologic 9 mg/ml imediat dupa deschiderea ambalajului.

inainte de a-l amesteca cu un alt medicament, verificati intervalul de pH la care medicamentul isi pastreaza eficacitatea, acesta trebuind sa fie cuprins intre 4,5 si 7.

In cazul dilutiei sau dizolvarii mai multor medicamente verificati compatibilitatea intre acestea.

Doze si mod de administrare

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Administrati Serul fiziologic 9 mg/ml injectabil intramuscular, intravenos sau subcutanat in amestec cu substanta activa, imediat dupa ce realizati dilutia sau dizolvarea acesteia, conform indicatiilor producatorului.

Cantitatea care se foloseste depinde de concentratia dorita pentru administrarea medicamentului care trebuie dizolvat

Medicul dumneavoastra va va spune durata tratamentului cu aceste medicamente.

Daca uitati sa utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj

Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Simptomele in cazul supradozajului cu Ser fiziologic 9 mg/ml sunt: acumulare de lichid extracelular, avand ca efect edeme pulmonare si periferice, pierdere de bicarbonat prin acidifierea urinei. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul.

Interactiuni

Daca utilizati Serul fiziologic 9 mg/ml impreuna cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de actiune. Consultati medicul in conditiile in care mai luati: corticosteroizii si ACTH. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea de Ser fiziologic 9 mg/ml cu alimente si bauturi

Nu se cunosc interactiuni intre Serul fiziologic 9 mg/ml si alimente sau bauturi.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Serul fiziologic 9 mg/ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Precautii

Serul fiziologic 9 mg/ml este incompatibil cu: substante insolubile in apa, solutii uleioase, solutii alcoolice, saruri de argint, plumb si mercur, amfotericina B, carbenicilina, eritromicina lactobionat.

Este incompatibil cu substantele active insolubile in solutia de clorura de sodiu, deoarece exista riscul de precipitare a substantei active, precum si cu medicamentele a caror stabilitate sau solubilitate necesita un pH foarte acid sau foarte alcalin.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Serul fiziologic 9 mg/ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Acestea pot fi: dezechilibre hidro-electrolitice, edeme pulmonare si periferice, acidifierea urinei.

Reactii adverse generale ale excesului de clorura de sodiu in organism includ: greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, senzatia de sete, reducerea secretiei salivare si lacrimare, transpiratie, febra, hipotensiune arteriala, tahicardie, insuficienta renala, edem pulmonar si periferic, stop respirator, dureri de cap, ameteli, agitatie, iritabilitate, slabiciune, spasme musculare si rigiditate, convulsii, coma si moarte.La locul de injectare poate aparea durere, iritatia venei si/sau tromboflebita.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului

Citeste si despre:

Complicatiile dopului de ceara Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecati in concediu Ischemia arteriala periferica Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Diagnosticul infertilitatii masculine Degenerarea maculara Leucemia Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul?