Deficienta de vitamine si minerale

Actualizat: 07 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Organismul nostru are nevoie de vitamine si de minerale pentru a functiona si pentru a indeplini atat functii de baza, cat si procese complexe. Printre substantele cele mai importante pentru organismal nostru se numara vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum si minerale ca zincul, magneziul, calciul sau iodul.

Ce este Deficienta?

A fi deficient inseamna a fi lipsit de ceva. In ceea ce priveste o deficienta de vitamine sau minerale, aceasta va fi lipsa de nutrienti esentiali organismului nostru. Suferiti de o deficienta de vitamine sau minerale inseamna ca nivelurile acestor nutrienti vitali sunt prea scazute in corpul dumneavoastra.

Daca nu obtineti suficienta doza din acesti nutrienti vitali va poate pune in pericol viata prin probleme de sanatate daca nu sunt remediati si continuati in deficit. Cand va lipsesc acesti nutrienti esentiali, se dezvolta simptome de deficienta, deoarece procesele organismului nu sunt efectuate in mod eficient.

Exista semne si simptome pe care le puteti urmarii pentru a indica o deficienta sau un nivel scazut de nutrient in organismal dumneavoastra. Cei care se lupta sa consume suficiente tipuri de minerale si vitamine prin dieta lor, din cauza malabsorbtiei sau a restrictiilor alimentare, pot lua in considerare suplimentele pentru a sustine un aport nutritional mai bun.

Principalele cauze ale deficientelor de vitamine si minerale

Cea mai frecventa cauza a deficientelor de vitamine si minerale este neconsumarea alimentelor potrivite pentru un aport suficient de nutrienti. Gasirea alimentelor care sunt surse de nutrienti esentiali este cea mai simpla modalitate de a creste aportul si de a prevenii deficienta de vitamine si minerale. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna atat de simplu.

Persoanele cu restrictii alimentare si alergii se pot lupta pentru a gasii suficiente surse de vitamine si minerale individuale pentru a consuma cantitati suficiente.
Veganii ar putea dorii sa ia suplimente vegane pentru a le oferi suplimente pe care trebuie sa le ia veganii.
In timp ce suplimentele vegetariene reduc diferenta dintre suplimentele pe care trebuie sa le ia vegetarienii.
Astfel, toata lumea poate obtine un aport echilibrat de vitamine si minerale.

Malabsorbtia, o problema in care intestinul nu absoarbe nutrientii in mod corespunzator sau eficient, poate provoca deficiente de vitamine si minerale. Malabsorbtia poate fi cauzata de probleme de sanatate gastrointestinala, cum ar fi boala Crohn, IBS si boala celiaca. Aceasta inseamna ca, chiar daca cineva mananca alimentele potrivite, corpul sau se lupta sa absoarba acesti nutrienti si ar putea dezvolta o deficienta si problemele de sanatate cu care aceasta vine.

De ce sunt esentiale

Vitaminele si mineralele sunt implicate in toate functiile organismului, de la transformarea alimentelor in energie si diviziunea normala a celulelor, pana la apararea organismului prin actiunea sistemului imunitar si dezvoltarea sistemelor nervos si osos.

Majoritatea vitaminelor si mineralelor sunt obtinute din alimentatie, intrucat organsimul nu are capacitatea de a le produce intern. De aceea, este important sa ne asiguram ca avem o alimentatie diversificata care sa furnizeze o varietate si o cantitate suficienta de vitamine si minerale.

Cantitatea optima de vitamine si minerale este raportata la fiecare individ, in functie de varsta, istoric medical, stil de viata etc.
Deficitul de substante nutritive inseamna aparitia unor probleme in functionarea organismului, de aceea trebui sa fim atenti la semnalele primite si sa luam masuri pentru remedierea situatiei.

Deficitul de vitamine

O cantitate insuficienta de vitamina A se manifesta prin uscarea pielii si a mucoaselor, scaderea acuitatii vizuale nocturne, o imunitate scazuta, precum si iritarea pielii in urma expunerii la soare.

