Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii

Actualizat: 24 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Afectiune care se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei unuia sau mai multor sinusuri paranazale, insotita de secretii purulente, sinuzita afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane.

Pe langa simptomele clasice, boala poate sa aiba si alte manifestari, care nu te duc cu gandul la probleme ale sinusurilor.

Cum se manifesta sinzuita

De obicei, afectiunea incepe cu o inflamare a sinsurilor, in urma unei raceli, a unei viroze respiratorii sau a gripei. De asemenea, poate sa se declanseze si pe fondul unei alergii.

Persoanele afectate de sinuzita se confrunta cu dureri de cap si simt presiune in zona sinusurilor. Mai pot aparea tuse, secretiile nazale cu o consistenta vasoasa, sangerari nazale, dureri in gat, dar si respiratia urat mirositoare.

Oboseala, slabirea simtului mirosului si afectare gustului sunt alte cateva manifestari ale infectiei sinusurilor, care pot aparea insa si in cazul altor afectiuni.

Afectiunea poate sa fie acuta si cronica, atunci cand nu simptomele tin mai mult de trei luni. Afectiunea este cel mai adesea cauzata de bacteriii, care colonizeaza structurile sinusurilor, precum Streptococul Pneumonie si Haemophilus Influenzae. Insa sinuzita cronica mai poate sa fie cauzata si de alergii, dar si de unele afectiuni dentare.

Totodata, unele deficiente imune, polipii nazali si deviatia de sept se pot numara printre cauzele afectiunii. Frigul este un factor care poate sa contribuie la agravarea sinuzitei, de aceea afectiunea este mai frecventa in sezonul rece, dar si primavara si toamna, din cauza schimbarilor bruste de temperatura.

Metode de tratament

In multe dintre cazuri poate sa fie nevoie de tratament cu antibiotic, care are o durata de cel putin 10 zile.Antibioticele se iau numai la recomandarea medicului. De asemenea, se recomanda antifungice si antimicotice.

Tratamentul sinuzitei poate sa mai includa administrarea de medicamente mucolitice si secretolitice, pentru a ajuta la eliminarea secretiilor nazale, mai ales prin fluidificarea acestora.

Decongestionantele nazale sunt utile pentru a usura manifestarile bolii. Solutiile saline sunt de ajutor in cazul sinuzitei provocate de o alergie. In cazul in care niciuna dintre aceste metode de tratament nu da rezultate, atunci poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala endoscopica.

Boala poate fi identificata in urma unui examen medical la medicul ORL-ist, dar si in urma mai multor tipuri de investigatii medicale: radiografie a sinusurilor, unele analize de sange, cat si endoscopie nazala.

Cum poti preveni aparitia sinuzitei

Nu exista nicio cale sigura de a evita sinuzita acuta sau cronica, insa exista cateva masuri pe care orice persoana le poate lua, pentru a reduce considerabil riscul de a dezvolta afectiunea.

Este important sa pastrezi sinusurile umede, fiind indicata utilizarea de spray-uri saline si nazale. Este important sa se evite spatiile foarte uscate si montarea unui umidificator in incaperi. De asemenea, trebuie sa se evite expunerea la factori care pot irita mucoasa nazala, si anume fumul de tigara, noxele, praful si mirosurile chimice puternice.

Daca ai mai avut sinuzita, este important sa eviti unele sporturi care pot sa favorizeze reaparitia afectiunii. Este vorba despre inotul in piscinele a caror apa contine clor. Aceasta substanta poate sa irite sinusurile nazale. Probleme pot aparea si la persoanele care zboara des cu avionul, caci presiunea scazuta poate sa afecteze sinusurile.


Citeste si despre:

Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Gripa - cum separam mitul de adevar Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Sinuzita (Infectia sinusurilor) Sinuzita