Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii

Actualizat: 22 Octombrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Multe persoane considera ca sarcina se manifesta doar prin cresterea abdomenului, instalarea greturilor si prin oprirea menstruatiei. Pe langa simptomele clasice, multe dintre femei au raportat si simptome mai putin cunoscute ale sarcinii.

Medicul poate informa femeile insarcinate despre simptomele cele mai frecvente, dar si despre cele care apar mai rar sau care sunt mai putin cunoscute.

Majoritatea acestor simptome sunt provocate de schimbarile hormonale de la nivelul organismului matern. Astfel, fluctuatiile hormonale pot produce o multime de schimbari emotionale si fizice, unele dintre acestea fiind obisnuite, altele fiind neasteptate si surprinzatoare.

Manifestari pelvine

Dureri fulgeratoare

Unele femei pot experimenta dureri fulgeratoare la nivel inghinal, acestea producandu-le sentimente de teama si ingrijorare. Astfel, multe dintre acestea vor apela imediat medicul pentru a se asigura ca totul este bine in legatura cu sarcina.

Durerile fulgeratoare ce apar in zona pelvina pot sa apara atunci cand femeia insarcinata se deplaseaza, dar si atunci cand copilul se misca. Durerea este cauzata de presiunea si de pozitia copilului, mai ales atunci cand acesta coboara in canalul de nastere.

Unele mame au raportat ca durerea poate fi ameliorata prin continuarea activitatilor obisnuite, dar si prin practicarea inotului. De asemenea, hainele speciale pentru femeile insarcinate pot ajuta la sustinerea greutatii suplimentare, astfel incat acestea sa se simta mult mai comod.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni pot sa survina la femeile insarcinate, chiar daca acestea nu au fost afectate initial. Exista cazuri in care hemoroizii produc durere ascutita in timpul statului pe scaun. De asemenea, durerea poate surveni chiar si atunci cand femeia insarcinata sta intinsa in pat sau doarme.

Baile de sezut (bai Sitz) pot ajuta la reducerea simptomatologiei atunci cand sunt realizate pentru 10-15 minute. Acelasi efect il pot avea si compresele reci, dar acestea nu trebuie folosite exagerat de mult timp.

De asemenea, anumite creme speciale pentru hemoroizi pot reduce inflamatia si pot duce la un confort mai mare. Cu toate acestea, se indica utilizarea de medicamente doar sub indrumarea medicului.

Incontinenta

Fatul se dezvolta, iar volumul suplimentar poate duce la cresterea presiunii de la nivelul vezicii urinare. Astfel, femeile insarcinate pot suferi de incontinenta urinara, mai ales cand stranuta sau rad. Unele femei pot crede ca nasterea este aproape; totusi, acest lucru este doar o alarma falsa.

Femeile insarcinate care se confrunta cu incontinenta ar trebui sa stie ca exista metode prin care acest fenomen poate fi ameliorat. Apelarea la un kinetoterapeut este o metoda excelenta, acesta putand oferi un plan de exercitii speciale care sa intareasca musculatura din zona pelvina. In acest mod, sarcina si nasterea vor fi realizate mult mai usor.

Secretii vaginale

Secretiile vaginale pot fi in cantitati destul de mari si pot produce disconfort. Schimbarile hormonale pot avea acest efect in timpul sarcinii, dar trebuie stiut ca este un lucru normal. Pe masura ce colul uterin devine mai moale, corpul va duce la secretii mai abundente, tocmai pentru a evita cat mai mult riscul de infectii.

Atunci cand secretiile produc disconfort, folosirea unor absorbante poate reprezenta o solutie optima.

Tulburari digestive

Alergii si sensibilitati alimentare

Unele femei pot deveni alergice sau sensibile la anumite alimente pentru care nu existau probleme inainte de sarcina. De exemplu, au fost raportate alergii la morcovi, nuci sau avocado.

Sensibilitatile si alergiile alimentare pot fi cauzate de modificarile hormonale din timpul sarcinii. Mai exact, gonadotropina corionica umana (hCG), cunoscuta ca fiind hormonul identificat in testele de sarcina, poate duce la anumite schimbari alimentare. Astfel, pot sa apara greturi, pofte si sensibilitati alimentare, dar si alergii sau alte reactii la alimente.

Varsaturi

Pozitionarea fatului, mai ales in cel de-al treilea trimestru, ar putea duce la varsaturi. Acestea pot surveni chiar si fara avertisment si sunt izolate de greturile matinale. Trebuie cunoscut ca pentru aceste cazuri nu exista tratament.

Exista si momente in care varsaturile sunt provocate de anumite mirosuri de mancare, precum cele de usturoi, ceapa sau carne. Multe femei insarcinate afirma ca simtul mirosului este mult mai dezvoltat in aceasta perioada. Astfel, chiar si mirosurile subtile pot fi deranjante.

