Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat: 17 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt vitaminele


Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului.

Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie.

Deficitul de vitamine

Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine.

Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta.

Semne si simptome

Fisuri ale comisurilor labiale.

Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12.

Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei rosu si conopida.

Eruptiile cutanate, pielea de pe fata uscata si exfoliata (uneori si in alte parti ale corpului).

Acestea traduc o carenta in vitamina B8 care apare mai ales atunci cand alimentatia este bogata in avidina (proteina prezenta in albusul oului crud, pentru ca aceasta proteina consuma o cantitate mare de vitamina B8).

Remediu: fierbeti bine ouale (fierberea absoarbe avidina), consumati somon, avocado, ciuperci, conopida, soia, nuci, zmeura si banane.

Cosuri pe obraji, brate, coapse si fese.

Aceste simptome traduc o carenta in acizii grasi esentiali si vitaminele A si D.

Remediu: lapte si produse din lapte, ficat, oua si peste gras. Este importanta si expunerea la soare. Pentru vitamina A, adaugati in alimentatie salata si legumele colorate, cum ar fi morcovii, cartofii si ardeii rosii.

Pentru vitamina D, importante sunt suplimentele alimentare.

Furnicaturi, mancarimi si amorteala ale mainilor, ale picioarelor sau ale unei alte parti a corpului.

Aceste efecte pun in evidenta nevoia de viaminele B9, B6 si B12. Aceasta este o problema legata direct de nervii periferici. Aceste simptome pot fi asociate anxietatii, depresiei, anemiei, oboselii si dezechilibrelor hormonale.

Totodata, si acidul folic este unul dintre vinovati. Si deficitul de fier poate cauza aceste simptome in timpul noptii, atunci cand persoana in cauza simte nevoia sa isi miste picioarele cand doarme

Remediu: adaugati in alimentatia dumneavoastra varza, sparanghel, sfecla, fasole, oua, caracatita, scoici, stridii si carne de pasare de curte.

Crampe musculare sub forma de junghiuri in picioare.

Pentru a evita crampele musculare, este important sa va asigurati ca aveti un continut corespunzator de saruri minerale. Magneziul este cel mai adesea responsabil de crampe, mai ales pentru ca lipsa de magneziu este relativ frecventa. Insa potasiul sau calciul pot fi, de asemenea, vinovati. Atentie, ceea ce cauzeaza crampele nu este doar o lipsa de saruri minerale, ci si un dezechilibru.

Remediu: o alimentatie variata si mai ales bogata in fructe si legume este solutia cea mai simpla: banane, migdale, arahide, suc de fructe, cirese, mere, grepfrut, broccoli, legume cu frunze verzi ca varza. Un supliment alimentar poate fi totodata recomandat.

Caderea parului si subtierea firului de par.

Acestea pot fi cauzate de carentele unor vitamine. Fierul si vitamina D sunt principalii vinovati. Pentru a ajuta la tratarea acestei probleme, aveti nevoie sa mariti doza de vitamina C pentru a facilita absorbtia de fier. Biotin, o vitamina B, ar trebui inclus pentru a va ajuta organismul sa impiedice scaderea acestor vitamine.

Migrenele.

Sunt o problema comuna si au la baza mai multi declansatori. Oricum, cercetarile au aratat ca persoanele care au migrene ar putea avea un control mai bun al acestei probleme daca iau vitamine.

Oboseala si lipsa de energie.

Aceasta li se intampla multora dintre noi si poate avea mai multe cauze. Oricum, unele dintre cele mai importante cauze raman deficitul unor vitamine. Reaprovizionarea cu iodina (care sprijina glanda tiroida), fier, vitamina D si magneziu joaca un rol important in oboseala si lipsa de energie.

Toate vitaminele au nevoie sa fie inlocuite in siguranta si in cantitati corespunzatoare fiecarei boli pe care o are un individ.

Anemia feripriva.

Este un tip de anemie care se caracterizeaza printr-o cantitate scazuta de globule rosii datorata unei carente de fier. Ea apare atunci cand corpul nu dispune de cantitati suficiente de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina care permite transportul oxigenului in sange.

Toata lumea poate dezvolta anemie feripriva, insa unele persoane sunt mai expuse decat altele acestui risc. Vegetarienii sunt cei predispusi sa aiba anemie feripriva, pentru ca alimentatia lor nu contine carne rosie, considerata una dintre cele mai importante surse de fier.

De asemenea, persoanele care doneaza frecvent sange au un risc crescut de a-si pierde rezervele de fier si sa dezvolte anemie feripriva. In plus, femeile sunt vulnerabile acestui tip de anemie pe de o parte din cauza menstruatiilor (pierdere abundenta de sange) si pe de alta parte in timpul saricinii, pentru ca ele trebuie sa isi hraneasca si fatul cu aceeasi cantitate de nutrienti ca inainte de sarcina.

Femeile si copiii sunt cei mai predispusi la anemie. In medie, aceasta afectiune este prezenta la 20% dintre femei si 50% dintre femeile insarcinate, fata de doar 3% dintre barbati.

Simptomele anemiei feriprive.

La fiecare bataie, inima trimite sangele in sistemul cardiovascular, aducand oxigen si nutrienti tuturor celulelor din corp. Anemia poate influenta negativ cantitatea de oxigen distribuita in fiecare celula.

Simptomele anemiei feriprive variaza in functie de gravitatea deficitului de fier. Ele pot trece neobservate sau sa se manifeste printr-o oboseala usoara.