Vitamina C este cunoscuta pentru capacitatile antioxidante si roul sau in activarea sistemului imunitar. Deficitul de vitamina C este semnalata de organism prin aparitia starilor de oboseala, de somnolenta, printr-o rezistenta scazuta la efort si la infectii.

Acneea, cariile si fragilitatea oaselor sunt indicatori ai deficientei de vitamina D.
Vitamina E este printre vitaminele cel mai bine absorbite de organism, insa o cantitate insuficienta din aceasta duce la probleme serioase precum distrofia musculara, scaderea imunitatii, precum si imbatranirea cutanata prematura.

Deficitul de vitamina K poate cauza probleme de coagulare a sangelui, iar cea de vitamine din complexul B se rasfrange asupra sanatatii sistemului nervos, muscular, pielii, parului si sistemului gastrointestinal.

Deficitul de minerale

Valorile diminuate ale mineralelor din organism pot afecta, de asemenea, sanatatea. Cantitatea de zinc influenteaza functionarea sistemului imunitar si apetitul. Apatia este un simptom al deficientei de magneziu, asemeni dificultatilor de concentrare, tulburarilor de memorie si spasmelor musculare. Spasemele musculare sunt un indicator si al lipsei de calciu.

Deficitul de calciu este semnalata si de furnicaturi si amortirea membrelor, iritabilitatea si palpitatiile cardiace. Un nivel scazut de iod in organism duce la oboseala, la acumularea de kilograme in plus, depresie si hipotiroidie.

Deficienta de fier- Fierul este un mineral esential pentru sangele nostru. Corpul dumneavoastra are nevoie de fier pentru a procesa alimentele si a furniza energie, precum si pentru a ajuta la formarea globulelor rosii. Celulele rosii sunt cele care transporta oxigenul in corp, asa ca este foarte important sa va asigurati ca aveti suficient fier. Fara fier suficient, organismul nu poate primii suficient oxigen si acest lucru poate duce la oboseala. Suplimentele energetice contin adesea fier pentru a va ajuta sa va cresteti nivelul natural de energie.

Unele semne de fier scazut includ:
Oboseala si lipsa de energie
•Piele palida
•Dificultati de respiratie
•Batai notabile ale inimii
•Pofta de produse nealimentare (Pica)

Deficit de magneziu- Magneziul este responsabil pentru peste 300 de reactii din organism, cum ar fi producerea de proteine, functia musculara si mentinerea constanta a batailor inimii. Suferinta de deficienta de magneziu inseamna ca aceste procese nu au loc asa cum ar trebuii. Magneziul joaca un rol in somn, este important pentru functionarea muschilor si a nervilor si ajuta la mentinerea nivelului natural de energie.

Unele semne ca suferiti de un nivel scazut de magneziu includ:
•Somn prost
•Oboseala
•Palpitatii cardiace

Concluzie

Deficientele de vitamine si minerale cauzeaza probleme de sanatate care apar atunci cand nivelul de nutritie vitala este prea scazut. Detectarea deficientei de vitamine si minerale este vitala pentru mentinerea unui stil de viata sanatos si a functiei normale a corpului.

Lipsa de nutrienti vitali poate cauza simptome pe termen lung si probleme medicale. Cunoasterea deficientelor la care ati putea fi in pericol si cum sa le preveniti este esentiala pentru a va mentine corpul sa functioneze cat mai bine si pentru a evita pericolul de aparitie a bolilor cauzate de deficiente.


Citeste si despre:

Deficienta de vitamine Cum recunoastem deficientele de vitamine si ce este de facut Cum stii daca ai deficienta de Vitamina D3? Mineralele: functii si beneficii Vitamina D3 Legatura dintre artrita si vitamina D Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Legatura dintre artrita si aportul de vitamina D Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Vitamina C, un complex natural pentru sanatatea copilului tau Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
Cere sfatul medicului ×