Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat: 09 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta.

Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri.

Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea

1. Vitamina C

Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea productiei de limfocite T, celule imunitare care combat agentii infectiosi si pot anihila celulele canceroase. S-a demosntrat deja ca anticorpii lucreaza mai eficient atunci cand necesarul zilnic de vitamina C este asigurat. Mai mult, interferonul produs de sistemul imunitar pentru a proteja organismul de virusuri si celule canceroase, se sintetizeaza numai in prezenta vitaminei C.

2. Zincul

Zincul este considerat un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul nu il poate produce sau stoca. Din acest motiv, trebuie sa obtineti o aprovizionare constanta prin dieta dumneavoastra.

Zincul este necesar pentru numeroase procese din corpul dumneavoastra, inclusiv:
-expresia genelor
-reactii enzimatice
-functie imunitara
-sinteza proteinei
-sinteza ADN-ului
-vindecarea ranilor
-crestere si dezvoltare

Alimentele care nu contin in mod natural acest mineral, cum ar fi cerealele pentru micul dejun si batoanele pentru gustari, sunt adesea imbogatite cu forme sintetice de zinc. De asemenea, puteti lua suplimente de zinc sau suplimente multi-nutrienti care furnizeaza zinc. Ca adult, ai nevoie de 12 miligrame de zinc pe zi, pentru a te bucura de o imunitate crescuta.

Datorita rolului sau in functia imunitara, zincul este, de asemenea, adaugat la unele pastile si alte tratamente naturale impotriva racelii. Zincul se gaseste in mod natural intr-o mare varietate de alimente vegetale si animale. O sursa importanta de zinc se regaseste in fructele de mare, nuci, painea integrala si cerealele de la micul dejun. Pentru a-ti face o idee asupra aportului zilnic de zinc, provenit din hrana, verifica eticheta produselor. Pe etichete este indicata cantitatea de zinc continuta pe suta de grame, precum si procentul din doza zilnica recomandata, echivalent cu acea cantitate.

3. Betacarotenul

Betacarotenul este un alt antioxidant puternic, care stimuleaza productia de limfocite T si scade riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale si atacuri de cord. El stimuleaza celulele macrofage ale sistemului imunitar sa produca factorul de necroza tumorala, care ucide celulele canceroase. Betacarotenul se gaseste in legumele si fructele de culoare portocalie, precum caise, piersici, mango, morcovi, rosii sau ardei, sau in cele de culoare verde, cum ar fi spanacul.

4. Vitamina E

Vitamina E este o vitamina care se dizolva in grasimi. Se gaseste in multe alimente, inclusiv uleiuri vegetale, cereale, carne, carne de pasare, oua si fructe. Vitamina E este o vitamina importanta necesara pentru buna functionare a multor organe din organism. Este, de asemenea, un antioxidant. Vitamina E care se gaseste in mod natural in alimente (RRR-alfa-tocoferol) este diferita de vitamina E artificiala care se gaseste in suplimente (all-rac-alfa-tocoferol).

Vitamina E este utilizata pentru tratarea deficientei de vitamina E, care este rar, dar poate aparea la persoanele cu anumite tulburari genetice si la copiii prematuri cu greutate foarte mica. Vitamina E este folosita si pentru multe alte afectiuni, dar nu exista dovezi stiintifice bune care sa sustina multe dintre aceste alte utilizari. Vitamina E, stimuleaza producerea de celule natural killer (NK), imbunatateste producerea de celule B imunitare, generatoare de anticorpi si inverseaza declinul inregistrat de sistemul imunitar odata cu inaintarea in varsta.

Vitamina E este probabil sigura pentru majoritatea oamenilor atunci cand este luata in doze mai mici de 1000 mg pe zi. Aceasta este la fel cu 1100 UI de vitamina E sintetica (all-rac-alfa-tocoferol) sau 1500 UI de vitamina E naturala (RRR-alfa-tocoferol). Riscul de reactii adverse creste cu doze mai mari. Efectele secundare pot include greata, oboseala, dureri de cap si sangerare. Vitamina E este posibil nesigura atunci cand este administrata in doze mai mari de 1000 mg pe zi.

5. Vitamina A

Pe langa beneficiile aduse vederii, vitamina A stimuleaza activitatea celulelor albe din sange. Ea se gaseste din belsug in dovleac, mere, morcovi, varza de Bruxelles si struguri. Pulpa dovleacului de exemplu, este un foarte bun diuretic, laxativ si sedativ, multumita concentratiei ridicate de vitamina A.

6. Resveratrolul

Strugurii negri contin o cantitate impresionanta de resveratrol, un antioxidant care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si care previn oxidarea celulara. Nutrientii din struguri contribuie totodata la cresterea nivelului de oxid nitric din sange, prevenind astfel blocarea arterelor si reducand riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Concluzie

Vitaminele sunt compusi organici de care oamenii au nevoie in cantitati mici. Fiecare are un rol diferit in mentinerea sanatatii si a functiei corporale.
Fiecare organism are cerinte diferite de vitamine. De exemplu, oamenii trebuie sa obtina vitamina C din dieta lor – in timp ce cainii pot produce toata vitamina C de care au nevoie. Majoritatea vitaminelor trebuie sa provina din alimente deoarece organismul fie nu le produce, fie produce foarte putin.

Pentru oameni, vitamina D nu este disponibila in cantitati suficient de mari in alimente. Corpul uman sintetizeaza vitamina atunci cand este expus la lumina soarelui, iar aceasta este cea mai buna sursa de vitamina D.

Diferitele vitamine joaci roluri diferite in organism si o persoana are nevoie de o cantitate diferita din fiecare vitamina pentru a ramane sanatoasa


Citeste si despre:

6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural Imunitatea la copii Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate? 11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus? Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Importanta fierului in dieta Trei vitamine care iti cresc imunitatea