Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate
Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane.
Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine.
Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi.
Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima, trebuie sa incercati sa obtineti majoritatea vitaminelor din dieta. Daca la regimul alimentar pe care il urmati adaugati vitaminele potrivite, va veti bucura de o stare buna de sanatate si veti avea un nivel ridicat de energie.
Vitamina este un compus organic (contine carbon), dar si un nutrient esential pe care organismul nu-l poate produce sau nu-l poate elibera in cantitati suficiente, intrucat trebuie asimilat din alimente.
Tipuri de vitamine
Vitaminele liposolubile sunt stocate in tesuturile de grasime ale corpului dar si in cele hepatice. Depozitele de vitaminele liposolubile sunt mai usor de constituit decat cele solubile in apa si rezervele raman in organism pentru perioade mai lungi de timp (zile si chiar saptamani).
Vitaminele solubile in apa nu raman in organism timp prea indelungat intrucat acestea se elimina destul de repede prin urina. Acesta este motivul pentru care acestea trebuie sa fie inlocuite mai des decat cele solubile in grasimi.
Vitaminele A, D, E si K sunt solubile in grasimi. Vitamina C si grupul de vitamine B sunt solubile in apa. Vitaminele liposolubile sunt absorbite prin tractul intestinal cu ajutorul grasimilor (lipidelor).
Lista vitaminelor
1. Vitamina A
Denumirea chimica - retinol, retinal si patru tipuri de carotenoizi (inclusiv betacaroten)
Este solubila in grasimi
Deficitul poate provoca vedere slaba pe timp de noapte, keratomalacie.
Surse recomandate de vitamina A sunt ficatul, uleiul din ficat de cod, morcovii, broccoli, cartoful dulce, untul, varza, spanacul, dovleacul, ouale, unele branzeturi, ouale, caisele, pepenele galben.
2. Vitamina B
Denumirea chimica - tiamina
Este solubila in apa
Deficitul poate declansa boala beriberi si sindromul Wernicke-Korsakoff
Surse indicate de vitamina B sunt drojdia de bere, carnea de porc, cerealele, semintele de floarea soarelui, orezul brun, cerealele integrale din secara, sparanghel, varza, conopida, cartofi, portocale, ficat si oua.
3. Vitamina B2
Denumirea chimica - riboflavina
Este solubila in apa.
Deficitul poate provoca ariboflavinonoza.
Surse bogate de vitamina B2 sunt sparanghelul, bananele, guliile, branza de vaca, iaurtul, fasolea, carnea, ouale, pestele si fasolea verde.
3. Vitamina B3
Denumirea chimica - niacina, niadinamidasolubila in apa.
Deficitul poate sa provoace pelagra.
Surse bune de vitamina B3 sunt ficatul, inima, rinichii, puiul, carnea de vita, pestele (ton si somon), laptele, ouale, avocado, curmalele, rosiile, legumele cu frunze, broccoli, morcovii, cartofii dulci, sparanghelul, nucile, cerealele integrale, legumele, ciupercile si drojdia de bere.
Surse indicate de vitamina B5 sunt carnea, cerealele integrale, broccoli, avocado, laptisor de matca, icrele de peste.
5. Vitamina B6
Denumirea chimica - piridoxina, piridoxal, piridoxamina
Este solubila in apa
Deficitul poate provoca anemie, neuropatie periferica
Surse recomandate de vitamina B6 sunt carnea, bananele, cerealele integrale, legumele si nucile. In cazul laptelui uscat se pierde aproximativ jumatate din continutul sau de vitamina B6, ca si in cazul conservelor si a inghetatei.
6. Vitamina B7
Denumirea chimica - biotina
Este solubila in apa.
Deficitul poate cauza dermatite si enterite.
Surse bune de vitamina B7 sunt galbenusul de ou, ficatul, unele legume.
7. Vitamina B9
Denumire chimica - acid folic, acid folinic
Este solubila in apa.
Deficientele pot declansa malformatii congenitale ale fatului (in timpul sarcinii).
Surse indicate de vitamina B9 sunt legume cu frunze, legume, ficat, drojdie pentru produse de panificatie, creale fortificate, semintele de floarea soarelui. Mai multe tipuri de fructe au cantitati moderate de vitamina B9.
8. Vitamina B12
Denumirea chimica - ciancobalamina, hidroxocobalamina, metilcobalamina.
Este solubila in apa.
Deficitul poate determina anemie megaloblastica.
Surse bune de vitamina B12 peste, crustacee, carne de pasare, oua, lapte, produse lactate. Unele cereale fortificate, produse din soia.
9. Vitamina C
Denumirea chimica - acid ascorbic.
Este solubila in apa
Deficitul poate provoca anemie megaloblastica.
Surse bogate in vitamina C sunt prunele kakadu si fructele camu camu au cel mai mare continut de vitamina C, citricele, ficatul.
10. Vitamina D
Denumire chimica - ergocalciferol, colecalciferol
Este liposolubila.
Deficitul poate provoca rahitism si osteomalacie.
Surse bune de vitamina D sunt pestele gras, ouale, ficatuld e vita si ciupercile. Vitamina D este produsa in piele dupa expunerea la lumina cu raze ultraviolete B care provin de la soare sau din surse artificale.
11. Vitamina E
Denumire chimica - tocoferol, tocotrienoli
Este liposolubila.
Deficitul este destul de rar intalnit, dar poate provoca anemie hemolitica usoara la nou-nascut.
Surse indicate de vitamina E sunt kiwi, migdale, avocado, oua, lapte, nuci, legume cu frunze verzi, uleiuri vegetale neincalzite, germeni de grau si cereale integrale.
12. Vitamina K
Denumirea chimica - filochinona, menaquinona
Este liposolubila.
Deficitul poate provoca sangerare (diateza hemoragica).
Surse recomandate de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi, avocado, kiwi, patrunjel.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.