Hiperosmia este termenul utilizat pentru exagerarea simtului olfactiv si poate fi provocata de fluctuatiile nivelurilor de hCG. In aceste cazuri, simptomele sunt mult mai ample in primul trimestru.

Flatulenta

Un hormon secretat in niveluri mai mari in sarcina, numit relaxina, poate duce la relaxarea unor ligamente implicate in nastere, dar si la flatulenta. Totusi, nu doar relaxina poate duce la balonare si flatulenta, ci si progesteronul.

Plimbarile zilnice, de cel putin 30 de minute, pot ajuta la accelerarea digestiei si la reducerea cantitatii de gaz acumulate. Astfel, flatulenta va avea loc cu o frecventa mult mai mica.

Pirozis

Pirozisul, recunoscut drept arsura la stomac, poate surveni pe parcursul sarcinii. Unele pozitii in timpul somnului pot agrava aceasta stare, dar altele o pot ameliora.

Evitarea alimentelor ce pot reprezenta elemente declansatoare reprezinta o solutie. De asemenea, se indica adoptarea unui orar pentru a lua masa, recomandandu-se un numar crescut de mese, dar mici din punct de vedere cantitativ.

Stresul emotional

Sarcina poate duce la sentimente unice si care nu au mai fost traite pana atunci. Femeile insarcinate trebuie sa se obisnuiasca cu modificarile suferite, chiar daca unele dintre acestea nu le sunt pe plac. Cateva exemple sunt reprezentate de ingrasare, cresterea apetitului alimentar, ingrasarea parului, aparitia acneei sau chiar teama de atingeri.

Frica este resimtita mai ales in cazul femeilor care au pierdut altele antecedente. Toate aceste lucruri pot duce la sentimente diverse, precum furie, enervare, tristete si agitatie.

Un alt element ce poate duce la stres emotional este oboseala. Aceasta apare de multe ori din cauza insomniei, aceasta din urma fiind provocata de griji si ganduri, multe dintre ele survenind noaptea.

Specialistii recomanda eliminarea din dormitoare a ecranelor, deoarece lumina emisa de acestea poate interfera cu somnul. De asemenea, realizarea unei bai inainte de culcare poate reprezenta o solutie ideala pentru un somn linistitor.

Alte simptome

Exista si alte simptome ce pot surveni in timpul sarcinii, precum:

Problemele dermatologiceeruptiile cutanate pot surveni in timpul sarcinii, producand un aspect neplacut si mancarimi severe. Acestea pot persista si cateva saptamani dupa nastere. De asemenea, persoanele insarcinate pot experimenta masca gravidica. Aceasta implica zone de hiperpigmentare la nivelul fetei, dar care se reduc dupa nastere.

Carcei – crampele musculare survin in special la nivelul gambelor si sunt foarte dureroase. Acestea sunt produse de multe ori de un deficit de apa si de magneziu.

Tenosinovita lui De Quervain – aceasta afectiune implica inflamarea tendoanelor ce ajuta la miscarea policelui si produce durere la acest nivel. Se considera ca tenosinovita lui De Quervain este produsa retentia de fluide din timpul sarcinii.

Sindromul picioarelor nelinistite – aceasta afectiune altereaza calitatea somnului, deoarece persoana ce o experimenteaza nu isi va putea controla picioarele. Astfel, persoana in cauza va simti nevoia imperioasa de a-si misca picioarele, mai ales pe timpul noptii. Adoptarea unui program de somn regulat, practicarea de exercitii fizice si masarea muschilor inainte de culcare reprezinta cateva metode ce pot ajuta la ameliorarea sindromului.

Hirsutismul – sarcina poate duce la cresterea excesiva a parului de la nivelul fetei sau corpului. Si in acest caz, fluctuatiile hormonale reprezinta cauzele principale.

Concluzii

Sarcina poate veni la pachet cu simptome oarecum ciudate si nepotrivite. Spre exemplu, unele femei experimenteaza doar simptomele clasice, precum greturile si poftele, in timp ce altele intampina arsuri gastrice si hirsutism. Cu toate acestea, fiecare sarcina este diferita, iar femeile trebuie sa fie pregatite pentru numeroase schimbari. Discutia cu un medic poate ajuta femeile sa fie pregatite pentru ceea ce va urma.

Bibliografie:
Cameron EL. (2014). Pregnancy and olfaction: a review. DOI:
3389/fpsyg.2014.00067
Houston Methodist. (2014). Baby-safe hand relief available for mothers [Press release]. sciencedaily.com/releases/2014/06/140611112720.htm



Citeste si despre:

Sarcina, nasterea si perioada postpartum Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Primele semne de sarcina Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual Varicela, cea mai frecventa boala a copilariei Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Complicatiile neurologice in sarcina Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Modificarile pielii din timpul sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina