Semnele deficientei de vitamina D

Actualizat: 20 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Deficienta in vitamina D creste riscul dezvoltarii mai multor afectiuni, in special la nivelul sistemului osos, iar semnele si simptomele sale sunt cateodata vagi, precum oboseala accentuata sau durerea generalizata aparent nejustificata. Intrucat exista si cazuri in care carentele de vitamina D sunt asimptomatice, este extrem de important sa verificati cantitatea de vitamina D de care organismul dumneavoastra beneficiaza.

Importanta vitaminei D in organism

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea osoasa, intrucat ajuta corpul sa absoarba calciul preluat din alimente. Medicina traditionala asociaza deficienta de vitamina D cu rahitismul, o boala in care tesutul osos nu este mineralizat corespunzator, aparand diformitati scheletale grave.

Cercetari mai recente au demonstrat ca vitamina D ar putea juca un rol esential in prevenirea si tratarea mai multor boli, precum diabetul de tip 1 si 2, hipertensiunea arteriala, intoleranta la glucoza si scleroza multipla. Exista doua forme ale vitaminei D, cunoscute sub denumirile D2 si D2. Vitamina D2, numita si ergocalciferol, provine din alimente fortificate, plante si suplimente. Vitamina D3 sau colecalciferolul, poate fi preluata din produse fortificate, alimente de origine animala (peste, oua sau ficat) ori poate fi produsa de organism prin expunerea directa la razele soarelui.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este urmatoarea:

- 600 UI (unitati internationale) in perioada de varsta 1 - 70 ani;
- 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani;
- 600 UI pentru femeile gravide sau care alapteaza;

Simptomele deficientei de vitamina D

Durerile osoase si slabiciunea musculara sunt manifestari clinice tipice pentru deficienta in vitamina D. Chiar si asa, aceasta carenta ramane asimptomatica in numeroase cazuri, devenind baza dezvoltarii mai multor probleme de sanatate, precum

- agravarea bolilor cardiovasculare;
- tulburarile cognitive la varste inaintate;
- agravarea astmului la copii;
- cancerul.

Devit

Carentele in vitamina D mai pot fi depistate si prin prezenta urmatoarelor simptome si afectiuni

- Scaderea tonusului muscular. Aceasta problema apare deoarece muschii scheletici, prevazuti cu receptori ai vitaminei D, au nevoie de acest nutrient pentru a functiona corespunzator.

- Racelile recurente. Un studiu publicat in Jurnalele Cambridge a descoperit ca deficienta de vitamina D creste predispozitia la bolile respiratorii.

- Psoriazisul. Daca suferiti de psoriazis, carentele de vitamina D pot fi cauza declansarii episoadelor bolii. Un studiu britanic recent a demonstrat ca administrarea de analogi sintetici ai vitaminei D ajuta in tratarea acestei afectiuni dermatologice.

- Afectiunile renale. Organismul pacientilor cu afectiuni renale cronice (in special cei care urmeaza un tratament cu dializa) nu poate produce singur forma activa a vitaminei D. Aceste persoane au nevoie de administrarea unui supliment care sa asiste metabolizarea calciului, astfel incat sa se reduca riscul aparitiei bolilor osoase.

- Reactiile alergice. Un studiu american efectuat pe un esantion de 6000 de persoane a aratat ca sensibilizarea alergica este mai frecventa in randul copiilor si adolescentilor cu un nivel scazut al vitaminei D in organism.

- Aparitia cariilor dentare. O alta cercetare de specialitate a descoperit ca un nivel suficient de vitamina D in organism reduce cu pana la 47% riscul aparitiei cariilor dentare; sigur ca deficientele in aceasta vitamina determina imbolnavirea dintilor in timp;

- Tulburarile de dispozitie. Receptorii vitaminei D sunt prezenti in mai multe zone ale creierului, inclusiv la nivelul cortexului cingular si al hipocampusului, ambele regiuni implicate in fiziopatologia depresiei. Specialistii confirma ca vitamina D este implicata in numeroase procese cerebrale, fiind probabil din punct de vedere biologic ca deficienta ei sa fie implicata in declansarea tulburarilor de dispozitie si a depresiei.

- Nivelul ridicat de colesterol. Studiile stiintifice au demonstrat ca, fara o expunere suficienta la soare, precursorii vitaminei D se transforma in colesterol.

- Tulburarile erectile. Intrucat multi barbati diagnosticati cu disfunctie erectila sufera totodata de boli cardiovasculare, iar acestea din urma sunt asociate cu deficienta in vitamina D, unii experti medicali cred ca suplimentarea acestei vitamine poate ajuta la tratarea problemelor de natura sexuala in randul barbatilor.

- Bolile parodontale. Nivelul suficient de vitamina D in organism ajuta la producerea unor compusi cu proprietati antimicrobiene, numiti defensine si catelicidine, care reduc numarul bacteriilor din cavitatea bucala. Absenta acestor proteine antimicrobiene salivare poate anunta carenta in vitamina D si poate conduce, desigur, la dezvoltarea de boli parodontale.

- Atacurile de astm. Intrucat vitamina D ajuta la reducerea severitatii atacurilor de astm, deficientele sale acutizeaza crizele astmatice, in special in cazul copiilor.

- Debutul unor tipuri de cancer. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Georgetown, Washington D.C., au descoperit o legatura intre aportul sporit de vitamina D si riscul redus de cancer mamar. Mai mult decat atat, dozele crescute de vitamina D pot conduce la diminuarea cu pana la 75% a riscului dezvoltarii mai multor tipuri de cancer si la reducerea cu pana la 50% a dimensiunii tumorii canceroase in cazul pacientilor care au primit deja acest diagnostic. Asadar, deficientele in vitamina D pot favoriza aparitia si raspandirea celulelor canceroase in corp.

- Tulburarile cardiace. Insuficienta cardiaca congestiva este asociata, de cele mai multe ori, cu deficienta in vitamina D. O cercetare efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard pe un esantion de asistente medicale a descoperit ca femeile cu un nivel prea mic de vitamina D in organism prezinta un risc cu 67% mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arteriala. 

Recomandari cheie

•Vitamina D3 este considerata superioara, deoarece este mai bio-eficienta, comparativ cu vitamina D2.
•Sursele alimentare de vitamina D3 includ pestele gras, ouale si untul. Sursele alimentare de vitamina D2 includ ciupercile, soia si laptele de migdale. Cu toate acestea, nu este posibil sa obtineti vitamina D adecvata numai din dieta.
•Vitamina D poate fi produsa de piele atunci cand este expusa la niveluri adecvate de lumina UV. Asigurarea ca antebratele tale sunt expuse la lumina soarelui timp de 15 minute pe zi in lunile de vara (mai-octombrie) intre orele 10:00 si 14:00 poate ajuta la cresterea nivelului de vitamina D. Nu va lasati sa va inrositi.
•Deficienta de vitamina D este asociata cu numeroase boli cronice, inclusiv afectiuni autoimune, boli cardiovasculare si dementa.
•Vitamina D3 este esentiala pentru sustinerea homeostaziei calciului si, prin urmare, pentru mentinerea densitatii osoase adecvate.
•Se recomanda un aport minim de vitamina D3 10 mcg pe zi (400UI) pentru intreaga popula›ie. Aceasta inseamna sa luati un supliment zilnic care include vitamina D.


Citeste si despre:

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept Cand trebuie administrata vitamina D? Anemia prin deficit de vitamina B12 Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza! Degenerescenta combinata subacuta Ce dezvaluie gura despre sanatate Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului Deficitul de vitamina D