Beneficiile complexului de vitamine B

Actualizat: 06 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Vitaminele B sunt un grup de nutrienti care joaca multe roluri importante in corpul dumneavoastra. Se gasesc intr-o varietate de alimente, astfel incat majoritatea oamenilor obtin cantitatile recomandate de aceste vitamine numai prin dieta.

Cu toate acestea, anumiti factori pot insemna ca organismul dumneavoastra are nevoie de mai multe vitamine B. Acestea includ varsta, sarcina, optiunile alimentare, conditiile medicale, genetica, medicamentele si consumul de alcool. In aceste circumstante, poate fi necesara suplimentarea cu vitamine B. Suplimentele nutritive care contin toate cele opt vitamine B sunt denumite vitamine din complexul B sau complex de vitamine B.

Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale o cantitate considerabila, in timp ce excesul il elimina prin urina.

Pentru ca vitaminele din complexul B coexista in aceleasi tipuri de alimente, multa vreme au fost considerate ca fiind o singura substanta, iar referirile la acestea s-au facut prin sintagma simpla “vitamina B”. Ulterior s-a observat insa ca sub denumirea unica se ascund mai multe vitamine, iar terminologia utilizata la scara generala, pentru a descrie toate aceste vitamine, s-a adaptat, devenind “complexul” sau “grupul” de vitamine B.

Vitaminele B sunt recunoscute in principal pentru beneficiile pe care le ofera pentru sanatatea sistemului nervos, o caracteristica ce este comuna tuturor substantelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic. Complexul de vitamine B este insa implicat si in numeroase alte procese organice, in functie de tipul fiecarei vitamine.

Categorii si beneficii

Vitamina B1, sau tiamina, este implicata, alaturi de alte vitamine din complexul B, in metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si transformarea acestora in energie pentru organism. Vitamina B1 contribuie si la functionarea normala a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum si a celui muscular. Aceasta ajuta la formarea normala a celulelor sangvine, la reglarea productiei de acid clorhidric pentru protejarea stomacului, la transmiterea anumitor semnale de la nervi (si mentinerea sanatatii acestora) catre creier pana la maduva spinarii. Vitamina B1 este recomandata de asemenea pentru sprijinirea capacitatii de invatare si pentru protejarea organismului impotriva efectelor degenerative ale radicalilor liberi.

Vitamina B2, denumita si riboflavina, este esentiala pentru metabolizarea carbohidratilor, asemenei vitaminei B1. B2 este de asemenea necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor, in special pentru piele si par. Si sistemul imunitar utilizeaza vitamina B2, in productia de anticorpi. In anumite circumstante, aceasta vitamina poate avea si rol antioxidant.

Vitamina B3, sau niacina, este implicata in minimum 50 de procese metabolice extrem de importante pentru transformarea carbohidratilor in energie. Necesara si pentru metabolizarea grasimilor si proteinelor, B3 este utilizata de organism pentru mentinerea integritatii si sanatatii celulelor si tesuturilor, precum si pentru functionarea optima a sistemului digestiv. Asemeni celorlalte doua vitamine, niacina are proprietati antioxidante, dar contribuie si la secretia hormonilor si la procesul de detoxifiere.

Vitamina B5, sau acidul pantotenic, lucreaza alaturi de celelalte vitamine din complexul B pentru metabolizarea grasimilor si pentru producerea de energie. Pe langa aceste functii, acidul pantotenic joaca un rol important in producerea hormonilor antistres si in mentinerea sanatatii tegumentelor si a parului. Asemenea altor vitamine cu care este asociat in grupul B, acidul pantotenic sustine buna functionare a sistemului nervos, precum si imunitar.

Vitamina B6, sau piridoxina, ia parte de asemenea la metabolizarea carbohidratilor si a proteinelor. Vitamina B6 este, de asemenea, necesara pentru producerea de insulina, precum si de celule sangvine rosii si albe. Piridoxina este vitala pentru mentinerea sanatatii celulelor nervoase si musculare. Un alt rol al acesteia este contributia la crearea ADN-ului si ARN-ului.

Vitamina B7, sau biotina, are ca principala functie sa ajute la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Biotina este esentiala pentru o serie de enzime implicate in producerea de energie. De asemenea, biotina este o componenta necesara in formarea si reglarea nivelului de glucoza, precum si anumiti aminoacizi.

Vitamina B9, sau acidul folic, are un rol extrem de important in procesele care controleaza cresterea si dezvoltarea organismului, in special in ceea ce priveste diviziunea celulelor si producerea de ADN. De altfel, acidul folic este solicitat in toate procesele care presupun diviziunea celulelor si este esential in toate etapele de viata in care are loc o crestere semnificativa, cum ar fi perioada de sarcina sau primele stadii ale dezvoltarii.

Vitamina B12, sau cobalamina, contribuie in principal la producerea celulelor rosii sangvine si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central. Asemeni vitaminei B9, aceasta este o componenta importanta in formarea ADN-ului si ARN-ului.

Cine ar trebui sa ia un complex de vitamine B

Deoarece vitaminele B se gasesc in multe alimente, cel mai probabil nu sunteti expus riscului de a dezvolta o deficienta atata timp cat urmati o dieta completa. Cu toate acestea, anumite circumstante cresc nevoia de vitamine B, facand necesare suplimente.

1.Persoanele insarcinate sau care alapteaza- In timpul sarcinii, cererea de vitamine B, in special B12 si acid folic, creste. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt necesare pentru a sprijini dezvoltarea fatului. La persoanele care sunt insarcinate sau care alapteaza- in special cele care urmeaza diete vegetariene sau vegane - suplimentarea cu o vitamina din complexul B este cruciala. Deficienta de vitamina B12 sau de folat in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii poate duce la leziuni neurologice severe sau defecte congenitale la fat sau sugar.

2.Varstnici- Pe masura ce imbatranesti, capacitatea ta de a absorbi vitamina B12 scade si apetitul dumneavoastra scade, ceea ce face dificil pentru unii oameni sa obtina suficienta vitamina B12 numai prin dieta.

Capacitatea organismului de a elibera B12 din alimente, astfel incat sa poata fi absorbita, depinde de cantitatile adecvate de acid gastric. Cu toate acestea, se estimeaza ca 10-30% dintre persoanele de peste 50 de ani nu produc suficient acid gastric pentru a absorbi corect B12. Daca luati medicamente pentru a reduce aciditatea din stomac pentru a trata refluxul de acid sau arsurile la stomac, acest lucru va poate inhiba si absorbtia B12.

Deficienta in B12 a fost legata de rate crescute de depresie si tulburari de dispozitie la persoanele in varsta. Deficientele de vitamina B6 si acid folic sunt, de asemenea, frecvente la adultii in varsta.

Concluzie

Persoanele insarcinate, adultii in varsta, veganii si cei cu anumite afectiuni medicale pot beneficia de administrarea unui supliment cu complex B. Luarea acestor suplimente poate imbunatati, de asemenea, starea de spirit, functia cognitiva si simptomele depresiei. Efectele secundare sunt putin probabile daca respectati doza recomandata, care variaza in functie de varsta, cerintele de nutrienti, sex si sanatate.

Daca nu sunteti sigur daca luarea unui supliment cu complex B va va aduce beneficii sanatatii, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa determinati daca este alegerea potrivita pentru dvs.


Citeste si despre:

Beneficii oferite de consumul de soia Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Beneficiile oferite de afine Vitamine si minerale esentiale Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate Beneficiile consumului de avocado Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti Vitaminele care sporesc fertilitatea Topul vitaminelor pentru iarna