Trei vitamine care iti cresc imunitatea

Actualizat: 14 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Nutrientii care hranesc organismul sunt implicate si in sustinerea imunitatii. In caz de caderi imunitare sau in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si isi consuma resursele mai rapid decat in alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ti-l poti asigura prin suplimente alimentare.

Aceste suplimente se gasesc atat in farmacii cat si in plafar,dar nu trebuie consumate fara un sfat medical deoarece pot da reactii adverse chiar daca sunt niste banale vitamine.Fie ca vorbim de capsule,plicuri sau picaturi majoritatea au excipienti si potentiatori de gust pentru a fi mai usor de administrat si care pot da alergii.

Vitamina C, in topul eficientei

Vitamna C este renumita pentru efectul ei de sustinere a imunitatii. Exista mai multe modalitati prin care aceasta actioneaza pentru a sustine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihileaza virusurile si bacteriile. Se intampla asa, fiindca stimuleaza productia de limfocite C, celule imunitare care lupta impotriva bacteriilor, virusurilor si care pot anihila si celulele canceroase.

Studiile arata ca anticorpii actioneaza mai eficient daca in organism exista cantitati suficiente de vitamina C. Mai mult, si alte substante utile sistemului imunitar precum interferonul, care apara organismul de virusuri si de celule canceroase se sintetizeaza in cantitati optime doar daca in organism exista o cantitate suficienta de vitamina C.

Pe langa acest ajutor direct adus sitemului imunitar, vitamina C functioneaza si ca antioxidant puternic care ne apara de atacurile radicalilor liberi. Iar acest aspect este foarte evident mai ales la nivelul pielii fiindca pielea este prima noastra linie de aparare impotriva toxinelor din mediu. Alaturi de colagen, vitamina C este un nutrient cheie pentru mentinerea sanatatii pielii.

Acidul ascorbic,dupa cum ii este denumirea este o vitamina hidrosolubila care pe langa intarirea imunitatii mai are si proprietati uimitoare in absorbtia fierului la nivel intestinal,motiv pentru care se recomanda ca si supliment in tratarea anemiei feriprive pe langa fier pentru a favoriza un mediu acid.In plus nu este toxica chiar daca se depaseste doza sau perioada de administrare deoarece se elimina urinar fara a exista riscul de depunere la nivelul anumitor organe sau tesuturi.

Alte beneficii poate nestiune mai sunt:

-reduce riscul bolilor cardiovasculare daca este consumata in mod adecvat

-poate regla in proportii mici si hipertensiunea arteriala

-reduce valorile crescute ale acidului uric si astfel impiedica instalarea puseelor de guta

-mentine puterea de concentrare,iar proplemele de memorie si concentrare pot fi asociate cu un deficit de vitamina C

-ajuta in starile gripale si mai nou studiile au aratat ca are un rol important si in infectia cu SARS COV-2

-mentine starea de spirit in parametri,iar un deficit minim de vitamina C poate da senzatie de oboseala,stare de nervozitate si chiar sindrom anxios

-Ce trebuie sa stim?Care este doza pe care o putem consuma si cat timp?Ei bine doza recomandata de specialisti este cuprinsa intre 500-1000mg/zi,iar in perioadele de boala activa se poate ajunge pana la 2000mg fara a depasi mai mult de 7-10 zile de administrare deoarece la doze mai exista pericolul ca sa apara senzatii de greata sau chiar scaune diareice.O alta atentionare importanta este sa citim cu atentie toate prospectele pentru a vedea daca si celelalte suplimente pe care le luam contin sau nu vitamina C pentru a nu exista riscul de supradozare.

Vitamina E “intinereste” sistemul imunitar

Ca si vitamina C, vitamina E stimuleaza producerea de celule natural killer (NK), cele care identifica si distrug germenii si celulele canceroase. De asemenea, vitamina E imbunatateste producerea de celule B imunitare care genereaza anticorpii. Studiile arata, de asemenea, ca suplimentarea cu vitamina E poate inversa din declinul inregistrat in raspunsul imun odata cu imbatranirea.