Iata cateva simptome ale anemiei feriprive pe care nu ar trebui sa le ignorati:

- Un sentiment de oboseala, slabiciune foarte intens. Daca dormiti mai mult ca de obicei si constatati o energie scazuta insotita de o slabiciune musculara intr-o perioada indelungata, aceasta poate indica un deficit de fier.

- Durerile de cap si ametelile (mai ales in pozitia in picioare). In pozitia bipeda, presiunea arteriala se diminueaza.

Deci, daca nivelul de oxigen este redus, pozitia in picioare poate perturba circulatia oxigenului in creier, ceea ce poate dezvolta dureri de cap, ameteli si, uneori, chiar si lesin.

Dispneea constanta.

Simtiti ca nu mai puteti respira in timp ce urcati scarile? Aceasta oboseala resimtita poate fi un simptom al anemiei feriprive.

Infectiile frecvente.

Daca ranile mici au tendinta de a se infecta, in ciuda ingrijirilor, sau au nevoie de mult timp pentru a se vindeca, o scazuta cantitate de hemoglobina se poate afla la originea acestor neplaceri.

Mainile si picioarele reci.

Mainile si picioarele reci indica o tulburare a circulatiei sanguine. Daca aveti degetele de la maini si de la picioare degerate sau unghiile mov, ganditi-va sa consumati mai multe alimente bogate in fier.

Culoarea fetei palida.

Paloarea este principalul semn al anemiei si consta in decolorarea tesuturilor si a vaselor sanguine subcutanate. Paloarea pielii este extrema, iar membranele mucoase vizibile au aceeasi proprietate.

Unghiile moi si casante.

Calitatea unghiilor dumneavoastra spune multe lucruri despre carentele nutritionale.

Unghiile sanatoase si puternice reflecta o igiena corespunzatoare si o alimentatie echilibrata, in timp ce unghiile casante reprezinta simptomul unei carente de fier, ceea ce poate dezvolta anemie feripriva.

Ritmul cardiac rapid.

Anemia poate afecta ritmul cardiac, deoarece ea impinge inima sa bata mai repede pentru a furniza mai mult oxigen celulelor.

Pofta frecventa de a rontai.

Aveti pofta tot timpul sa rontatiti si sa consumati alimente dulci? Acest exces de apetit poate indica o carenta de fier in organism.

Sindromul picioarelor nelinistite.

Sindromul picioarelor nelinistite este o tulburare care se traduce printr-o nevoie de miscare constanta, o senzatie de furnicatura si de disconfort in picioare si in fese. Acest sindrom este si el considerat un simptom al anemiei feriprive.

Durerile toracice.

Durerea toracica nu este un semn peste care sa puteti trece cu vederea. Ea poate fi un simptom al anemiei feriprive, ca si cum aceasta ar putea semnala o problema cardiaca. Daca suferiti de dureri toracice, ar trebui sa fiti consultat de un medic pentru un diagnostic precis.

Hemoragiile interne.

In absenta diagnosticului, anemia isi poate continua evolutia si poate provoca simptome mai neplacute: palpitatii, transpiratie, senzatie de sete.

Atentie la scaunele inchise la culoare si ciudat mirositoare. Si acestea pot fi semnul indirect al anemiei: ele sunt datorate in general unei hemoragii la nivelul stomacului, care dezvolta deci o saracire a cantitatii de fier din sange.

Aceste scaune sunt, uneori, semnul posibil al unei anemii, dar si al unei boli mai grave. Atunci cand gasim sange in scaune, problema se situeaza la nivelul intestinului gros, care poate sangera in locuri diferite. Trebuie sa luati in serios aceasta problema.

Cum sa evitati anemia feripriva?

Modalitatea cea mai eficienta de a preveni acest tip de anemie este sa adoptati o alimentatie sanatoasa si echilibrata, evitand carentele nutritionale.

Optati pentru un regim alimentar bogat in alimente cu un continut ridicat de fier, precum carnea de vita, ouale, pestele, legumele cu frunze sau cerealele integrale, care sunt bogate in fier.

Nimic nu va poate impiedica sa luati suplimente alimentare imbogatite cu fier pentru a preveni si pentru a trata anemia feripriva, insa, inainte de aceasta, ar trebui sa cereti sfatul avizat al medicului dumneavoastra inainte de a incepe o cura cu astfel de medicamente, deoarece un exces de fier in organism poate fi periculos pentru sanatatea dumneavoastra.

De asemenea, este important sa faceti exercitii fizice moderate, pentru a nu va suprasolicita, insa intensitatea si frecventa acestora ar putea fi modificata in functie de starea in care va aflati.

Concluzii

Multe persoane nu realizeaza ca unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de carenta in vitamine.

Acestea pot fi cauzate, de asemenea, de alte conditii medicale. Medicul dumneavoastra ar trebui sa fie intrebat despre aceste vitamine si in ce cantitate ar trebui sa vi le administrati.

Bineinteles, nu toata lumea are nevoie de aceleasi vitamine.

Fiecare are propria alimentatie, propriul stil de viata si un istoric medical unic.

Vitaminele de care avem nevoie variaza in functie de acesti factori.

Un regim ales cu grija poate face diferenta. Un plan personalizat in ceea ce priveste administrarea vitaminelor este o modalitate buna de a va asigura ca luati ceea ce trebuie pentru a va simti bine si pentru a fi sanatos.


Citeste si despre:

Top 9 lucruri surprinzator de bune Intoleranta la fructoza Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Topul vitaminelor pentru iarna 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Scorbutul - deficitul de vitamina C Vitamina C in viroza respiratorie Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12