Un studiu realizat la Scoala Harvard de Sanatate Publica, pe un esantion de 87.000 de asistente medicale care au luat suplimente cu vitamina E a aratat o reducere a incidentei atacurilor de cord cu 50%. Suplimentele pot fi necesare pentru a avea la dispozitie cantitatea optima de vitamina E necesara pentru a stimula sistemul imunitar. Persoanele care fumeaza si cele care consuma cantitati mari de alcool necesita doze mai mari de vitamina E.

Este o vitamina liposolubila ce se absoarbe la nivelul intestinului subtire si se elimina relativ repede deoarece organismul face depozite scurte,eliminadu-se prin intestinul gros in acelasi timp cu materiile fecale.Ea se asimineaza in mod natural din fructe si legume,dar si prin intermediul suplimentelor,insa la noi in tara comnsumul de suplimente ce contin in mod special vitamina E nu pre sunt cunoscute,ceea ce este un dezavanjat pentru pacienti.Cele mai promovate suplimente sunt fie cele care constin complexul B fie cele ce contin vitamina C.

Rolul principal al vitaminei E este cel de a mentine elasticitatea pielii si a preveni imbatranirea,de aceea se si gaseste in mod frecvent in produsele dermatocosmetice.O alta proprietate este aceea de a reduce si vindeca acneea,arsurile,eczemele rezistente la tratament.stimuland regenerarea pielii intr-un timp relativ scurt.

Un alt rol important si demonstrat in urma studiilor tine de faptul ca vitamina E reduce aparitia crizelor de astm bronsic la persoanele alergice si intareste firul de par in cazul celor ce se confrunta cu caderea parului in mod excesiv.

Vitamina E se gaseste sub doua forme:

-una sintetica numita si DL-alpha tocoferol utilizata cu precadere in industria dermatocosmetica

-forma naturala cunoscuta drept D-alpha tocoferol ce are o bioactivitate si biodisponibilitate net superioara celei sintetice si o intalnim in:avocado,nuci,migdale,galbenus,cereale,susan chia,seminte de in,quinoua,etc.

Carotenul lupta cu celulele canceroase

Carotenul este un antioxidant puternic care stimuleaza productia de celule T , care lupta cu celulele canceroase. Celulele macrofage care distrug celulele canceroase sunt stimulate in activitatea lor de betacaroten, un precursor al vitaminei A.

La randul ei, vitamina A, a carei sinteza este incurajata de betacaroten stimuleaza activitatea globuleleor albe din sange care ne cresc rezistenta la infectii si care apara membranele acoperite cu mucus. De exemplu, licopenul este unul dintre carotenoizii cu un efect benefic puternic asupra imunitatii, recunoscut si pentru efectul anticancerigen.

Studiile au aratat ca beta-carotenul poate reduce riscul de boli cardiovasculare, de accidente vasculare cerebrale si atacurile de cord. Beta-carotenul, de asemenea, protejeaza impotriva cancerului prin stimularea celulelor imunitare numite macrofage pentru a produce factorul de necroza tumorala, care ucide celulele canceroase.

Principalele surse de caroten se gasesc in fructele si legumele de culoare portocalie (caise, piersici, mango, morcovi, rosii, ardei) sau in cele de culoare verde (spanac). Dar, pentru a fi sigur ca ai in organism toate vitaminele si mineralele care are nevoie sistemul tau imunitar este indicat sa folosesti suplimente alimentare care iti ofera cantitatea optima de nutrienti.


Citeste si despre:

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului 6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor Omega 3 din uleiul de peste Stiai ca imunitatea organismului depinde in mare masura de sanatatea florei intestinale? Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor O imunitate puternica din timp se construieste Jamieson, alegerea potrivita pentru o imunitate de fier! Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta? Imunitatea si substantele active din plante - lucruri pe care trebuie sa le stim Terapie naturala vara, pentru imunitate buna toamna si iarna Vitaminele care sporesc fertilitatea
Cere sfatul medicului ×